UDMR vrea scuze de la Ponta, care a zis ca Tinutul Secuiesc nu exista

Ultima actualizare: 30-10-2012 07:39
UDMR

Un grup de sapte parlamentari ai UDMR i-au cerut presedintelui PSD, Victor Ponta, sa prezinte scuze "in mod public" pentru declaratia facuta la Toplita. Acolo, liderul social-democrat a spus ca pentru el nu exista Tinut Secuiesc.

Parlamentarii UDMR, reprezentanti ai judetelor Mures, Harghita si Covasna, au spus ca declaratia lui Ponta reprezinta "o gafa" si "un gest cu care a umilit o comunitate pasnica".

"Noi vrem sa demonstram ca, asa cum exista tinutul Barsei sau tara Motilor, exista si Tinutul Secuiesc. Tinutul Secuiesc a existat si inainte sa fie domnul Victor Ponta presedintele PSD si va exista si dupa ce domnul Ponta nu va mai fi presedintele PSD. Nu depinde de el", a precizat deputatul Kelemen Hunor, ministru al Culturii.

In schimb, Hunor este convins ca PSD a pierdut alegerile in Ardeal, "de fiecare data", deoarece era considerat un partid post-comunist. "Domnul Ponta, cu experienta si cu ambitiile sale, nu va castiga niciodata in Ardeal cu un discurs antimaghiar", a precizat deputatul UDMR.

Parlamentarii UDMR au mai spus ca sunt "alesii legitimi ai secuimii" si, de douazeci de ani, militeaza pentru legiferarea acestei comunitati, utilizand tribuna Parlamentului, "forumul democratic consacrat dezbaterilor politice".

"Pentru reinstaurarea climatului de liniste si convietuire pasnica in tinutul Secuiesc, solicitam scuzele domnului presedinte Victor Ponta, in mod public, pentru «gafa» produsa la Toplita, gest care a umilit o comunitate pasnica", au cerut parlamentarii UDMR.

Presedintele social-democrat, Victor Ponta, a declarat, sambata, la adunarea de la Toplita, ca PSD nu va accepta niciodata o modificare a Constitutiei care sa prevada ca in Romania o alta limba decat cea romana va fi limba oficiala si nici faptul ca in Romania sa existe autonomie pe criterii etnice. El a mai spus ca Ardealul este Romania, ca niciun roman nu trebuie sa plece din locul in care s-a nascut pentru a se simti in tara lui si ca el crede ca tinutul Secuiesc nu este Romania, pentru ca nu exista Tinutul Secuiesc.

Liderul PSD a mai spus ca in 1917 strabunicul sau a dezertat din Armata Austro-Ungara si a trecut in Romania pentru a primi cetatenie romana, astfel ca el are "o datorie morala si personala" sa spuna ca "Ardealul este Romania.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO