UDMR vrea doar radierea cuvantului "national", nu cea a articolului 1 din Constitutia Romaniei
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat ca s-a referit doar la eliminarea "sintagmei stat national" din articolul 1, alineatul 1, din Constitutie si nu la intregul alineat.
La finalul sedintei CRU al UMDR, care a avut loc, sambata, la Sibiu, presa de limba romana a cerut clarificari presedintelui Uniunii, Kelemen Hunor, referitoare la declaratia din timpul discursului potrivit careia formatiunea cere "radierea articolului 1, alineatul 1, din Constitutie", el precizand ca nu se referea la intreg continutul respectivului articol, ci doar la eliminarea "sintagmei stat national".
"La primul articol, noi am propus o amendare care se refera doar la sintagma de stat national, nu la celelalte prevederi din articolul 1. Am subliniat si in discursul meu ca doar despre acest lucru vorbim, despre sintagma de stat national. Nu propunem nicio modificare privind statul unitar, indivizibil, suveran si asa mai departe. Vorbim doar de statul national", a raspuns Kelemen.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
El a precizat ca "niciodata" nu a vrut eliminarea intregului articol, ci doar a cuvantului "national".
UDMR vrea radierea articolului 1 din Constitutia Romaniei, care se refera la statul de drept
Kelemen Hunor a declarat, sambata, in discursul tinut la sedinta CRU de la Sibiu, ca reprezentantii formatiunii au o serie de propuneri privind modificarea Constitutiei, pe care trebuie sa le inregistreze pana in 17 mai.
"De la primul articol si pana la ultimul, inaintam propuneri de modificare in fata Parlamentului, propuneri de modificare despre care noi credem ca sunt necesare, ca schimbarea este necesara. In primul rand, propunem radierea articolului 1, care se refera la statul de drept. Nu este o chestiune in jurul careia putem forma un consens, dar in cazul modificarii Constitutiei noi trebuie sa urmam calea pe care o consideram buna, reala, justa. O parere pe care avem datoria sa o formulam si sa nu tinem cont de sansele pe care le putem avea intr-o astfel de dezbatere, motiv pentru care noi propunem - si spun acest lucru opiniei publice romanesti - propunem exclusiv radierea articolului 1, alineatul 1", a afirmat el.
Potrivit lui Kelemen, in acelasi timp, UDMR propune "o modificare care sa faca posibil ca cetatenii de etnie maghiara sa se simta acasa in Romania, deci Constitutia sa recunoasca comunitatile etnice ca factor de structurare a statului".
"Noi facem aceste propuneri in scris, sunt incluse in pachetul nostru de modificare", a adaugat el.
Kelemen a mentionat ca UDMR mai are propuneri la articolele care vizeaza functionarea sistemului politic.
"Suntem pentru sistemul bicameral, propunem republica parlamentara, adica un presedinte ales de Parlament, vrem detasarea-limitarea competentelor Parlamentului, propunem ca intre Guvern si legislativ sa se faca o distinctie clara, institutia ordonantelor de urgenta sa fie exclusa din Constitutie, iar raspunderea sa fie in sesiune parlamentara. Recunosc cu smerenie ca una dintre marile greseli, cand am fost si noi la guvernare, a fost ca din cand in cand s-a parut ca am abuzat de posibilitatea ca Guvernul sa preia prerogativele legislativului, prin ordonante de urgenta, si acest lucru intotdeauna s-a razbunat mai tarziu", a conchis Kelemen.
Articolul 1, alineatul 1, din Constitutie prevede ca "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil".