UDMR nu iese de la guvernare. Kelemen Hunor s-a impacat cu Emil Boc

18-05-2011 12:13

UDMR nu iese de la guvernare. Kelemen Hunor s-a im...
UDMR nu iese de la guvernare. Kelemen Hunor s-a im...

Apar noi tensiuni in Coalitia de Guvernare. Camera Deputatilor a adoptat tacit legea care elimina posibilitatea invatarii in limba maghiara a istoriei si geografiei.

"Coalitia va fi aruncata in aer", sustine fostul presedinte al Uniunii, Marko Bella, in timp ce senatorul Verestoy Attila a declarat ca va negocia cu Opozitia pentru ca legea sa fie respinsa, macar in Senat. Lucrurile s-au calmat abia dupa ce presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a primit asigurari de la premierul Emil Boc ca initiativa legislativa nu va trece.

"Noi eram surprinsi si suparati - si suntem suparati in continuare. Am avut o discutie cu presedintele PDL Emil Boc si m-a asigurat ca Partidul Democrat Liberal nu vrea modificarea Legii educatiei pe care am adoptat-o acum cateva luni si acum suntem interesati sa o punem in aplicare. Si m-a asigurat ca acest proiect de lege nu va trece de Senat. Pana la urma angajamentul l-am luat impreuna si acest angajament trebuie respectat." - a declarat Kelemen Hunor.

 Liderul UDMR a explicat ca are incredere in continuare in viitorul coalitiei de guvernamant, din care face parte, deoarece, pana acum, nimeni nu a fost inselat. In plus, Hunor spune ca UDMR nu doreste crearea unei crize politice - mai ales ca initiativa deputatului Mircia Giurgiu, "un hiper-traseist politic", sigur va fi respinsa de Senat, Camera decizionala.

"Pana acum n-am avut probleme de acest gen. Eu sunt convins ca suntem destul de maturi, destul de responsabili ca sa ne dam seama ca nu avem nevoie de o criza politica, nu avem nevoie de tensiuni la nivelul coalitiei. Acest lucru nu ne-ar ajuta pe noi si nu ar ajuta Romania in perioada imediat urmatoare. De aceea nu suntem interesati de un conflict politic si de o instabilitate politica. Consider ca aceasta defectiune poate fi remediata la Senat, Senatul fiind camera decizionala. Pana acuma, niciodata in aceasta perioada de un an si jumatate, in ceea ce am stabilit, nu am incalcat, nici unii nici altii. Sunt convins ca printr-o mobilizare generala si printr-o disciplina, asa cum trebuie sa functioneze o coalitie, acest proiect de lege al deputatului hiper-traseist Giurgiu va fi respins" - a declarat presedintele UDMR pentru stirileprotv.ro.

Maghiarii s-au suparat rau dupa ce in Camera Deputatilor s-a adoptat tacit propunerea prin care se elimina din Legea educatiei obligativitatea predarii Istoriei si Geografiei in limbile minoritatilor nationale.

Imediat, reprezentanti ai UDMR, precum vicepremierul Marko Bela, au declarat ca viitorul coalitiei guvernamentale este in pericol, din cauza acestei adoptari.

Initiativa de eliminare a acestei prevederi ii apartine unui fost membru al PDL, deputatul Mircia Giurgiu. Propunerea a fost adoptata tacit, deoarece termenul stabilit pentru dezbatere si vot final, 1 mai 2011, a fost depasit. Oricum, Camera Deputatilor este doar primul for sesizat cu acest proiect, Senatul fiind decizional.

Cum au aflat de acest lucru, membrii UDMR "au luat foc". Vicepremierul Marko Bela a spus ca adoptarea acestei initiative "demagogice si ultranationaliste" care elimina obligativitatea predarii Istoriei si Geografiei in limbile minoritatilor dovedeste defectiunile coalitiei. De asemenea, el a avertizat ca acest lucru ar putea arunca in aer coalitia.

De altfel, si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, este de parere ca adoptarea acestei prevederi arata ca exista o defectiune in coalitie, fiind nevoie de o mai mare disciplina in randul grupurilor parlamentare ale puterii. In schimb, vicepresedintele PDL Sever Voinescu a declarat ca PDL este convins ca aceasta lege nu va trece de Senat, potrivit Mediafax.

Nu in ultimul rand, senatorul PSD Ilie Sarbu a declarat ca usa negocierilor cu UDMR este deschisa la USL, deoarece PDL nu va putea sa satisfaca toate asteptarile Uniunii in perioada urmatoare.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26