UDMR nu iese de la guvernare. Kelemen Hunor s-a impacat cu Emil Boc

×
Codul embed a fost copiat

Apar noi tensiuni in Coalitia de Guvernare. Camera Deputatilor a adoptat tacit legea care elimina posibilitatea invatarii in limba maghiara a istoriei si geografiei.

"Coalitia va fi aruncata in aer", sustine fostul presedinte al Uniunii, Marko Bella, in timp ce senatorul Verestoy Attila a declarat ca va negocia cu Opozitia pentru ca legea sa fie respinsa, macar in Senat. Lucrurile s-au calmat abia dupa ce presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a primit asigurari de la premierul Emil Boc ca initiativa legislativa nu va trece.

"Noi eram surprinsi si suparati - si suntem suparati in continuare. Am avut o discutie cu presedintele PDL Emil Boc si m-a asigurat ca Partidul Democrat Liberal nu vrea modificarea Legii educatiei pe care am adoptat-o acum cateva luni si acum suntem interesati sa o punem in aplicare. Si m-a asigurat ca acest proiect de lege nu va trece de Senat. Pana la urma angajamentul l-am luat impreuna si acest angajament trebuie respectat." - a declarat Kelemen Hunor.

 Liderul UDMR a explicat ca are incredere in continuare in viitorul coalitiei de guvernamant, din care face parte, deoarece, pana acum, nimeni nu a fost inselat. In plus, Hunor spune ca UDMR nu doreste crearea unei crize politice - mai ales ca initiativa deputatului Mircia Giurgiu, "un hiper-traseist politic", sigur va fi respinsa de Senat, Camera decizionala.

"Pana acum n-am avut probleme de acest gen. Eu sunt convins ca suntem destul de maturi, destul de responsabili ca sa ne dam seama ca nu avem nevoie de o criza politica, nu avem nevoie de tensiuni la nivelul coalitiei. Acest lucru nu ne-ar ajuta pe noi si nu ar ajuta Romania in perioada imediat urmatoare. De aceea nu suntem interesati de un conflict politic si de o instabilitate politica. Consider ca aceasta defectiune poate fi remediata la Senat, Senatul fiind camera decizionala. Pana acuma, niciodata in aceasta perioada de un an si jumatate, in ceea ce am stabilit, nu am incalcat, nici unii nici altii. Sunt convins ca printr-o mobilizare generala si printr-o disciplina, asa cum trebuie sa functioneze o coalitie, acest proiect de lege al deputatului hiper-traseist Giurgiu va fi respins" - a declarat presedintele UDMR pentru stirileprotv.ro.

Citește și
Emil Boc
UDMR Bihor a fugit la USL. Replica lui Boc: Nu sunt probleme in coalitie
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Maghiarii s-au suparat rau dupa ce in Camera Deputatilor s-a adoptat tacit propunerea prin care se elimina din Legea educatiei obligativitatea predarii Istoriei si Geografiei in limbile minoritatilor nationale.

Imediat, reprezentanti ai UDMR, precum vicepremierul Marko Bela, au declarat ca viitorul coalitiei guvernamentale este in pericol, din cauza acestei adoptari.

Initiativa de eliminare a acestei prevederi ii apartine unui fost membru al PDL, deputatul Mircia Giurgiu. Propunerea a fost adoptata tacit, deoarece termenul stabilit pentru dezbatere si vot final, 1 mai 2011, a fost depasit. Oricum, Camera Deputatilor este doar primul for sesizat cu acest proiect, Senatul fiind decizional.

Cum au aflat de acest lucru, membrii UDMR "au luat foc". Vicepremierul Marko Bela a spus ca adoptarea acestei initiative "demagogice si ultranationaliste" care elimina obligativitatea predarii Istoriei si Geografiei in limbile minoritatilor dovedeste defectiunile coalitiei. De asemenea, el a avertizat ca acest lucru ar putea arunca in aer coalitia.

De altfel, si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, este de parere ca adoptarea acestei prevederi arata ca exista o defectiune in coalitie, fiind nevoie de o mai mare disciplina in randul grupurilor parlamentare ale puterii. In schimb, vicepresedintele PDL Sever Voinescu a declarat ca PDL este convins ca aceasta lege nu va trece de Senat, potrivit Mediafax.

Nu in ultimul rand, senatorul PSD Ilie Sarbu a declarat ca usa negocierilor cu UDMR este deschisa la USL, deoarece PDL nu va putea sa satisfaca toate asteptarile Uniunii in perioada urmatoare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Kelemen Hunor: Ramanem la guvernare, nu avem motive sa iesim din coalitie
Kelemen Hunor: Ramanem la guvernare, nu avem motive sa iesim din coalitie

UPDATE: Noul presedinte al UDMR este Kelemen Hunor. Sustinut de fostul lider Marko Bela la sefia uniunii, a castigat detasat competitia cu rivalii sai.

UDMR Bihor a fugit la USL. Replica lui Boc: Nu sunt probleme in coalitie
UDMR Bihor a fugit la USL. Replica lui Boc: Nu sunt probleme in coalitie

Presedintele PDL Emil Boc a spus joi seara ca a fost asigurat de liderul UDMR, Marko Bela, ca nu trebuie sa-si faca probleme pentru "tradarea" organizatiei din Bihor. Este doar o "situatie locala", a fost asigurat premierul.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.