Turcan cere Guvernului 1% din PIB în plus pentru Educație la rectificare
Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan solicită Guvernului ca la rectificarea bugetară din această toamnă să acorde minim 1% din PIB în plus pentru educaţie,
Turcan spune că investiţia în educaţie, cercetare şi inovare este la cel mai scăzut nivel dintre toate ţările Uniunii şi avertizând că, dacă România nu va acorda 6% din PIB pentru educaţie până în 2025, peste 10 ani vom ajunge să pierdem anual 17 miliarde de euro, echivalentul a 7-9% din PIB-ul pe 2015.
”Solicit premierului Tudose şi şefului de facto al Guvernului, Liviu Dragnea, ca la rectificarea bugetară din această toamnă să acorde minim 1% din PIB în plus pentru educaţie. Să facă eforturi. Să strângă resursa! E principala investiţie care ne poate ridica în timp (...) Cum este posibil să intri în competiţie cu ţările UE când investiţia în educaţie, cercetare şi inovare este la cel mai scăzut nivel dintre toate ţările Uniunii?”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ea atrage atenţia că, potrivit unui studiu UNICEF, dacă România nu va acorda 6% din PIB pentru educaţie până în 2025, peste 10 ani vom ajunge să pierdem anual 17 miliarde de euro, echivalentul a 7-9% din PIB-ul pe 2015.
”Liderii PSD cântau şi trâmbiţau că sunt "mândri că sunt români”! Oare de acest record negativ, tot mândri sunt? (...) O ţară care nu investeşte în viitorul copiilor săi este o ţară care-şi condamnă cetăţenii la sărăcie şi umilinţe. Faptul că încă mai avem olimpici care ne reprezintă cu cinste în lume demonstrează două lucruri: 1. încă mai există o speranţă că şcoala românească poate renaşte şi 2. rezultatele se datorează exclusiv elevilor, părinţilor şi profesorilor - nu sistemului. Altfel, am avea rezultate generale mai bune la testele internaţionale”, mai precizează Turcan.
Prim-vicepreşedintele PNL face o comparaţie între România şi Luxemburg la capitolul fonduri alocate educaţiei şi arată că ţara noastră alocă de 19 ori mai puţin pentru educaţia unui copil faţă de cât primeşte un copil luxemburghez.
”Media cheltuielilor la nivelul UE este de 1400 de euro pe cap de locuitor, adică de peste cinci ori mai mult decât alocă România pentru elevii săi! România se situează pe ultimul loc în UE la procentul alocat din PIB pentru educaţie - doar 3,1%, în timp ce media UE este de aproximativ 5%”, a mai scris Raluca Turcan.