Tratatul cu SUA pe tema scutului: cine plateste prejudiciile pentru ce se intampla in afara Romaniei
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca, potrivit tratatului cu SUA pe tema scutului, eventualele prejudicii sunt in responsabilitatea SUA pentru orice se intampla in afara Romaniei.
Presedintele a explicat la televiiunea publica ca acordul incheiat cu SUA are prevederi legate de protectia mediului si a cetatenilor, dar si legate de raspundere.
"Raspunderea... Ce se intampla pe teritoriul Romaniei este in raspunderea statului roman. Ce se intampla in afara teritoriului, spatiului aerian al Romaniei, este in responsabilitatea SUA", a explicat Basescu.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
El a exemplificat, spunand ca se refera la situatia in care s-ar putea ca o racheta lansata de la Deveselu sa cada pe teritoriul unui alt stat.
"La lansarea unei rachete poate sa rezulte caderea in afara teritoriului Romaniei a unor elemente ale rachetei. Eventuale prejudicii sunt in responsabilitatea SUA pentru orice se intampla in afara Romaniei", a subliniat presedintele.
Traian Basescu a mai spus ca tratatul prevede si "un angajament clar al SUA de a apara Romania impotriva atacurilor si amenintarilor cu rachete antibalistice".
El a spus ca baza de la Deveselu se afla sub jurisdictie romaneasca.
"Este un element de echilibru intre declansarea eventualelor lovituri - care este in responsabilitatea SUA - si legislatia sub care actioneaza, care este romanerasca", a spus presedintele.
Totodata, seful statului s-a referit si la problema costurilor pe care le va presupune amplasarea elementelor antiracheta la Deveselu.
"Costurile pentru instalarea echipamentului le suporta SUA. Costurile cu functionarea bazei, atat cat va fi utilizata de partea americana si de partea romana revin partajat, functie de proportia utilizata de fiecare", a spus presedintele.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, si secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au semnat, in 13 septembrie, la Washington, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in Romania.
Semnarea a avut loc la scurt timp dupa intalniri intre presedintele SUA, Barack Obama, vicepresedintele Joe Biden si seful statului roman, Traian Basescu.
Semnarea documentului se produce la un an si jumatate de la anuntul privind decizia de participare a Romaniei la acest sistem, in 4 februarie 2010.
SUA si Romania au ales de comun acord baza aeriana de la Deveselu pentru a gazdui sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice, care utilizeaza un interceptor SM-3 (numit de asemenea si "Sistemul Terestru Aegis").