NATO bate la usa Rusiei cu scutul antiracheta. Moscova se mai gandeste daca raspunde

Ultima actualizare: 28-06-2012 23:53
Scutul militar antiracheta - 1

Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice a declarat ca scutul antiracheta pe care NATO urmeaza sa-l instaleze in Europa nu reprezinta o amenintare pentru Rusia. Acesta a subliniat faptul ca o cooperare cu Rusia ar fi in interesul tuturor.

"Mari regiuni din Rusia si numerosi cetateni rusi se confrunta de asemenea cu amenintarea rachetelor, iar NATO este convinsa ca o cooperare cu Rusia privind scutul antiracheta este in interesul tuturor", a declarat Anders Fogh Rasmussen, miercuri, la Londra.

"Este logic pe plan politic, practic si militar", a apreciat el.

"Ceea ce nu este logic este ca Rusia sa vorbeasca despre cheltuirea a miliarde de ruble pentru un nou sistem care sa vizeze Occidentul", a adaugat el.

"Acest tip de retorica nu este necesar. Acest tip de rationament este depasit. Acest tip de investitie este o risipire a banilor pentru ca noi nu suntem o amenintare pentru Rusia", a subliniat el.

"Noi nu vom ataca Rusia (...). Amenintarea pentru Rusia vine din alta parte si invitatia noastra la cooperare privind apararea antiracheta este dovada", a mai spus Rasmussen.

In cursul unui summit NATO la Lisabona, in 20 noiembrie 2010, Rusia si Alianta au decis sa-si aprofundeze cooperarea privind apararea antiracheta, dar presedintele rus, Dmitri Medvedev, a avertizat ca Moscova nu va da un raspuns pozitiv unui scut in Europa decat daca Rusia este implicata deplin.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a apreciat la Lisabona ca amenintarea cu rachete asupra Europei vine din Iran, desi NATO nu a mentionat explicit aceasta tara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO