Traian Basescu a sesizat CC privind Legea cooperarii dintre Parlament si Guvern pe afaceri europene

09-10-2013 21:17

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a trimis, miercuri, Curtii Constitutionale, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene.

Respectiva sesizare se refera la reprezentarea la Consiliul European.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a trimis miercuri, 9 octombrie a.c., presedintelui Curtii Constitutionale, domnul Augustin Zegrean, in conformitate cu prevederile Articolului 146 lit. a) din Constitutia Romaniei si ale Articolului 15 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene", se arata intr-un comunicat transmis de Administratia Prezidentiala, potrivit Mediafax.

Intre motivele cererii, presedintele mentioneaza ca prevederile acestei legi, transmise spre promulgare, "sunt neconstitutionale deoarece contravin dispozitiilor Art. 1 alin. (5) si Art. 147 alin. (2) si (4) din Constitutia Romaniei, republicata, intrucat conserva solutiile legislative constatate neconstitutionale prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 784/2012, publicata in Monitorul Oficial".

De asemenea, se arata in sesizarea presedintelui, unele prevederi ale legii "sunt neconstitutionale deoarece contravin Art. 80 alin. (1), coroborat cu Art. 91 si Art. 148 alin. (4) din Constituția Romaniei, republicata, in ceea ce priveste dreptul Președintelui Romaniei, in calitate de șef al statului și conducator al politicii externe a statului roman de a emite mandate de reprezentare la Consiliul European, atunci cand considera necesar, fara alte condiționari din partea puterii legislative sau executive".

"Avand in vedere ca, potrivit dispozițiilor Art. 1 alin. (5) din Constitutia Romaniei, republicata «In Romania, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie», coroborate cu prevederile Art. 147 alin. (2) și (4) din Legea fundamentala, conform carora «(2) In cazurile de neconstituționalitate care privesc legile, inainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozițiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curții Constituționale. (4) Deciziile Curții Constituționale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor», rezulta obligația Parlamentului de a pune de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției, iar autoritațile publice, printre care și Parlamentul, nu pot neglija sau respinge o decizie a Curții Constituționale. Or, in cazul de fața, Parlamentul a adoptat Legea privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, fara a pune in acord prevederile legii cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 784/2012, respectiv cu Decizia nr. 683/2012", se arata in cererea catre CC.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO