Consilierii prezidentiali au inceput discutiile cu reprezentantii guvernului pe acordul de coabitare

09-10-2013 15:19

Coabitarea presedinte - premier atarna de un fir de ata. Doi dintre consilierii lui Traian Basescu s-au intalnit miercuri pe teren neutru, la o vila de protocol din Bucuresti, cu ministrul de Externe si cu cel al Justitiei.

Au vrut sa vada daca pactul de coabitare mai este valabil sau nu, dupa ce seful statului l-a acuzat pe premier de incalcari repetate.

Replica lui Victor Ponta a fost la fel de dura si a venit la inceputul sedintei de Guvern.

La pranz, consilierii presedintelui Iulian Chifu si Cristian Diaconescu s-au intalnit cu ministrii Titus Corlatean si Robert Cazanciuc. Cei patru trebuie sa raspunda la intrebarea: mai are sau nu rost acel pact de coabitare intre Victor Ponta si Traian Basescu semnat in decembrie 2012?

Concluzia intalnirii va fi inaintata premierului, respectiv presedintelui, care vor stabili ce e de facut.

Acuzat de presedinte ca nu intelege cum functioneaza un stat democratic, Victor Ponta a reactionat la inceputul sedintei de guvern.

Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei: "Am sustinut si consider importante si activitatea parchetelor si a DNA-ului. Independenta lor este cea mai importanta, dar independenta de toate partile. Si o sa va rog sa colaborati institutional cu procurorul general, cu procurorul sef al DNA, dar sa ii si protejati de telefoane, presiuni strigate. Cei doi procurori, daca nu isi pierd toata ziua pe telefoanele pe care le primesc de la presedinte si se ocupa de ce prevede Constitutia, e lucrul cel mai bun".

Traian Basescu a sustinut ca premierul a incalcat acordul si pentru ca a mers in vizite in strainatate fara mandat.

Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Nu e putin lucru sa te dai cu avionul. Domnul Ponta a tinut sa se duca in Azerbaidjan. Rezultatul a fost extraordinar: am pierdut Nabucco! Domnul Ponta a tinut sa se duca in Kazahstan. Rezultatul a fost extraordinar: a cedat circa 400 de milioane de dolari din datoria Rompetrol fata de Romania!".

Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei: "Supararile presedintelui ca nu-l primeste nimeni nu cred ca fac obiectul raporturilor constitutionale. Probabil ca toti stiu ca a fost demis anul trecut".

O eventuala rupere a acordului de catre una dintre parti ar fi un semn de instabilitate politica la Bucuresti pentru cancelariile occidentale, a mai spus Traian Basescu.

Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Efectele sunt de credibilitate pentru Romania. El a fost si o garantie ca va fi stabilitate politica in România".

Si ordonanta de urgenta privind insolventa, adoptata de guvern, a fost subiect de disputa intre premier si presedinte. Presedintele a aratat ca documentul este discriminatoriu cu mass-media.

Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei: "A ajuns presedintele sa moara de grija presei dupa ce era marele dusman al presei si al mogulilor".

Spre seara, purtatorul de cuvant a replicat.

Bogdan Oprea: "Si in sedinta de Guvern de astazi domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta si-a dat masura capacitatii de a mintii si de a dezinforma si a incapacitatii de a respecta Constitutia Romaniei".

 


VIDEO PROTVPLUS.RO