Basescu, la Comemorarea Victimelor Holocaustului: Climatul economic dificil favorizeaza extremismul
Traian Basescu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului din Romania.
Acesta a afirmat ca tara nosatra va avea puterea sa faca din asumarea trecutului un punct de pornire pentru o viziune care sa impiedice repetarea episoadelor ce i-au intinat istoria.
"Ziua dedicata memoriei victimelor Holocaustului din Romania este, pentru poporul roman, o datorie de onoare si un apel la responsabilitate fata de adevarul istoric. Este o zi cu o simbolistica aparte, o expresia a faptului ca statul roman s-a angajat sa garanteze libertatea si drepturile fundamentale ale tuturor cetatenilor sai, in spiritul respectului fata de alteritate si al principiilor statului de drept", sustine presedintele in mesaj.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Potrivit acestuia, este cutremuratoare evocarea suferintei si a persecutiilor justificate ideologic, la care au fost supuse comunitatile evreiesti si rome.
"Participam astazi, prin compasiunea si respectul nostru, la evocarea acestei tragedii umane care a marcat istoria secolului XX si ale carei reverberatii vor continua sa fie simtite de generatiile care vor veni. In acelasi timp, este important ca aceasta mostenire a suferintei care a marcat destinul poporului evreu sa lase loc sperantei si reconcilierii in numele valorilor care ne definesc si prin care ne pastram umanitatea si demnitatea", arata Basescu.
El precizeaza ca "amintirea unor crime care au avut puterea sa clatine in profunzime temeiurile civilizatiei noastre, ale spiritului care a tinut laolalta vechea Europa, ar trebui sa aiba puterea de a cataliza prin generatia de astazi un nou spirit pentru o Europa unita in care, din nefericire, continua sa existe curentele extremiste si xenofobe".
"Cu siguranta, climatul economic dificil favorizeaza aceste fenomene sociale si politice extreme, dar trebuie sa realizam ca, in esenta, acestea sunt animate de vointa si alegerile pe care le facem. Excluziunea, intoleranta, antisemitismul, dispretul fata de ceea ce nu cunoastem sunt, in egala masura, efecte ale capacitatii noastre limitate de a raspunde provocarilor pe care ni le lanseaza zilnic lumea in care traim, o lume sfasiata de tensiuni economice si sociale, de razboaie civile, de acte de cruzime fara precedent impotriva oamenilor nevinovati", sustine Basescu.
Presedintele considera ca "mai ales intr-o zi in care evocam suferinta unui popor, dar si puterea sa de a ierta si de a cladi o civilizatie si o cultura durabile care fac parte din patrimoniul Romaniei, avem prilejul de a reflecta cu maturitate si cu responsabilitate la semnificatia unei civilizatii a pacii".
"Speranta intr-o lume mai buna nu inseamna ceea ce ne imaginam, intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat. Radacinile sperantei intr-o lume a concordiei, construita pe libertate si adevar, cresc in spiritul nostru, acolo unde cresc si radacinile responsabilitatii fata de valorile care ne definesc ca oameni. Pentru ca evocarea suferintei umane sa nu fie zadarnica, este necesar ca toate eforturile noastre sa fie indreptate spre un ideal de comunitate nationala in care patriotismul sa fie inteles ca dialog si cunoastere, ca respect fata de lege si fata de institutiile menite sa slujeasca binele comun", mentioneaza seful statului.
Traian Basescu isi exprima convingerea ca Romania, "ca tara care s-a angajat sa respecte exigentele statului de drept, va avea puterea sa faca din asumarea trecutului un punct de pornire pentru o viziune nationala care sa impiedice repetarea episoadelor ce i-au intinat istoria".
"Cred ca tinerii vor sti sa pretuiasca bogatia diversitatii de traditii si vor pune laolalta ideile si aspiratiile lor pentru a cladi o lume in care dialogul si curajul, respectul pentru pluralism si solidaritatea ne vor garanta identitatea si prosperitatea. Doresc sa adresez membrilor Comunitatilor Evreiesti aprecierea mea profunda pentru contributia originala la cultura romana si patrimoniul national. «Sa ne amintim», impreuna cu cei care au supravietuit tragediei Holocaustului si care si-au pastrat, in ciuda suferintelor si a nedreptatilor, fidelitatea fata de Romania si increderea in viitorul pe care-l putem cladi impreuna", se arata in mesajul sefului statului.