Traian Basescu a primit cetatenia Republicii Moldova. In ce conditii ar putea candida la presedintia acestei tari

Ultima actualizare: 12-06-2016 00:28

Fostul presedinte Traian Basescu si sotia sa, Maria Basescu, au primit cetatenia moldoveneasca, decretul in acest sens fiind semnat joi de catre presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Informatia a fost confirmata pentru News.ro de catre ofiterul de presa al Presedintiei Republicii Moldova, Ana Samson. Aceasta a precizat ca decretul de acordare a cetateniei urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial al Republicii Moldova. De asemenea, Traian si Maria Basescu vor trebui sa depuna juramantul ca cetateni moldoveni, in fata ambasadorului Republicii Moldova in Romania.

Cererea de obtinere a cetateniei Republicii Moldova a fost depusa de catre fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, si sotia sa, la data de 10 martie 2016. Presedintia Republicii Moldova preciza atunci, pentru News.ro, ca Traian si Maria Basescu au depus cereri, adresate presedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pentru obtinerea cetateniei moldovenesti.

”Solicitantii fac referire la art. 24, alin 2 din Legea cetateniei Republicii Moldova care statueaza ca «In interesele republicii si in cazuri exceptionale, cetatenii unor alte state pot deveni si cetateni ai Republicii Moldova, prin decret al Presedintelui Republicii Moldova»”, preciza Presedintia de la Chisinau.

La momentul respectiv, cererea a fost comentata de politicienii de la Chisinau. Unii deputati moldoveni au sugerat ca Traian Basescu vrea sa se inscrie in campania prezidentiala din Moldova.

La Chisinau vor avea loc anul acesta alegeri prezidentiale, Potrivit prevederilor constitutionale actuale, la presedintia Moldovei nu pot candida decat cei care au cetatenia acestei tari si locuiesc sau au locuit pe teritoriul ei cel putin 10 ani. Insa legea suprema a fost modificata de curand de Curtea Constitutionala, care a schimbat modul in care e ales presedintele. In ultimii ani, seful statului moldovean a fost votat de Parlament, insa de acum inainte va fi ales ca in Romania. Deci nu ar fi imposibil, spun politicienii moldoveni ca si conditiile impuse candidatilor sa fie modificare de Curtea Constitutionala de la Chisinau.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO