Traian Basescu a primit cetatenia Republicii Moldova. In ce conditii ar putea candida la presedintia acestei tari

Ultimul update: Duminica 12 Iunie 2016 00:28
Data publicarii: Joi 09 Iunie 2016 15:54
Categorie: Politic

Fostul presedinte Traian Basescu si sotia sa, Maria Basescu, au primit cetatenia moldoveneasca, decretul in acest sens fiind semnat joi de catre presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Informatia a fost confirmata pentru News.ro de catre ofiterul de presa al Presedintiei Republicii Moldova, Ana Samson. Aceasta a precizat ca decretul de acordare a cetateniei urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial al Republicii Moldova. De asemenea, Traian si Maria Basescu vor trebui sa depuna juramantul ca cetateni moldoveni, in fata ambasadorului Republicii Moldova in Romania.

Cererea de obtinere a cetateniei Republicii Moldova a fost depusa de catre fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, si sotia sa, la data de 10 martie 2016. Presedintia Republicii Moldova preciza atunci, pentru News.ro, ca Traian si Maria Basescu au depus cereri, adresate presedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pentru obtinerea cetateniei moldovenesti.

”Solicitantii fac referire la art. 24, alin 2 din Legea cetateniei Republicii Moldova care statueaza ca «In interesele republicii si in cazuri exceptionale, cetatenii unor alte state pot deveni si cetateni ai Republicii Moldova, prin decret al Presedintelui Republicii Moldova»”, preciza Presedintia de la Chisinau.

La momentul respectiv, cererea a fost comentata de politicienii de la Chisinau. Unii deputati moldoveni au sugerat ca Traian Basescu vrea sa se inscrie in campania prezidentiala din Moldova.

La Chisinau vor avea loc anul acesta alegeri prezidentiale, Potrivit prevederilor constitutionale actuale, la presedintia Moldovei nu pot candida decat cei care au cetatenia acestei tari si locuiesc sau au locuit pe teritoriul ei cel putin 10 ani. Insa legea suprema a fost modificata de curand de Curtea Constitutionala, care a schimbat modul in care e ales presedintele. In ultimii ani, seful statului moldovean a fost votat de Parlament, insa de acum inainte va fi ales ca in Romania. Deci nu ar fi imposibil, spun politicienii moldoveni ca si conditiile impuse candidatilor sa fie modificare de Curtea Constitutionala de la Chisinau.

Traian Basescu: Daca ANAF vrea sa fie corect, trebuie sa publice si lista datoriilor statului catre firme si persoane fizice
Traian Basescu: Daca ANAF vrea sa fie corect, trebuie sa publice si lista datoriilor statului catre firme si persoane fizice
VIDEO PROTVPLUS.RO
iohannis premiat
Prima reacție a președintelui Klaus Iohannis dupa atacul lui Laufer
Premierul Dăncilă a făcut un dezacord la întâlnirea cu liderii Parlamentului European
Băsescu, despre declaraţia lui Laufer. ”Îngrozitoare! Opriţi-vă! Aţi mers prea departe!”
MJ: Tudorel Toader a discutat cu Vera Jourova despre evoluţiile sistemului judiciar din România
Teodorovici: ”Iohannis dovedește că reuşeşte să dea peste cap agenda întregii ţări”
CExN al PSD se reuneşte din nou, miercuri, la ora 17:00
traian basescu
Băsescu spune că Dragnea ar fi trucat licitaţia pentru corvete: ”Ne-am mai făcut rost de un scandal”
Orban, despre Laufer și Olguța: ”Nu poți să pui doi habarniști. Laufer e bun de fotomodel”
PNL şi USR au sesizat CCR cu Legea privind declasificarea unor documente
Paul Stănescu: Avem creștere economică. Cu toate acestea, PSD scade în sondaje
Nicolicea: PSD analizează posibilitatea sesizării CCR, după decizia lui Iohannis privind remanierea
Noii membri ai Cabinetului Dăncilă au depus jurământul de învestitură la Cotroceni