Viviane Reding se alatura Comisiei de la Venetia pentru a denunta presiunile asupra CC
Comisarul UE pentru Justitie, Viviane Reding, s-a alaturat Comisiei de la Venetia pentru a denunta continuarea presiunilor politice asupra Curtii Constitutionale din Romania.
Viviane Reding a postat pe Twitter declaratia foarte critica a lui Gianni Buquicchio, presedintele Comisiei de la Venetia, in care acesta considera "inadmisibile presiunile exercitate asupra Curtii Constitutionale pentru influentarea deciziei" privind referendumul.
Viviane Reding a precizat: "Sunt de acord" cu pozitia domnului Gianni Buquicchio.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Presedintele Comisiei de la Venetia a facut, marti, apel la autoritati si la partidele politice din Romania sa respecte pe deplin independenta Curtii Constitutionale si sa se abtina de la presiuni, precizand ca in urma cu o zi a primit noi informatii de la CC in legatura cu acest subiect.
"Fac apel la autoritatile statului si la partidele politice din Romania sa respecte pe deplin independenta Curtii Constitutionale si sa se abtina de la exercitarea de presiuni. In ceea ce priveste amenintarile la adresa unor judecatori, sper ca autoritatile romane ii vor proteja pe judecatorii vizati si familiile lor si vor lua toate masurile necesare pentru a-i aduce pe autorii acestor amenintari in fata justitiei", afirma Gianni Buquicchio, intr-o declaratie in care mentioneaza ca luni a primit informatii suplimentare din partea Curtii legate de continuarea presiunilor si de amenintari la adresa unor judecatori.
Este un principiu al statului de drept ca presiunea asupra oricarei instante, fie ea constitutionala sau comuna, pentru a-i influenta deciziile, este inadmisibila, considera presedintele Comisiei de la Venetia.
El aminteste ca, in ultimii ani, Comisia de la Venetia a trebuit sa intervina uneori pentru a proteja independenta unei curti constitutionale intr-o democratie tanara.
"Este surprinzator pentru mine, chiar socant, ca, pentru a doua oara intr-un interval scurt de timp, curtea constitutionala a unui stat membru al Consiliului Europei si al Uniunii Europene se simte obligata sa apeleze la Comisia de la Venetia pentru a-i proteja independenta", afirma Buquicchio, amintind ca in 4 iulie a facut o declaratie in care isi exprima ingrijorarea fata de presiunile si incercarile de subminare a independentei CC.