PSD și PNL au decis comasarea alegerilor: Europarlamentarele şi localele, în iunie. Prezidențialele, mutate mai devreme

×
Codul embed a fost copiat

După numeroase discuții, PNL și PSD s-au înțeles să meargă împreună în acest an electoral. Vor avea liste comune la alegerile europarlamentare organizate simultan cu cele locale, iar alegerile prezidențiale vor fi în luna septembrie, în loc de decembrie.  

Însă, marea miză a acestor calcule este cine va prelua șefia țării. Coaliția de guvernare a decis ca pe 9 iunie, când votăm europarlamentarii, să alegem și primarii și președinții de consilii județene.

Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au susținut împreună o conferință care a avut loc în Palatul Parlamentului, pentru a anunța că s-a ajuns la un consens în coaliție.

„Suntem în faţa dumneavoastră pentru a prezenta decizia finală a coaliţiei referitor la modul în care se vor desfăşura alegerile europarlamentare şi locale, anume decizia coaliţiei de a comasa cele două rânduri de alegeri. Această decizie a urmat unui proces prin care fiecare dintre noi am consultat birourile de conducere politică ale partidelor, ne-am reunit apoi în coaliţie şi suntem prezenţi pentru a prezenta această decizie finala care prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forţe proprii, iar pentru alegeri europarlamentare să existe o listă comună. A fost o decizie care a presupus de la sine asumarea deciziei politice, responsabilitate politică”, a afirmat Nicolae Ciucă.

„Românii îşi doresc stabilitate, îşi doresc linişte, îşi doresc să îşi vadă de viaţa de zi cu zi şi cred că în astfel de momente partidele trebuie să dea dovadă de un minim sacrificiu în ceea ce înseamnă stabilitatea ţării. Am avut în vedere tot ceea ce s-a întâmplat din 2021 când această coaliţie şi-a asumat guvernarea, reuşind să treacă România prin crize suprapuse şi să îndeplinească obiectivele din programul de guvernare, aşa cum ni l-am asumat”, a mai spus liderul PNL.

Citește și
„Iarna asta o să fie mai bine decât iarna trecută”. Mesajul lui Nicușor Dan către locuitorii Bucureștiului
Nicuşor Dan anunță că nu revine în USR: "La aceste alegeri rămân independent". Ce vrea să facă dacă nu va fi reales
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova

El a mai explicat că „PNL a mandatat executivul partidului să discute în coaliţie şi să agreeze această formulă de comasarea alegerile europarlamentare şi locale, cu listă comună pentru europarlamentare şi cu listă proprie la alegerile locale”.

Ciolacu prezintă posibilul calendar pentru prezidențiale

Ulterior, a luat cuvântul liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu. Coaliția a decis ca cele două tururi ale alegerilor prezidențiale să nu mai fie organizate în decembrie, ci mai devreme

Acesta a afirmat că alegerile prezidenţiale vor avea loc în septembrie, iar cele parlamentare pe 8 decembrie.

„Acum se va vorbi de calendarul electoral. Am făcut ce e mai bine pentru ţara mea, indiferent de costuri. Am hotărât în afară de comasare şi o alianţă electorală între PSD şi PNL pentru lista de parlamentare, în septembrie să avem alegeri prezidenţiale: 1-15, 8-22 sau sfârşitul lunii septembrie va fi ales. 8-22 ar fi cea mai potrivită şi 8 decembrie pentru alegerile generale. Vor fi întrebări de ce se decalează. Nu văd nimic deosebit ca predarea primea între fostul preşedinte şi actualul preşedinte să se desfăşoare în normalitate”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Parlament.

„Ştim istoricul formării acestei coaliţii. România, cu toate crizele suprapuse, se afla şi în faţa unei crize sociale. Nu am nicio reţinere de a ne angaja în acest proiect politic. În afara de performaneţele guvernării, e loc şi de mai bine, ne-am asumat o decizie politică”, a mai afirmat Ciolacu.

Acesta s-a referit la decizii luate în momente dificile.

„Am dovedit, şi noi şi liberalii, că putem să luăm decizii în momente dificle, nu ale noastre ca şi persoane, entităţi politice, ale României, în primul rând. A fost criză pandemică, criză energetică, război la graniţă, au fost exerciţiile financiare. Vorbim de dezvoltarea României. O putere politică pentru a-şi asuma aceste lucruri trebuie să fie votată de cât mai mulţi români. Prezenţa cea mai mare la alegeri este prezenţa de la locale. Alegerile locale prezintă interesul cel mai mare al cetăţeanului. Că am decis să facem comasarea nu este împotriva democraţiei, este pentru democraţie şi pentru a avea o reprezentare corectă în faţa românilor”, a mai declarat Ciolacu.

Cine deschide lista la europarlamentare

Întrebaţi dacă au decis cine va deschide lista comună a PNL şi PSD la alegeri europarlamentare şi cum vor fi împărţite locurile pe listă, Ciucă a precizat că nu a fost încă discutat niciun nume. Nici despre împărţirea locurilor pe listă nu s-a discutat, a spus liberalul.

Marcel Ciolacu a reiterat faptul că doreşte ca o femeie să fie cap de listă, independentă, „o doamnă care gândeşte liberal, dar să aibă o meserie social-democrată sau invers”.

„În acest moment nu am discutat nici nume, nici modul în care vor fi împărţite aceste poziţii. Este clar că trebuie să se ţină cont de ponderea fiecărui partid din interiorul coaliţiei”, a declarat Nicolae Ciucă.

La aceeaşi întrebare, premierul Ciolacu a răspuns: „Am spus şi în cadrul coaliţiei, deci nu este un secret şi îmi asum în continuare, mi-aş dori foarte mult să găsim o doamnă care să deschidă lista, care să nu fie nici membră PSD, nici PNL, mi-aş dori o doamnă care gândeşte liberal, dar să aibă o meserie social-democrată sau invers. Sunt convins că atunci când vom găsi această doamnă, vom veni şi cu lista candidaţilor şi o să o prezentăm”.

Liderii coaliţiei au fost întrebaţi și dacă PSD şi PNL îşi asumă un scor de 50% la europarlamentare. Ciolacu a spus că „va fi un scor foarte bun”, iar Ciucă a precizat că „ne asumăm scorul care să ne plaseze pe primul loc la alegerile europarlamentare”.

Întrebați dacă demisionează, în cazul în care nu va fi un scor de 50%, Marcel Ciolacu a replicat: Eu o să demisionez dacă pierd alegerile. Momentan nu am pierdut niciun rând de alegeri”.

La rândul său, Nicolae Ciucă a spus că „rolul nostru astăzi, când am luat o decizie care vizează desfăşurarea unei campanii politice şi a unei confruntări politice nu este acela de a discuta despre demisie” şi că „e vorba de a face tot ce ne stă în putinţă să mobilizăm activul de partid, electoratul, să reuşim ca scorul pe care îl obţin partidele separat la locale şi împreună la europarlamentare să fie cel mai bun cu putinţă”.

Ne asumăm scorul care să ne plaseze pe primul loc la alegerile europarlamentare”, a declarat Nicolae Ciucă, întrebat dacă îşi asumă cele două partide de coaliţie un scor de 50% la europarlamentare.

La rândul său, Marcel Ciolacu a spus: Va fi un scor foarte bun. E decizia românilor, nu a mea, a domnului Ciucă sau a colegilor noştri”.

Chestionat câte mandate speră să obţină alianţa electorală PNL şi PSD la europarlamaentare, Ciucă a replicat: „Cât mai multe, dar depinde de votul cetăţenilor”.

De asemenea, Marcel Ciolacu a răspuns la această întrebare că această alianţă va fi pe primul loc, detaşat”.

Candidatul la alegerile prezidențiale

Întrebat dacă PSD şi PNL vor avea un candidat unic la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu a spus că îl interesează decizia românilor de la alegerile din 9 iunie și că, pe 10 iunie, va fi luată o decizie pentru următoarea perioadă.

„Cred că este un moment corect şi bine ales ca cele două partide le au de gestionat şi Executivul şi deciziile din Parlamentul României. Să ştiţi, Guvernul şi Parlamentul nu se conduc cu filmări pe Facebook în timpul şedinţelor şi cu jigniri. O ţară şi o localitate nu o conduci cu scandaluri cu haos şi cu îmbrânceli. Se conduc cu totul şi totul altfel. Cred că în această perioadă, cele două partide, cu specialiştii pe care îi au pot creiona un proiect de ţară. Şi după ce vedem ce decid românii, cum este şi corect şi un respect faţă de votul românilor de ce nu, să ne strângem într-o coaliţie pe 10 iunie pentru a lua deciziile pentru perioada următoare”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a mai fost întrebat cât de dispus este PSD să susţină un candidat al PNL la alegerile prezidenţiale.

Mă interesează foarte mult să văd decizia românilor la votul pe 9 iunie şi sunt ferm convins, ca şi acum, că venim în faţa dumneavoastră pe 10 iunie şi că spunem ce am decis. Cel mai important este ca până atunci cele două mari partide să aibă acel program de ţară pregătit să îl prezentăm românilor”, a precizat Marcel Ciolacu.

De asemenea, Nicolae Ciucă a afirmat că decizia va fi luată în forurile de conducere ale PNL.

Este o decizie care se va lua în forurile de conducere ale partidului. Fiecare dintre deciziile cu care am venit şi le-am prezentat public au trecut prin analiza structurilor de conducere ale partidului, membrii PNL, preşedinţii de filiale, conducerea partidului va fi cea care va stabili în ce direcţie vom lua o decizie sau alta”, a declarat Nicolae Ciucă.

Alianţe electorale politice în plan local

Ciolacu s-a declarat convins că PSD şi PNL vor stabili în perioada următoare şi alianţe electorale politice în plan local, în vederea alegerilor.

Pe de altă parte, liderul PNL Nicolae Ciucă a afirmat că la nivelul fiecărui partid, la nivelul fiecărei filiale, vor exista strategii specifice.

„Partidul Social Democrat, la fel ca şi Partidul Naţional Liberal, are mii de aleşi locali. Ar fi fost o greşeală din partea noastră şi a conducerii partidelor ca noi, din birouri, să hotărâm ce e mai bine pentru fiecare comună, oraş, municipiu. Aceste decizii se iau la baza partidului şi avem două partide democratice şi eu sunt ferm convins că în perioada următoare vom avea şi alianţe politice electorale locale, dar acest lucru trebuie să-l facă colegii noştri din teritoriu, fiindcă ei ştiu ce este cel mai bine pentru urbea pe care o reprezintă sau pentru locul unde vor să candideze. Cu alte cuvinte, vom pune priorităţile românilor şi localităţilor înainte de deciziile noastre din birouri, ceea ce ar fi fost o greşeală imensă. În schimb, direcţia politică o va da lista comună pentru europarlamentare. Stabilitatea României şi perspectiva pentru anul 2025 o va da lista comună de la europarlamentare şi determinarea noastră de a duce lucrurile în direcţia corectă", a declarat Marcel Ciolacu.

La rândul său, preşedintele PNL a punctat faptul că alegerile locale au „o cu totul altă configuraţie".

„Sunt abordări care fac obiectul tipologiei alegerilor. Nu putem să vorbim despre alegerile locale, care au o cu totul altă configuraţie, unde într-adevăr, acolo, la firul ierbii, există mai multă efervescenţă şi campania se desfăşoară altfel, pe când la alegerile europarlamentare discutăm de alegerea reprezentanţilor României, care au menirea să meargă la Bruxelles şi să lupte pentru interesele României în cadrul Uniunii Europene. Ca atare, la nivelul fiecărui partid, la nivelul fiecărei filiale, vor exista strategiile specifice, pentru că sunt diferenţe nu doar între regiuni, sunt diferenţe între judeţe, sunt diferenţe şi, din păcate, disparităţile dintre rural şi urban şi, în felul acesta, fiecare dintre campanii se adaptează la aceste elemente de specificitate, aşa cum am reuşit la nivelul coaliţiei, unde nu de fiecare dată am avut aceleaşi opinii. Au fost elemente de divergenţă pe o serie întreagă de decizii, dar ele au fost argumentate fie de o parte sau fie de cealaltă. Am căutat să venim cu ceea ce este menit să îndeplinească obiectivele guvernamentale", a declarat Ciucă.

El a subliniat că important este ca la nivel local să se găsească o cale de competiţie politică, fără a depăşi acele linii roşii de respect reciproc.

Alegeri la Primăria Capitalei

Liderii coaliţiei, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, încă nu au luat o decizie privind un posibil candidat comun PNL şi PSD la Primăria Capitalei.

„Dacă ar fi să stabilim un candidat comun, avem nevoie de evaluare, de sondare ca să vedem care este poziţionarea candidaţilor”, a explicat Ciucă.

Pe de altă parte, Ciolacu a spus că „în următoarea perioadă o să venim cu deciziile politice cela mai bune”.

„În acest moment nu am ajuns să discutăm în detaliu şi un răspuns cât se poate de onest. Dacă ar fi să stabilim un candidat comun, avem nevoie de evaluare, de sondare ca să vedem care este poziţionarea candidaţilor. Ne interesează foarte mult profilul candidatului în percepţia alegătorilor”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat miercuri la Parlament dacă PNL şi PSD au decis candidat comun pentru Primăria Capitalei.

La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că nu este vorba despre o împărţeală, ci despre cele mai competente persoane pentru funcţie.

„Nu vorbim despre o împărţeală. Vorbim de cele mai competente persoane (...) Trebuie să ai ceva în tine să poţi face această muncă. Cea mai dfificilă muncă este aceea de a fi ales la tine, în oraşul tău. În următoarea perioadă o să venim cu deciziile politice cela mai bune”, a explicat Ciolacu.

Gabriela Firea a declarat, miercuri, că nu au fost în coaliţie discuţii punctuale despre candidaţii la Primăria Capitalei şi la cele şase sectoare.

În Bucureşti se va lua o decizie zilele următoare. Important este ca ceea ce se întâmplă acum în Bucureşti să nu se mai repete, iar domnul primar actual să plece către o altă activitate, dar pentru asta trebuie să avem cel mai bun candidat din partea noastră. PSD Bucureşti face propuneri şi se iau decizii, dar pentru că Bucureştiul este capitala României a intrat în negocierea naţională, ceea ce nu este un lucru rău. La nivel de sectoare concluzia a fost de a susţine colegii noştri de la sectoarele 3, 4, 5 şi 6, fiind aliatul nostru PNL, aici preşedintele de la Sectorul 6, Gabriel Mutu, urmând să anunţe săptămâna viitoare dacă doreşte să se implice în alegeri şi să candideze, că vom avea candidat comun pentru Sectorul 1, pentru Sectorul 2 şi vom discuta şi despre Capitală săptămâna viitoare”, a spus Gabriela Firea.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegeri parlamentare

Data stabilită de liderii din coaliție pentru alegerile parlamentare este 8 decembrie.

Alegerile europarlamentare și locale

Coaliția de guvernare a decis ca pe 9 iunie, când votăm europarlamentarii, să alegem și primarii și președinții de consilii județene.

Alegeri prezidențiale

Alegerile prezidențiale din 2024 nu au încă stabilită o dată. Ele ar putea avea loc în datele 1-15, 8-22 septembrie, sau chiar la finalul lunii.

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Decizia privind alegerile, anunțată astăzi. Surse: PSD ar vrea alegeri prezidențiale în luna septembrie
Decizia privind alegerile, anunțată astăzi. Surse: PSD ar vrea alegeri prezidențiale în luna septembrie

După o lună și jumătate de discuții, liderii celor două partide de la guvernare au ajuns un acord în privința calendarului alegerilor din acest an.

Nicuşor Dan anunță că nu revine în USR:
Nicuşor Dan anunță că nu revine în USR: "La aceste alegeri rămân independent". Ce vrea să facă dacă nu va fi reales

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că nu revine în USR și a precizat că la aceste alegeri, "fără discuţie", rămâne independent.

Mii de israelieni au demonstrat împotriva premierului Benjamin Netanyahu. Cei mai mulți au cerut organizarea de noi alegeri
Mii de israelieni au demonstrat împotriva premierului Benjamin Netanyahu. Cei mai mulți au cerut organizarea de noi alegeri

Mii de persoane au protestat sâmbătă în mai multe oraşe din Israel împotriva politicilor guvernului religios de dreapta al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, informează dpa, potrivit Agerpres.

Ludovic Orban, despre Alianţa Dreapta Unită: Vom ajunge la o formulă de colaborare şi pentru celelalte alegeri
Ludovic Orban, despre Alianţa Dreapta Unită: Vom ajunge la o formulă de colaborare şi pentru celelalte alegeri

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, afirmă că şi-a dorit ca Alianţa Dreapta Unită să fie una politică, înscrisă la Tribunal, nu doar o alianţă electorală pentru alegerile europarlamentare. 

Conținutul politic nu va mai fi recomandat de Instagram și Threads. Nu se știe cum va fi diferențiat conținutul
Conținutul politic nu va mai fi recomandat de Instagram și Threads. Nu se știe cum va fi diferențiat conținutul

Într-un an cu foarte multe alegeri în întreaga lume, două dintre platformele Meta nu vor mai promova în feed-urile personalizate conţinutul ce are legătură cu politica.  

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.