Decizia privind alegerile, anunțată astăzi. Surse: PSD ar vrea alegeri prezidențiale în luna septembrie
După o lună și jumătate de discuții, liderii celor două partide de la guvernare au ajuns un acord în privința calendarului alegerilor din acest an.
Liberalii și social-democrații au stabilit ca la alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie să candideze pe liste comune.
Liderii coaliţiei de guvernare PSD - PNL, preşedinţii Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, anunţă, astăzi, de la ora 19,00, decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
O şedinţă a coaliţiei de guvernare pe tema stabilirii calendarului alegerilor şi a unei eventuale comasări a avut loc, miercuri dimineaţă, la Palatul Victoria.
"Ne-am întâlnit, am avut o discuţie foarte serioasă, aprofundată, începând cu ora 8,00, şi am convenit cu toţii să mergem în faţa partidelor noastre pentru a discuta atât principiile, cât şi un proiect important, dar cu siguranţă veţi afla lucruri pe parcursul zilei de astăzi", a precizat liberalul Rareş Bogdan, potrivit Agerpres.
Tudose: 60% dintre români îşi doresc comasarea alegerilor
Social-democratul Mihai Tudose a afirmat că, potrivit unei cercetări sociologice, 60% dintre români îşi doresc comasarea alegerilor, fără să facă însă mai multe precizări pe acest subiect.
"Vă dăm în premieră faptul că mai mult de 60% din români doresc comasarea şi o majoritate chiar mai mare îşi doreşte o continuitate a guvernării, o stabilitate şi o coerenţă la guvernare", a susţinut Tudose.
El a completat că "după ce s-a întâmplat în ultimii ani în România este clar că lumea s-a săturat de schimbări bruşte, de schimbări de guvern, de schimbări de politică internă şi externă, mai ales".
"Trebuie să avem în vedere, şi astăzi s-a discutat intens şi pe această temă, şi ceea ce se întâmplă în Europa, în ţările importante partenere, precum şi construcţiile politice la nivel de Parlament European, de Comisie Europeană. Adică, nu putem să fim defazaţi complet faţă de aceste lucruri. Şi atunci, decizia, cum v-a spus domnul Rareş Bogdan, a celor două partide a fost ca astăzi la ora 16.00 să avem structuri de conducere simultan, să vedem ce spun colegii noştri despre strategia pe care noi am convenit să le-o propunem. Nu mă întrebaţi care este, că trebuie să afle colegii noştri de la noi, nu de la dumneavoastră, din respect pentru colegii noştri", a declarat Tudose.
Cei doi reprezentanţi ai partidelor de la guvernare nu au dorit să dea detalii în acest sens, menţionând că mai întâi trebuie să fie discuţii cu colegii de partid.
PSD ar vrea alegeri prezidențiale în luna septembrie
În discuția de miercuri dimineață de la Guvern, liderii coaliției au agreat comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.
Vor face liste comune la europarlamentare, deschise de un independent. Nu a fost stabilit, încă, un nume, s-a vehiculat numai cel al șefei reprezentanței Comisiei Europene în România, Laura Chiriac, cea care a mai fost curtată în trecut și de PSD, dar care a refuzat oferta.
Următorii candidați pe lista de europarlamentare, de la poziția doi în jos, vor fi nominalizați unul câte unul de la fiecare partid. Va fi paritate până la poziția 7, după care PSD va avea pondere mai mare.
La PNL este o discuție intensă, deoarece sunt miniștri precum șefa de la justiție, Alina Gorghiu, și cea de la cultură, Raluca Turcan, care vor să-și facă loc pe această listă. O decizie a conducerii partidului prevedea, însă, că miniștrii nu primesc poziții noi și că rămân să-și facă treaba la guvern. În funcție de decizia finală a PNL, vor discuta și de o reamenajare.
Pentru restul anului, calendarul electoral agreat nu mai prevede comasări. Însă, PSD ar vrea ca alegerile prezidențiale să fie organizate în luna septembrie, iar cele parlamentare la termen, la sfârșitul lui noiembrie, începutul lui decembrie.
Argumentele sunt că este nevoie de stabilitate, că România ar putea intra în negocieri pentru funcții importante la Bruxelles având toate alegerile finalizate, în timp ce în multe state europene încă mai sunt programate scrutine.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: PSD, PNL, alegeri, rares bogdan, alegeri locale,
Dată publicare:
21-02-2024 11:31