Presedintele a semnat decretul de numire a Cabinetului Ponta 2.0. Ministrii au depus juramantul
Guvernul Ponta II a fost investit, vineri seara, de Parlament, programul de guvernare si componenta Executivului intrunind 402 voturi "pentru" si 120 voturi "impotriva".
Cronologia evenimentelor, vineri, 21.12.2012:
ora 22:17 Presedintele Traian Basescu nu a dat mana cu Gabriel Oprea, Radu Stroe si Relu Fenechiu la ceremonia depunerii juramantului de la Cotroceni. Presedintele Basescu a dat mana cu premierul Ponta si cu vicepremierul Liviu Dragnea, dupa ce acestia au depus juramantul.
Ulterior, vicepremierul Gabriel Oprea a depus juramantul. Acesta s-a indreptat apoi spre presedintele Basescu pentru a-i inmana juramantul semnat, asa cum este protocolul.
Oprea i-a dat documentul presedintelui, acesta l-a luat, niciunul neschitand gestul de a da mana. Presedintele Basescu nu a dat mana nici cu ministrii Radu Stroe si Relu Fenechiu.
Pe de alta parte, seful statului a parut mult mai cordial cu Titus Corlatean, Mircea Dusa, Rovana Plumb, Mona Pivniceru, Constantin Nita. De asemenea, atunci cand a dat mana cu seful statului, Daniel Barbu s-a si inclinat in fata acestuia.
ora 21:00 Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire a noului Cabinet, Guvernul condus de premierul Victor Ponta primind vineri seara votul de incredere al Parlamentului.
ora 19:45 Pentru a fi investit, Guvernul ar fi avut nevoie de minimum 294 de voturi, reprezentand majoritatea calificata a deputatilor si senatorilor. Votul a fost secret, cu bile. Din totalul celor 586 de parlamentari, au fost prezenti la sedinta 522.
Sedinta dedicata investirii Cabinetului Ponta II a durat trei ore jumatate, timp in care premierul a prezentat programul de guvernare, reprezentantii grupurilor parlamentare si-au expus punctele de vedere si s-a derulat procedura efectiva de votare.
Hotararea Parlamentului privind acordarea votului de incredere, semnata de presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului, se inainteaza de indata presedintelui, in vederea numirii Guvernului.
Membrii Cabinetului vor merge, ulterior, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de depunere a juramantului. Noul Guvern isi exercita mandatul incepand de la data depunerii juramantului de credinta in fata presedintelui.
ora 18:45 Parlamentarii au inceput sa se pronunte prin vot asupra programului de guvernare si a componentei Guvernului Ponta II.
Votul este secret, cu bile. Guvernul este investit daca in favoarea programului de guvernare si a componentei sale se pronunta majoritatea deputatilor si senatorilor.
Membrii Guvernului care sunt si parlamentari au votat la inceput. Totodata, parlamentarii se vor pronunta si asupra componentei comisiilor de control SRI si SIE, in acest caz votul fiind secret, cu buletine de vot.
ora 17:11 Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, in plenul reunit al Parlamentului, ca PDL respecta votul romanilor, dar nu va sustine "o guvernare nascuta din manipulare, minciuna si ipocrizie".
"Nu vad niciun motiv pentru a sustine Guvernul Ponta II", a adaugat Blaga. El a mai aratat ca PDL si-a exprimat indoiala in legatura cu competenta si integritatea unor membri ai Guvernului, iar "temerile PDL s-au adeverit cu varf si indesat".
"Ne socheaza ca astazi acest prim-ministru vine cu mai multi oameni cu probleme de integritate si ne cere din nou votul de incredere", a adaugat senatorul PDL. El a afirmat ca prioritatea zero a guvernarii USL a devenit nerespectarea legii si ca a reusit o mare performanta, aceea de a sta 7 luni la guvernare fara sa guverneze "nicio clipa".
"Va asigur ca PDL va va reaminti la tot pasul de promisiunile facute oamenilor si vom prelua aceste promisiuni si le vom depune ca mandamente la bugetul de stat", a mai spus Blaga. Presedintele PDL a mai aratat ca democrat-liberalii vor ramane in opozitie si vor face o opozitie constructiva, vor sustine calea europeana, euroatlantica, aderarea in spatiul Schengen.
"Cand in sfirsit Guvernul se va ocupa de guvernare, PDL va participa la discutiile vizand revizuirea Constitutiei, reorganizarea administrativ-teritoriala, stabilirea Codului electoral", a mai spus Blaga.
ora 17:03 Premierul Victor Ponta a cerut parlamentarilor sa fie de acord sa colaboreze pentru o noua Constitutie care sa evite noi conflicte institutionale, pentru reorganizarea administrativa a tarii si pentru schimbarea actualului sistem electoral, care a generat "grave derapaje" de la vointa electoratului.
El a aratat, in plenul Parlamentului, ca este nevoie de o noua Constitutie pentru ca nimic sa nu mai depinda de vointa unui singur om, ci sa se bazeze pe reguli stabilite si acceptate de toti. Premierul a mai afirmat ca este necesara si delimitarea clara a atributiilor celor doua Camere ale Parlamentului.
ora 16:46 Premierul Victor Ponta a asigurat, in plenul Parlamentului, ca atat el, cat si ministrii considera ca viitorul politic al tarii este unul european, aratand ca doreste sa faca aceste precizari deoarece batalia politica a pus in discutie elemente fundamentale ale politicii strategice a Romaniei.
El a aratat ca angajamentele asumate de Romania in relatia cu Uniunea Europeana si NATO reprezinta un set de valori de la care nimeni nu a dorit sa se indeparteze. Inainte de alegerile parlamentare, presedintele Traian Basescu a prezentat profilul de premier pe care ar vrea sa il desemneze, mentionand ca pentru acesta valorile europene trebuie sa fie un mod de viata, sa nu aiba umbre sau lucruri ascunse in CV, "sa rupa putin filmul" si ar fi bine sa fi avut experienta in administratia centrala.
El a adaugat ca acesta "trebuie sa fie un pro-european si un pro-atlantist" si un om care a sustinut intotdeauna respectarea principiilor Constitutiei, a statului de drept si a principiilor care functioneaza din punct de vedere politic in UE.
ora 16:32 Votul Parlamentului pentru Guvernul USL poate genera sfarsitul unei lumi politice, caracterizata de ura, dezbinare, austeritate dublata de delapidarea banului public, incompetenta si aroganta, asa cum in urma cu 23 de ani un alt regim politic isi incepea sfarsitul, a afirmat premierul Victor Ponta.
"Lumea creata de divinitate nu se sfarseste nici pentru crestini, nici pentru mayasi, dar o lume politica se poate sfarsi", a spus Ponta in plenul Parlamentului, pentru votul de investitura al Guvernului.
El a facut referire la guvernarea PDL, sustinand ca aceasta a fost caracterizata de ura, dezbinare, austeritate dublata de delapidarea si jaful banului public, incompetenta, dispret si aroganta fata de electorat, fapte care au condus la o sanctiune politica exprimata prin vot si care trebuie intelese inclusiv de noua putere ca o lectie comuna, pentru a fi evitate in viitor.
ora 16:15 Purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, declara ca presedintele TraianBasescu multumeste Parlamentului pentru invitatia la investirea Guvernului, mentionand ca prezenta presedintelui in Parlament este strict reglementata de textul Constitutiei.
Presedintia a remis un comunicat despre invitatia adresata presedintelui Basescu pentru a participa la votul de investitura a Guvernului Romaniei.
"Domnul presedinte Traian Basescu multumeste Parlamentului pentru invitatia de a participa la votul de investitura a Guvernului Romaniei. Precizam ca prezenta presedintelui Romaniei in Parlament este strict reglementata de textul Constitutiei intocmai cum Constitutia prevede in mod clar si care este rolul presedintelui Romaniei in procesul de investire a unui guvern (desemnarea candidatului la functia de prim-ministru, emiterea decretului pentru numirea Guvernului si depunerea juramantului de credinta a membrilor Guvernului in fata presedintelui Romaniei)", declara Oprea, citat in comunicat.
ora 16:11 Camera Deputatilor si Senatul s-au reunit, vineri, in sedinta comuna, pentru investirea Guvernului Ponta. Toti membrii Cabinetului propusi de premierul desemnat au fost anterior avizati de comisiile parlamentare de specialitate.
Sedinta se desfasoara pentru prima oara in sala Al. Ioan Cuza din Palatul Parlamentului, ca urmare a numarului mare de parlamentari.
Sunt prezenti la sedinta 402 parlamentari si absenteaza 184.
La sedinta asista reprezentanti ai mai multor institutii, intre care Patriarhul Daniel, presedintele Curtii Constitutionale, presedintele Curtii de Contrui, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti. Sedinta Parlamentului a inceput cu constituirea comisiilor parlamentare comune.
ora 15:22: Pana la aceasta ora au fost avizati favorabil pentru functia de ministru:
- Mihai Voicu, pentru functia de ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul
- Varujan Vosganian, pentru preluarea functiei de ministru al Economiei
- Maria Grapini, pentru conducerea Ministerului pentru IMM, Mediul de afaceri si Turism
- Rovana Plumb, pentru functia de ministru al Mediului
- Radu Stroe, pentru functia de ministru al Afacerilor Interne
- Constantin Nita, pentru functia de ministru delegat pe langa Ministerul Energiei
- Liviu Dragnea, pentru portofoliul Administratiei
- Mona Pivniceru a fost avizata favorabil de comisiile parlamentare pentru portofoliul Justitiei
- Mircea Dusa, avizat de comisii pentru Ministerul Apararii
- Constantin Nita, pentru functia de ministru delegat pe langa Ministerul Energiei
- Eugen Orlando Teodorovici a fost avizat ca ministru al Fondurilor Europene
- Eugen Nicolaescu a fost avizat favorabil de comisiile parlamentare pentru portofoliul Sanatatii
- Mihnea Costoiu, avizat de comisiile parlamentare pentru functia de ministru delegat pentru Cercetare
- Remus Pricopie, avizat favorabil de comisii pentru portofoliul Educatiei
- Nicolae Banicioiu, avizat favorabil pentru functia de ministru al Tineretului si Sportului
- Dan Sova, ministru delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine
- Relu Fenechiu a primit avizul comisiilor pentru portofoliul Transporturilor
- Doina Pana, propusa ministru delegat pentru dialog social, a fost avizata favorabil de comisii
ora 14.10 Daniel Barbu, a fost avizat favorabil in functia de ministru al Culturii.
ora 14.00 Mona Pivniceru a fost avizata favorabil in functia de ministru al Justitiei.
ora 13.30 Maria Grapini, propusa ca ministru Delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, a primit aviz favorabil.
ora 13.10 Varujan Vosganian, propus ca ministru al Economiei, a primit aviz favorabil.
ora 13.00 Mihai Voicu, propus ca ministru Delegat pentru Relatia cu Parlamentul, a primit aviz favorabil.
ora 11.55 Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca in ultimele discutii avute cu liderii USL nu a fost vorba despre "o bataie pe fonduri, pe resurse, pe forme de putere", ci s-ar fi abordat teme legate de reforma administratiei si reorganizarea administrativa a Guvernului. Antonescu a fost intrebat daca este de aceeasi parere cu Victor Ponta, ca amanarea audierilor ministrilor in Parlament, pe fondul discutiilor dintre liderii USL au reprezentat un semnal prost pentru noul Guvern.
"Eu nu-l admit, eu cred ca este un semnal foarte bun pentru acest Guvern faptul ca in calendarul anuntat si cu toata aceasta suma de probleme, de neclaritati, de tensiuni, de intoxicari, suntem capabili de doi ani in coace sa rezolvam lucrurile si sa le rezolvam corect", a sustinut Antonescu. El a tinut sa precizeze ca in cadrul USL nu s-au discutat aspecte dintre cele vehiculate in presa, iar negocierile nu au vizat ANAF, CNADNR sau coordonarea prefectilor.
"Lucrurile sunt pe fagasul pe care ele erau, n-a fost nicio secunda decat in presa o discutie despre ANAF. ANAF este la Ministerul de Finante, nu a fost niciun fel de diferend in legatura cu prefectii, care sunt in cadrul Ministerului de Interne, si bineinteles, in calitate de prefecti sunt coordonati, sunt reprezentanti ai prim-ministrului. Astea sunt lucruri care sunt in Constitutie si in legi, nu au fost niciodata subiecte de scandal.
Nu a fost, de asemenea, nici in legatura cu CNADNR, cu care am vazut ca ieri ati facut o mare discutie, altceva decat ideea de reorganizare comunicata de cateva zile, si care, in esenta, inseamna trecerea autostrazilor la ministerul Marilor Proiecte si a drumurilor nationale si a celorlalte elemente in Ministerul Transporturilor. Asta va face obiectul unei reorganizari juridice foarte rapide, niciun fel de alta problema", a explicat liderul PNL.
El a admis faptul ca in cadrul USL sunt "asperitati" legate de modul in care se va constitui viitorul Cabinet Ponta. "Sigur ca sunt asperitati, numai ca va spuneam si aseara, si va spun si acum, ca nu acelea pe care le-ati presupus dumneavoastra, sau pe care sursele vi le-au dat", a afirmat Antonescu.
ora 11.50 Premierul Victor Ponta a admis ca in urma amanarii audierii ministrilor propusi in Comisiile parlamentare s-a dat un "semnal prost" de catre USL. Intrebat daca este de acord cu faptul ca prin amanarea acestor audieri s-a dat un semnal prost din partea Uniunii, el a raspuns: "Ba da".
"Tocmai de aceea am considerat ca a fost un semnal prost pe care l-am dat. Am avut discutii lamuritoare cu cei care nu intelegeau ce vrem sa facem si, tocmai de aceea, astazi de dimineata, inainte de a va anunta pe dumneavoastra, decizia si acordul final este intre cei doi copresedinti, domnul Antonescu si cu mine", a spus liderul PSD. Intrebat cine au nfost cei care au inteles deciziile sale recente, Ponta a refuzat sa dea nume, aratand ca nu mai are rost sa fie redeschise dicutiile de joi seara.
"Important este ca domnul Antonescu si cu mine, ca de fiecare data, am fost mai hotarati si ne-a impus pana la urma punctul de vedere asupra tuturor colegilor nostri", a tinut sa precizeze premierul. Potrivit afirmatiilor sale, el si copresedintele USL, Crin Antonescu, au stabilit "structura Guvernului si modul de functionare, in continuare, politic". Intrebat cum i-a convins pe partenerii de coalitie, el a raspuns: "Cu blandete".
ora 11.45 Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, vineri, dupa intrevederea cu presedintele PNL, ca, impreuna, si-au impus punctul de vedere asupra colegilor din USL care nu au inteles modificarile operate in strcutura Guvernului si au netezit ultimele "asperitati". "Am avut discutii lamuritoare cu cei care nu intelegeau ce vrem sa facem si, tocmai de aceea, azi de dimineata, decizia si acordul final este intre cei doi co-presedinti. Nu are sens sa mai redeschidem discutiile de ieri seara. Din punctul meu de vedere, important este ca domnul Antonescu si cu mine, ca de fiecare data, am fost mai hotarati si ne-am impus pana la urma punctul de vedere asupra tuturor colegilor nostri", a spus Ponta.
El a spus ca s-a intalnit vineri dimineata cu Antonescu pentru a "netezi ultimele asperitati". "Cred ca (modificarile in structura Guvernului - n.r.) nu le-au inteles unii dintre colegi si din moment ce le-am explicat le-au inteles. Ca asa gandesc eu structura Guvernului si asa trebuie sa mergem mai departe. Conform acordului USL, decizia ne apartine noua, noi, doi, vorbesc si in numele domnului Antonescu. De asta ne-am intalnit de dimineata, pentru a netezi ultimele asperitati", a spus Ponta.
El a spus ca nu a incheiat cu Antonescu un acord scris privind noile modificari si atributiile ministrilor delegati. "Nu e acord scris. Ce am stabilit, de doi ani, ne-am tinut de cuvant. Eu cu domnul Antonescu nu avem nevoie sa scriem lucruri. Cand am stabilit un lucru, ne-am tinut intotdeauna de cuvant", a spus Ponta, care a aratat ca fata de modificarile de joi seara privind CNADNR si prefectii, vineri nu a mai fost operata nicio alta modificare in discutia cu Antonescu.
ora 11.40 Premierul desemnat Victor Ponta a declarat dupa intalnirea cu liderul PNL Crin Antonescu ca nu a vorbit nici cu UDMR, nici cu PPDD, el aratand ca informatiile pe tema negocierilor cu aceste formatiuni sunt dezinformari. "Nu, nici vorba. Astea sunt niste dezinformari si regret faptul ca dumneavostra inca va lasati asa de usor mintiti", a spus Ponta, intebat daca s-a vazut cu UDMR.
Premierul a tinut sa sublinieze ca nu a vorbit nici cu UDMR, nici cu PPDD.
El a aratat ca va fi prim-ministru doar al unui Guvern USL. "Altfel, nu sunt prim-ministru. Poate sa fie altcineva", a spus Ponta. "Nu s-a pus problema, nu m-a sunat nimeni si nici nu am sunat pe nimeni pentru ca nu existau asemena discutii sau o fi negociat pe televizor", a spus Ponta.
ora 10.45 Premierul Victor Ponta a explica ca, asa cum a gandit el structura Guvernului si cum va ramane, ANAF nu are alt loc decat la Ministerul Finantelor, CNADNR merge la ministrul pentru Proiectele de Infrastructura, in timp ce prefectii trec in coordonarea sa directa, ramanand la Interne. "ANAF nu are alt loc decat la Finante, alaturi de buget", a anuntat Ponta.
"CNDANR merge la ministrul pentru marile proiecte de infrastructura, urmand ca in cel mai scurt timp drumurile nationale sa mearga la Transporturi. (...) CNDANR se va transforma in Compania de autostrazi", a mai precizat Victor Ponta.
"Prefectii trec in coordonarea mea directa, locul lor fiind la Ministerul de Interne", a precizat, de asemenea, Ponta. Premierul a spus ca el asa a gandit structura, dar ca au fost unii care aveau nelamuriri si ca le-a explicat. "Eu asa le-am gandit si asa raman", a sustinut Ponta.
ora 10.30 Copresedintele USL Victor Ponta a declarat ca este sigur de faptul ca ministrii propusi in cabinetul sau guvernamental vor fi audiati astazi in Parlament, urmand ca "seara tarziu" sa ajunga la Cotroceni pentru depunerea juramantului.
ora 09.45 Ministrul propus pentru portofoliul Internelor, liberalul Radu Stroe, a venit la biroul presedintelui Senatului, unde discuta liderii USL Ponta si Antonescu, declarand presei ca prefecturile vor ramane la Interne. El a infirmat, astfel, informatia potrivit careia prefecturile ar urma sa treaca la Administratie, minister pentru care a fost propus social-democratul Liviu Dragnea.
Stroe a ajuns la biroul lui Antonescu dupa ora 09:30.
ora 09.15 Liderii USL Crin Antonescu si Victor Ponta discuta, la ora difuzarii acestei stiri, in biroul presedintelui Senatului. Intalnirea a inceput in jurul orei 09.00. Ponta a intrat in biroul lui Antonescu fara a face declaratii presei.
De ce s-au suparat liberalii, joi, 20 decembrie
Tensiune in coalitie din cauza numirii ministrilor. Dupa o discutie privata cu Crin Antonescu in biroul presedintelui Senatului, Victor Ponta a anuntat ca ministrii propusi vor fi audiati astazi in Parlament, iar seara vor depune juramantul la Cotroceni.
Joi, in timp ce senatorii si deputatii ii asteptau pe membrii Cabinetului pentru a le da girul de investire in functie, liberalii s-au suparat ca pierd din subordine institutiile cu bani.
Astfel, ei au refuzat sa mai intre la discutii. Victor Ponta i-ar fi anuntat ca intentioneaza sa scoata din subordinea ministrilor PNL, prefecturile, fiscul sau proiectele de autostrazi si sa le coordoneze fie el, fie ministrii PSD.
Dupa ce Valeriu Zgonea a primit felicitari si pupaturi pentru reconfirmarea in postul de presedinte al Camerei Deputatilor, alesii au votat si componenta comisiilor parlamentare. Procedurile au fost grabite tocmai pentru ca cei 26 de ministri sa intre in audieri. Doar ca totul a fost amanat.
Joi seara, Crin Antonescu a chemat la biroul sau din Senat conducerea restransa a PNL, printre care Daniel Chitoiu, nominalizat pentru portofoliu Finantelor si Relu Fenechiu, ce ar urma sa preia Transporturile. Nemultumirea liberalilor a aparut dupa ce premierul le-a prezentat o ordonanta prin care ministerul Finantelor pierde dreptul de a imparti banii, in favoarea lui Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget sustinut de PSD.
Liberalii s-au aratat deranjati si de intentia premierului de a trece autostrazile de la ministerul Transporturilor la ministerul Marilor Proiecte, ce ar urma sa fie condus tot de un social-democrat, Dan Sova. De asemenea, institutia prefectului ar iesi din coordonarea ministerului de Interne, ce i-a revenit liberalului Radu Stroe, in subordinea vicepremierului PSD Liviu Dragnea.
Liberalii s-au suparat si pentru ca ANAF-ul ar fi ramas in coordonarea ministrului nominalizat, Daniel Chitoiu, dar in grija directa a premierului. Nervozitatea din randul liberalilor a condus la o reuniune de urgenta a conducerii partidului, insa liderul Crin Antonescu s-a ferit deocamdata sa confirme conflictul.
Potrivit unor surse, liberalii vor relua discutiile cu social-democratii vineri. Asta ar putea insemna ca dorinta lui Victor Ponta ca noul Executiv sa depuna juramantul de investire vineri seara sa se amane.
Cronologia evenimentelor, joi, 20.12.2012:
ora 21:50 Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca sedinta Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului va avea loc vineri "dupa ora 11:00", el afirmand ca se stia "de mult" de amanarea de joi seara a sedintei si a audierilor ministrilor in Comisii.
Intrebat de ce s-au amanat sedinta din aceasta seara si audierile ministrilor, el nu a raspuns, aratand doar ca se stia "de mult" acest lucru.
De asemenea, intrebat daca este sigura desfarurarea vineri a audierile ministrilor in comisiile de specialitate, el a refuzat sa raspunda.
"Nu mai fiti stresati", le-a spus el jurnalistilor. Anterior, chestorul senatului Ioan Chelaru declara ca Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au fost convocate pentru vineri la ora 09:00, urmand sa fie stabilite audierile ministrilor propusi pentru Cabinetul Ponta, el precizand ca audierile vor avea loc "intr-o ora din acea clipa".
ora 21:00 Surse Mediafax: De unde au plecat tensiunile. "Scanteia" neintelegerilor dintre PSD si PNL a reprezentat-o intentia PSD de a trece ANAF in subordinea primului-ministru, in conditiile in care ANAF era parte a Ministerului Finantelor, portofoliu care revenea liberalilor, prin Daniel Chitoiu, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din USL.
Premierul Victor Ponta declarase, miercuri, in conferinta de presa in care a prezentat membrii Cabinetului Ponta II, raspunzand unei intrebari, ca ANAF nu trece in subordinea sa si ca va ramane la Finante.
Sursele citate au sustinut ca, in pofida acestei declaratii, Ponta ar fi intentionat sa treaca prin OUG, ANAF in subordinea sa, ceea ce l-ar fi lasat pe viitorul ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, fara o parte din portofoliu.
Pe de alta parte, programul de guvernare prezentat joi de Guvern includea restructurarea ANAF, a Garzii Finaciare si a Vamilor, toate institutiile acestea apartinand ministerului Finantelor. Potrivit programului de guvernare, aceasta reorganizare implica "simplificarea fiscalitatii", ceea ce, potrivit surselor mentionate, ar fi insemnat conturarea unei singure Autoritati Nationale.
Mai mult, sursele citate au aratat ca Ponta ar fi intentionat sa treaca si CNADNR in subordinea sa, iar prefecturile ar fi urmat sa treaca din subordinea liberalului Radu Stroe in subordinea social-democratului Liviu Dragnea. Neintelegerile ar fi avut la baza, astfel, "jocul politic" privind atributiile fiecarui ministru, lucruri mult mai importante decat portofoliile in sine.
Sursele au aratat ca obiectul negocierilor il fac, in continuare, si institutiile din subordinea unui ministru plin, dar si atributiile unui ministru delegat, care, in lipsa acestora, devine practic subordonat al ministrului de pe domeniu, care e ordonator de credite.
ora 20:41 Intrebat despre "un zvon" care a inceput sa circule potrivit caruia PSD a inceput negocieri cu UDMR si cu PPDD, Antonescu a raspuns ca nu crede acest lucru. El a precizat ca nu crede ca cineva care are putere de decizie in PSD poate sa calce in picioare tot ce USL le-a spus romanilor in ultima perioada.
"Nu cred ca in PSD cineva semnificativ, cineva responsabil, cineva mandatat incalca tot ceea ce noi am spus in aceasta perioada. Sincer nu cred una ca asta", a spus Antonescu.
ora 20:30 Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi seara, USL face bine, ca PNL nu a cerut ministere in plus si ca audierile ministrilor propusi vor incepe vineri, mentionand ca nu au fost intrunite toate conditiile, inclusiv politice, pentru ca acest lucru sa se intample joi.
El a mentionat ca nu s-a discutat despre vreun protocol intre partidele care vor guvernare pe tema atributiilor ministrilor. "Nu am cerut niciun alt minister, nu exista si nu a existat niciun diferend intre noi si PSD", a spus Antonescu, adaugand ca nu a existat "nicio batalie pe autostrazi".
Intrebat daca s-au cerut garantii, liderul liberal a raspuns: "Nu exista niciun fel de discutie despre niciun fel de garantie. Am avut o discutie de principiu in legatura cu detalii privind atributiile minitstrilor. Nu a venit nimeni cu ideea absurda de a cere garantii. Inca de la inceput alianta s-a bazat suta la suta pe incredere"
Antonescu a spus ca USL s-a construit pe incredere, iar aceasta incredere nu a fost incalcata pana acum. Antonescu a spus ca BPC al PNL s-a reunit joi seara pentru ca este bine ca "in atfel de momente" un partid sa isi reuneasca forurile. "In acest BPC nu s-a discutat despre nemultumiri legate de ministere", a spus Antonescu.
El a mentionat ca nu s-a reusit ca audierile ministrilor sa aiba loc joi, dar cu toate astea, in aceste zile s-au reusit multe lucruri. Antonescu a spus ca spera ca vineri sa aiba loc audierile si sa continue investirea Guvernului.
ora 19:41 Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, joi seara, la iesirea de la discutiile cu liderii PNL, ca acestia nu au obiectii fata de atributiile acordate ministrilor delegati, precizand ca cei trei noi ministri delegati provin atata de la PSD, cat si de la PNL si PC. Ponta a fost intrebat daca s-a decis vreo schimbare in modul de constituire a noului Guvern.
"Care schimbare, ce s-a schimbat? Sunt trei ministri delegati, unul de la PC, unul PSD si unul PNL", a declarat premierul desemnat. El a precizat ca atributiile ministrilor delegati sunt clar reglementate, iar liberalii nu au obiectii. In plus, el a precizat ca PNL nu ar fi solicitat garantii in scris privind atributiile ministrilor delegati. Ponta a parasit cladirea Palatului Parlamentului, precizand ca se va intoarce mai tarziu
Ora 19:37 Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au fost convocate pentru vineri la ora 09.00, urmand sa fie stabilite audierile ministrilor propusi pentru Cabinetul Ponta, a anuntat, joi seara, chestorul senatului Ioan Chelaru, el precizand ca audierile vor avea loc "intr-o ora din acea clipa". In aceste conditii este posibil ca audierea ministrilor in comisii sa nu mai aiba loc in aceasta seara.
Potrivit informatiilor obtinute de corespondentii Stirilor ProTV, ministrii propusi din partea PNL au refuzat sa intre la consultarile din aceasta seara, nemultumiti de impartirea ministerelor si institutiilor din cadrul USL.
In biroul lui Crin Antonescu a avut loc o sedinta fulger. Potrivit surselor, ANAF, CNADNR si prefecturile ar trece in subordinea lui Victor Ponta. Liberalii ar ramane mai degraba cu ministere-probleme decat cu cele cu bani.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: PSD, PNL, ministri, coalitie, Crin Antonescu, tensiuni, victor ponta, relu fenechiu, USL,
Dată publicare:
20-12-2012 19:33