Tăriceanu, scrisoare deschisă către PNL: Convingeți-l pe Iohannis să-l revoce pe Lazăr

Călin Popescu Tăriceanu
Pro TV

Preşedintele ALDE România şi al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, face apel la liberali, într-o scrisoare deschisă transmisă duminică, să îl convingă pe preşedintele Klaus Iohannis să semneze revocarea din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

"Fac un apel la voi, dragi prieteni liberali, să susţineţi solicitarea noastră de demitere a lui Augustin Lazăr, unul dintre mulţii călăi ai părinţilor şi bunicilor noştri, omul care şi-a clădit o carieră de succes pe lacrimile şi suferinţele celor care au cutezat să înfrunte regimul de tristă amintire. Vă cer să-l convingeţi pe domnul Iohannis, liderul vostru vremelnic, să dea dovadă de respect faţă de cei care au fondat Partidul Naţional Liberal, să dea dovadă de respect pentru cei care au murit în temniţele comuniste şi să semneze revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general al României. Fiţi alături de noi măcar acum, pentru că istoria nu ne va ierta pe niciunul, dacă vom eşua în demersul nostru", afirmă Tăriceanu, în documentul menţionat.

El arată că după mărturiile disidentului anticomunist Iulius Filip, închis mulţi ani la Aiud, cu privire la activitatea procurorului Augustin Lazăr din acei ani, au mai apărut mărturii şi despre Marin Iancu, Ioan Muntean şi alte zeci de deţinuţi de la Aiud cărora actualul procuror general le-a refuzat atunci dreptul la libertate.

"Vedem, de câteva zile, mărturiile lui Iulius Filip, disident anticomunist închis mulţi ani în temniţa de la Aiud. Apoi au apărut alţi şi alţi deţinuţi politici a căror viaţă a fost un iad din cauza unei cozi de topor a Securităţii. Acea coada de topor are un nume. Se numeşte Augustin Lazăr. Este actualul procuror general al României. Chiar dacă Iulius Filip ar fi fost singurul care a suferit în închisoarea de la Aiud din cauza procurorului Lazăr, acesta din urmă ar fi trebuit să fie de mult plecat. Dar au mai fost Marin Iancu, Ioan Muntean şi alte zeci de deţinuţi de la temniţa din Aiud, cărora procurorul comunist Lazăr, şeful comisiei pentru eliberări condiţionate, le-a refuzat dreptul la libertate. Le-a furat din viaţa lor mulţi ani! A lipsit copiii de taţii lor mulţi ani! Toate, în numele unui regim autoritar, căruia procurorul Lazăr i-a jurat credinţă veşnică", argumentează liderul ALDE România.

El aminteşte, în scrisoarea deschiscă, că gulagul comunist a conţinut 240 unităţi de detenţie, între care 44 puşcării, 61 locuri de anchetă, depozit şi surghiun, 72 lagăre de muncă, 63 centre de deportare şi domicilii obligatorii, 10 azile psihiatrice cu caracter politic şi 100 sedii judeţene unde se desfăşurau anchetele Securităţii.

Citește și
Augustin Lazar
Augustin Lazăr a cerut scuze în numele Parchetului pentru practicile dinainte de 1989
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"În Gulagul românesc s-a stins aproape toată floarea partidelor istorice, liberali şi ţărănişti laolaltă, militari şi fruntaşi ai satelor, elita neamului românesc- aceşti sfinţi ai închisorilor, cum le-a spus reputatul Steinhardt. În numele acestor înaintaşi nu avem voie să asistăm impasibili la pângărirea memoriei deţinuţilor politici, cel mai paradoxal titlu de nobleţe din istoria umanităţii, după cum îl numea un fost prizonier, dr. Octavian Vulpe (...) În numele acestor înaintaşi nu avem dreptul să mai tolerăm prezenţa în fruntea procurorilor români a unui fost torţionar - fie şi moral - însărcinat de comunişti să menţină după gratii criticii regimului. Nu cu multe zile în urmă, pe 9 martie, am comemorat, ca în fiecare an, Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti. Nu ne-am fi imaginat că avea să urmeze, scurt timp după aceea, cutremurul, că aveam să aflăm cu (prea) multă întârziere că am făcut o revoluţie anticomunistă pentru dreptul unui torţionar de a se propti la vârful Justiţiei cu acelaşi cinism cu care semna cândva respingerea repetată a eliberării disidentului Iulius Filip şi a celorlalţi luptători anticomunişti", mai spune preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, în scrisoarea deschisă transmisă duminică membrilor PNL.

Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut joi, 11 aprilie, că şefului statului "comite o greşeală fundamentală" prin "tăcerea" referitoare la procurorul general, Augustin Lazăr, caracterizat de Tăriceanu drept "o unealtă a regimului comunist".

Tăriceanu i-a solicitat, pe 3 aprilie, printr-o scrisoare deschisă, preşedintelui Klaus Iohannis să semneze decretul de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr, motivând că acesta s-ar fi numărat printre personajele de "tristă amintire care făceau jocurile murdare" ale fostului regim comunist.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Augustin Lazăr, comparat de Tăriceanu cu spionul transformat de comuniști în erou
Augustin Lazăr, comparat de Tăriceanu cu spionul transformat de comuniști în erou

Călin Popescu Tăriceanu îl compară pe procurorul general Augustin Lazăr cu eroul comunist Vasile Roaită, ucis în timpul protestelor de la Atelierele CFR Griviţa.

Augustin Lazăr a cerut scuze în numele Parchetului pentru practicile dinainte de 1989
Augustin Lazăr a cerut scuze în numele Parchetului pentru practicile dinainte de 1989

Augustin Lazăr nu renunţă la funcţia de Procuror General al României, ba chiar şi-a depus candidatura pentru un nou mandat.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.