Tăriceanu, în conflict cu PSD din cauza legii alegerilor locale. "E un avantaj nemeritat"


Ultimul update: Miercuri 20 Martie 2019 09:34
Data publicarii: Miercuri 20 Martie 2019 06:59
Categorie: Stiri Politice

Sunt tensiuni în coaliție pe tema alegerii primarilor în două tururi. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, le cere social-democraților să revină asupra legii care stabilește că primarii sunt aleși într-un singur tur.

Tăriceanu susține că astfel sunt avantajate doar partidele mari. Conducerea PSD nu a răspuns partenerilor din coaliție. Ba mai mult, aleșii juriști și PSD au respins marţi un proiect al PNL ce propune alegerea primarilor în două tururi.

Fără să stea la discuţii, majoritatea PSD din comisia juridică le-a respins celor din opoziţie un proiect prin care se revenea asupra legii privind alegerea administraţiei publice locale, iar primarii ar fi fost aleşi din două tururi acolo unde nu au obţinut din primul peste 50% dintre voturi.

În ultimele zile, partenerii de coaliţie ai PSD au militat intens pentru revenirea la sistemul de alegere în două tururi. Calin Popescu Tăriceanu insinuează că forma actuală a legii îi avantajează pe primarii în funcţie, cărora le va fi uşor să mai obţină un mandat. Dacă ar exista şi un tur doi al alegerilor, partidele mici s-ar putea alia în jurul unui singur candidat.

"Pentru noi este un dezavantaj, iar pentru partidele mari este un avantaj nemeritat şi sigur că este în interesul nostru şi cred că este un sistem mai democratic ca alegerea să se facă în două tururi de scrutin”, spune Tăriceanu.

În 2016, când au fost organizate primele alegeri locale cu un singur tur, liberalii au câştigat cu 500 de aleşi mai puţin decât la alegerile anterioare, de aceea liderii lor au militat pentru revenirea la vechiul sistem şi au iniţiat constat proiecte în acest sens.

"Vom mandata grupul de la Cameră să solicite în plen retrimiterea la comisie, în încercarea noastră de obţinere a unui raport favorabil, astfel încât să putem să revenim la acest sistem de alegere care conferă cu adevărat legitimitate primarilor care sunt aleşi în fiecare localitate din România”, a declarat Ludovic Orban

Social-democraţii nici nu vor să deschidă negocierile pentru acest subiect. Şi nici cei de la UDMR.

"Aici e o luptă perfect justificată între cei care cred că vor câştiga”, afirmă Marton Arpad, deputat UDMR

Matematica votului arata destul de complicat pentru opoziţie. PNL şi USR, chiar şi cu sprijinul ALDE nu au voturi suficiente să modifice modul de alegere a primarilor. Legea este organică şi are nevoie de jumătate plus unu din numărul total deputaţilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Tăriceanu susține că va trebui găsită o ”modificare” la OUG 114
Tăriceanu: Candidatul PSD-ALDE va fi cine are maximul de şanse să îl învingă pe Iohannis
Tăriceanu:
VIDEO PROTVPLUS.RO