Tariceanu: C.E. a avut o abordare nefireasca privind contractul cu Ford
Comisia Europeana a dovedit o abordare extrem de nefireasca privind contractul cu Ford de privatizare a Automobile Craiova, afirmand ca statul ar fi putut castiga mai mult daca nu ar fi pus conditia mentinerii profilului fabricii si a locurilor de munca.
Primul-ministru a declarat marti ca a luat in considerare, la negocierea cu Ford, in primul rand interesul economiei nationale.
Premierul a subliniat ca abordarea Comisiei a fost "extrem de nefireasca" in conditiile in care toti liderii politici europeni au in vedere stimularea cresterii economice si crearea de noi locuri de munca. Acesta a aminitit ca situatia fabricii de la Craiova era una extrem de dificila.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ford a preluat anul trecut 72,4% din actiunile Automobile Craiova pentru 57 de milioane de euro. Contractul de privatizare a fost analizat de Comisia Europeana, care a solicitat Romaniei sa recupereze un ajutor de stat ilegal in valoare de 27 milioane de euro.
Comisia a anuntat ca incepe o investigatie privind un ajutor de aproape 60 de milioane de euro pe care Ford urmeaza sa il primeasca de la statul roman.
Ajutorul priveste formarea profesionala a salariatilor de la uzina Ford Craiova. Si asta deoarece comisia are indoieli in ceea ce priveste compatibilitatea ajutorului propus cu normele CE privind ajutoarele de formare.
Directorul de comunicare al companiei Ford Europa a anuntat ca Ford va lucra indeaproape cu Comisia Europeana pentru a parcurge toti pasii necesari finalizarii acestui proces."
Aceeasi pozitie o are si guvernul. De altfel, la intalnirea de saptamana trecuta cu Ford si cu furnizorii sai, premierul a sustinut aceste ajutoare.
In februarie, Comisia Europeana a obligat compania Ford sa plateasca statului 27 de milioane de euro, considerat ajutor de stat acordat ilegal in timpul privatizarii. Aceeasi Comisie a aprobat insa in aprilie un alt ajutor de stat de 143 de milioane de euro pentru modernizarea instalatiilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: economie, ford, Călin Popescu Tăriceanu, privatizare,
Dată publicare:
28-10-2008 00:00