Suspendarea presedintelui, mult mai greu de realizat decat acum 3 ani
Eventuala suspendare a presedintelui Romaniei se anunta mai dificila ca acum trei ani. In urma unei modificari legislative, magistratii Curtii Constitutionale pot decide daca seful statului isi pastreaza sau nu mandatul.
Liderii opozitiei au anuntat ca vor demara oricum procedurile daca Traian Basescu va promulga legea pensiilor.
Potrivit Constitutiei, presedintele poate fi suspendat daca savarseste fapte grave care incalca legea fundamentala.
Liderii opozitiei il acuza ca ar fi girat modul fraudulos, spun ei, prin care a trecut legea pensiilor. Asa ca vor sa prezinte cererea de suspendare in plenul reunit al Parlamentului.
Insa la un calcul simplu se poate vedea ca puterea are mai multi senatori si deputati.
Pentru ca PNL si PSD sa isi puna planul in aplicare au nevoie de 236 de voturi. Doar ca cele doua partide au impreuna 212 alesi.
In ipoteza in care ar reusi totusi sa convinga si parlamentari din cealalta tabara, cererea de suspendare va merge mai departe la Curtea Constitutionala, iar magistratii se vor putea pronunta si asupra constitutionalitatii hotararilor Parlamentului.
Mai exact, daca senatorii si deputatii hotarasc ca seful statului sa plece, dar judecatorii nu sunt de acord, intregul proces se opreste.
In 2007 la prima tentativa de inlaturare a presedintelui Traian Basescu, opinia Curtii Constitutionale era doar una consultativa. Atunci referendumul a fost invalidat. La urne nu s-au prezentat jumatate plus unu din numarul cetatenilor cu drept de vot.