Cererea DNA de redeschidere a unui dosar pe numele fostilor ministri Athanasiu si Andronescu, amanata pentru 8 septembrie
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a amanat, joi, pentru 8 septembrie judecarea cererii DNA de confirmare a redeschiderii urmaririi penale in cazul unui dosar pe numele fostilor ministri Alexandru Athanasiu si Ecaterina Andronescu.
Motivul amanarii a fost nepublicarea unei decizii a CCR legate de citarea partilor in cadrul acestei proceduri.
Procurorii DNA vor sa ii cerceteze din nou pe fostii ministrii ai Educatiei, Ecaterina Andronescu si Alexandru Athanasiu, intr-un dosar deschis in anii 2000, atunci cand au inceput verificarile unui program de dotare cu calculatoare a scolilor din tara.
Anchetatorii au cerut Instantei Supreme sa confirme redeschiderea urmaririi penale in acest dosar, pe numele celor doi.
Ecaterina Andronescu si Alexandru Athanasiu le-au spus joi judecatorilor ca nu se considera vinovati in dosarul in care sunt cercetati pentru fapte din perioada in care au fost ministri.
Ancheta are legatura cu achizitiile publice de calculatoare pentru 4000 de laboratoare de informatica din tara.
Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei: "E o rusine ca ma aflu aici, nu sunt vinovata."
Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educatiei: "Eu nu am luat niciun ban. Din punctul meu de vedere, a fost cel mai bun program de informatizare a scolilor. Am cumparat cele mai bune calculatoare la vremea aceea."
Ancheta procurorilor a ajuns la acest dosar, dupa ce s-au facut investigatii in celebrul dosar Microsoft, in care se fac acuzatii impotriva a noua ministri din toate guvernarile postdecembriste ale Romaniei.
Anchetatorii considera ca membrii guvernului ar fi fost influentati de oamenii de afaceri Dorin Cocos si Gheorghe Stefan, pentru a semna unele contracte de licentiere Microsoft cu anumite firme.
In schimb, ar fi primit milioane de euro, iar banii ar fi fost ascunsi in off-shore-uri. Asa se face ca statul a iesit in pierdere dupa incheierea acestor contracte. Procurorii spun ca aproape jumatate din banii publici ar fi fost de fapt mita pentru demnitari si intermediari.