Surse: Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care angajările la stat vor fi înghețate
Surse guvernamentale au declarat pentru Știrile Pro TV că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care vor fi înghețate angajările la stat. Măsura va fi în vigoare până la finalul acestui an.
Conform surselor citate, această ordonanță de urgență ar urma să fie adoptată în ședința Guvernului de luni, 24 aprilie.
O altă măsură avută în vedere de Cabinetul Ciucă este înghețarea salariilor bugetarilor, astfel că nu va mai avea loc nicio majorare în acest an.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Aceste înghețări de angajări și salarii la stat se vor aplica de la 1 mai, ordonanța de urgență urmând să fie pusă în dezbatere publică, inclusiv cu prevederile referitoare la limitele lunare pentru cheltuieli.
Pe de altă parte, Ciucă a anunțat, joi, în ședința de Guvern, că Executivul lucrează la un ”mecanism” de gestionare a cheltuielilor publice, astfel încât la finalul anului ”să ne încadrăm în limitele de deficit”.
De asemenea, el a făcut ”un apel public către marii contribuabili să își plătească datoriile”.
Tăieri de cheltuieli, la stat, de 10 miliarde de lei
Totodată, săptămâna viitoare se va aproba și planul de reduceri de cheltuieli, cel trimis de săptămâna trecută de ministere.
Până acum, datele adunate arată că se pot economisi 10 miliarde de lei din bunuri și servicii, din cele 20 miliarde de lei anunțate ca țintă.
În urmă cu câteva zile, Știrile ProTV a anunțat că liderii coaliției au decis reducerea cheltuielilor bugetate pentru 2023 cu circa 20 de miliarde de lei, pentru a contrabalansa încasările slabe ale Fiscului din prima parte a acestui an.
Până în momentul de față nu a fost prezentat un plan oficial de reducere a cheltuielilor.