Șefii MAE și MApN, chemați în ședință de către Senat. Care vor fi temele de discuție
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, vor fi audiaţi miercuri în şedinţă comună a Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi pentru politică externă din Senat.
Potrivit site-ului Senatului, şedinţa comună a celor două comisii parlamentare începe la ora 12:00, potrivit Agerpres.
Cei doi miniştri vor fi audiaţi în legătură cu situaţia actuală din Orientul Mijlociu, precizează sursa citată.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Pe 9 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis afirma că interesele României nu au fost afectate de agravarea situaţiei de securitate din Orientul Mijlociu.
„În ultimele zile am asistat la agravarea situaţiei de securitate din Orientul Mijlociu, care afectează în mod special stabilitatea din Irak şi din regiune. Amplificarea tensiunilor nu este în interesul regiunii şi nici al comunităţii internaţionale. Instituţiile de bază ale statului irakian trebuie să poată funcţiona în condiţii de stabilitate şi securitate pentru a putea fi identificate soluţii paşnice în beneficiul cetăţenilor”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.
„Aceste evoluţii recente au un impact la nivel internaţional şi sunt relevante pentru securitatea Europei şi a cetăţenilor noştri, nu doar pentru securitatea statelor direct implicate. Până în prezent, interesele României nu au fost în mod direct afectate, mă refer în primul rând la securitatea cetăţenilor români, inclusiv securitatea militarilor noştri aflaţi în Irak", a adăugat acesta.
El a dat asigurări că România se coordonează permanent în cadrul NATO şi UE, precum şi la nivel bilateral cu partenerii săi strategici, în primul rând cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce priveşte obiectivele fundamentale de securitate, atât cele naţionale, cât şi cele ale comunităţii transatlantice.
La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat săptămâna trecută că România susţine un rol crescut al NATO în regiunea Orientului Mijlociu şi în activitatea de combatere a terorismului.
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, arăta, pe 8 ianuarie, că în structurile de specialitate se continuă monitorizarea şi evaluarea situaţiei din Orientul Mijlociu, astfel încât la nivel instituţional să poată fi luate măsurile care se impun.
„Pentru militarii români (...) au fost luate măsurile necesare pentru relocare şi, de asemenea, a fost oprită pentru moment executarea misiunilor. De asemenea, împreună cu partenerii şi ceilalţi membri ai contingentelor participante s-au pus în aplicare planurile specifice pentru o astfel de situaţie. În acest moment, la nivelul structurilor de specialitate sigur că s-a analizat, se analizează şi se continuă monitorizarea şi evaluarea situaţiei, astfel încât la nivel instituţional să putem fi în măsură să luăm măsurile care se impun. Ca atare, vă pot garanta că toate instituţiile care au responsabilităţi pe acest segment sunt la datorie", a declarat ministrul Apărării.