Motiunea de cenzura a USL: "Executivul nu stie ce are de facut pana in momentul alegerilor"


Ultimul update: Sambata 02 Iunie 2012 02:53
Data publicarii: Luni 23 Aprilie 2012 15:48
Categorie: Stiri Politice

In Parlament a avut loc prezentarea motiunii de cenzura "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!". Motiunea urmeaza sa fie dezbatuta vineri dimineata.

Iata cateva dintre cele mai importante puncte ale motiunii USL:

► In doar doua luni, Guvernul a ratat majoritatea obiectivelor pe care si le-a propus si a devenit o amenintare la adresa romanilor prin politicile pe care le sustine. In loc sa fie un guvern care schimba directia gresita a cabinetelor Boc, actualul Guvern a devenit un cabinet santajat, captiv, care actioneaza impotriva intereselor romanilor

► Aceasta motiune constata santajul la care este supus Guvernul Romaniei care, prin deciziile sale, afecteaza largi categorii sociale, precum si stabilitatea economica si sociala a tarii.

► Din cauza deciziilor acestui Guvern si ale celui care l-a precedat, Romania nu are astazi, o strategie de dezvoltare a tarii, in afara acordurilor cu finantatorii externi. Executivul nu stie ce are de facut pana la momentul alegerilor, cand va trebui sa predea gestiunea tarii unui nou Guvern.

In 20 martie a.c. Guvernul a aprobat trei Hotarari de Guvern prin care se incheiau acorduri petroliere de concesiune catre compania americana Chevron, pentru explorare dezvoltare-exploatare a gazelor de sist in Dobrogea.

► Prima intrebare care se pune este de ce Guvernul a aprobat acorduri petroliere cu o singura companie, desi mai existau si alte companii care ar fi dorit sa incheie astfel de acorduri petroliere cu autoritatile romane?

► A doua intrebare este care e nivelul de secretizare pentru fiecare acord dintre cele mentionate, si prin ce act a fost secretizat fiecare acord.

► Banii publici ai Romaniei sunt folositi de Mihai Razvan Ungureanu cu incalcarea legii pentru a cumpara sprijinul unor președinti de CJ si primari PDL, UDMR, UNPR prin plati directe.

► Dupa doua trimestre de scadere a PIB, cand economia se afla in recesiune – fapt recunoscut chiar de catre ministrul finantelor –, intr-un context financiar turbulent pe plan internațional si cu numai doua luni inainte de alegerile locale, guvernul recent instalat da dovada iresponsabilitatii sale bugetare, in dispretul cetatenilor carora le cere sa faca sacrificii si in divort chiar fata de propriile sale angajamente in fata organismelor financiare internationale, respectiv a FMI si a Comisiei Europene.

► Guvernarea PD-L a distrus autonomia universitara atunci cand a introdus in Legea Educatiei Nationale formule precum „ministerul controleaza aplicarea autonomiei”, sau „Guvernul infiinteaza facultati” fara ca o astfel de procedura sa porneasca firesc de la Senatul universitatii, asa cum se intampla in orice universitate dintr-o tara democratica.

Va reamintim, USL a depus, miercuri, motiunea de cenzura impotriva Guvernului. Documentul, intitulat "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!", a fost depus la Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Motiunea de cenzura este semnata de 116 parlamentari, numarul minim necesar pentru initierea acestui demers. Documentul are 15 pagini si este structurat pe trei capitole.

Ungureanu s-a intalnit, joi, cu conducerile PDL, UNPR, UDMR pentru a discuta despre motiune. Premierul a declarat anterior ca este bucuros ca opozitia a depus o motiune de cenzura la adresa Guvernului, deoarece astfel are posibilitatea sa se adreseze in Parlament si liderilor opozitiei.

El a spus ca se bucura de faptul ca opozitia vine cu o motiune de cenzura, adaugand ca este prima data in istoria post-decembrista a Romaniei cand un guvern primeste la doar doua luni de la instalare un astfel de test deschis.

Ungureanu a declarat din nou, duminica, ca nu are "niciun fel de emotii" pentru motiunea de cenzura depusa de opozitie la adresa Guvernului si ca asteapta momentul cand se va putea adresa atat Parlamentului, cat si intregii tari.

Cititi aici textul complet al motiunii "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!"

Cezar Preda: Opozitia nu vrea ca propria motiune de cenzura sa fie adoptata
Textul COMPLET al motiunii de cenzura USL:
Ponta:Parlamentarii USL sa participe saptamana viitoare la votarea motiunii, fara exceptii sau scuze
VIDEO PROTVPLUS.RO