PSD şi ALDE, scut în faţa DNA. Sevil Shaideh și Rovana Plumb nu demisionează

Liderii PSD-ALDE au decis astăzi să îi susțină pe cei doi miniștri vizați de DNA: vicepremierul Sevil Shhaideh - pusă sub urmărire penală în dosarul “Insula Belina” - şi ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.

Liderii PSD şi ALDE, scut în faţa DNA. Opoziţia cere demiterea imediată a lui Sevil Shaideh şi a Rovanei Plumb

Liderii PSD şi ALDE fac front comun împotriva Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ei au decis ca vicepremierul Sevil Shaideh şi ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb să nu îşi dea demisia din Guvern.

Cei doi miniştri, anchetaţi pentru abuz în serviciu, în dosarul Belina, se bucură de sprijinul întregii conduceri a PSD. Liviu Dragnea a precizat că PSD nu va vota nici solicitarea făcută de DNA Parlamentului pentru ridicarea imunităţii parlamentare a Rovanei Plumb.

În plus, ia în calcul să sesizeze CCR pentru un posibil conflict instituţional între DNA şi Guvern. De cealaltă parte  opoziţia cere demiterea imediată a celor doi miniştri şi acuză PSD că îşi protejează membrii suspectaţi de corupţie.

Cele două doamne din guvern, acuzate de DNA, le-au spus colegilor că sunt nevinovate. Iar aceştia le-au sfătuit să nu demisioneze.

DNA a trimis deja în Parlament o cerere de încuviinţare a începerii urmăririi penale pe numele Rovanei Plumb, deputat PSD.

Liviu Dragnea spune însă că social democraţii nu vor vota cererea pentru că anchetă nu este justificată. În plus liderul PSD a ţinut să precizeze că fiul sau nu a avut nicio legătură cu firma care s-a ocupat de administrarea insulei Belina după ce această a fost închiriată de la stat.

Şi şeful ALDE Călin Popescu Tăriceanu, care a participat la şedinţa conducerii PSD spune că social democraţii sunt decişi să le sprijine pe Sevil Shaideh şi Rovana Plumb.

Mai mult, secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu ceruse la începutul şedinţei o altă demisie - cea a Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru că acesta nu ar fi avut o poziţie dura faţă de demersurile DNA.

Liderii coaliţiei au anunţat că se vor consulta cu specialiştii în drept pentru a decide dacă poate fi sesizată CCR pentru un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi DNA

De cealaltă parte opoziţia cere demisiile sau demiterea miniştrilor vizaţi de DNA.

Deputaţii jurişti trebuie să dea un raport în care vor spune dacă sunt sau nu de acord că procurorii anticorupţie să înceapă urmărirea penală împotriva Rovanei Plumb. Decizia ar putrea fi luată în plenul Camerei Deputaţilor în cel mult două săptămâni.

Sevil Shhaideh si Rovana Plumb

Președintele PSD Liviu Dragnea a susținut o declarație de presă, care a fost LIVE AICI:

Sinteza declarațiilor președintelui PSD Liviu Dragnea:

- Un astfel de precedent este periculos din mai multe motive. Și acum sunt solicitări susținute public de autorități, alte instituții, pentru a fi transferate imobile către autoritățile publice.

- Mulți colegi au spus că este periculoasă această abordare, când un astfel de transfer pleacă din public în public. Asta înseamnă că toate transferurile făcute până acum au făcut prejudicii statului român.

- Sunt hotărâri de Guvern prin care se alocă bani unor programe de dezvoltare sau pentru a se repara efectele unor calamități naturale.

- Al doilea efect. Ce funcționar mai are curaj să se uite pe o astfel de propunere, când Guvernul cere la județul Iași un teren pentru a face un spital regional. Asta înseamnă că se prejudiciază bugetul județului Iași.

- Am urmărit cu atenție interviul procurorului șef al DNA. Eu zic că nu este în regulă. Din punct de vedere al oportunității acest atribut nu poate fi luat de la Guvern.

- S-a mai discutat, că am vazut că s-ar fi cerut remanierea ministrului Justiției. Nu este adevărat. Nu e adevărat.

- Situația de astăzi în care începe să se vorbească serios de conflict între două puteri ale statului sau chiar 3 puteri ale statului... Este un conflict care trebuie tranșat rezonabil, avem oportunități de care România trebuie să profite. Nu trebuie să ne învârtim toți în jurul unei bălți, indiferent cum se numește aceasta.

- Trebuie analizat dacă situația actuală poate constitui un conflict juridic de natură constituțională între două puteri.

Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb: Suntem nevinovate, am respectat legea. Nu demisionăm

Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb au plecat în acelaşi timp de la sediul PSD şi au declarat că decizia colegilor lor este de a le susţine, că sunt nevinovate, au respectat legea şi nu demisionează din Guvern.

”În acest moment, soluţia este de susţinere a celor doi miniştri. Nu m-am gândit sub nicio formă la demisie. Avizele toate sunt pozitive şi conform cu legea”, a declarat Sevil Shhaideh.

”Nu sunt vinovată, întotdeauna am respectat legea şi întotdeauna o voi respecta. Întotdeauna am acţionat cu bună credinţă în interesul cetăţeanului şi cu maximă responsabilitate. (...) Nu consider că trebuie să demisionez atât timp cât întotdeauna m-am gândit la România. Nu sunt vinovată, nu am făcut nimic greşit”, a declarat şi Rovana Plumb.

Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb - VIDEO:

Liderii coaliției PSD-ALDE au decis astăzi să îi susțină pe cei doi miniștri vizați de DNA. Anunțul a fost făcut de președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a participat la ședința politică a Partidului Social Democrat.

Am constat o solidaritate fără fisură, toți cei care sunt membri în biroul politic au susinut că cele două membre ale Guvernului nu au niciun motiv să își dea demisia, întrucât nu au încălcat niciun fel de prevedere legală. Transferul unei proprietăți publice a statului ca proprietate publică la nivelul consiliului județean nu este niciun fel de infracțiune, sunt sute și mii de astfel de hotărâri și într-un sens și în altul.

Se întâmplă ca și consiliile județene să transfere în proprietatea publică a statului anumite active: clădiri, terenuri și așa mai departe. Este ceea ce am spus mai demult, o acțiune clară, politică. Din păcate asistăm de o bună bucată de vreme la aceste acțiuni de factură politică din partea unora dintre cei care lucrează în DNA și cred că obligația noastră și responsabilitatea noastră pe care ne-am luat-o față de cetățeni ne obligă să ne vedem în continuare de programul la care ne-am angajat, așteptările oamenilor sunt extrem de mari, mai ales că cele două colege lucrează pe domenii foarte sensibile, dezvoltare regională, fonduri europene, unde misiunea Guvernului este esențială pentru a duce la bun sfărșit angajamentele pe care ni le-am luat.” - a spus Tăriceanu.

La sediul central al PSD, unde urmează să înceapă ședința în care se va discuta soarta celor doi miniștri, au ajuns Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose.

Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, s-a declarat şi el împotriva demisiei celor doi miniştri. "Eu cred că ne dorim o societate normală. O societate normală înseamnă exact ce scrie în Constituţie, adică prezumţia de nevinovăţie. Şi până la urmă, într-un fel sau altul, nu vedeţi că toţi avem dosare penale? Ce facem, ne dăm demisia toţi?", a declarat Robert Negoiţă, înainte de a intra la şedinţa PSD. "Dacă e aşa, înseamnă că facem dosare celor puţini care au rămas fără dosare şi plecăm cu toţii din ţară, nu?", a conchis Negoiţă.

La sediul ALDE a început o ședință la care participă și președintele PSD Liviu Dragnea.

Potrivit unor surse politice, premierul Mihai Tudose ar fi avut o discuţie cu preşedintele Iohannis despre situaţia celor doi miniştri suspectaţi de fapte de corupţie în dosarul "Belina". La final, şeful Guvernului ar fi fost de acord cu preşedintele să-i ceară vicepremierului Shhaideh să se retragă din Guvern.

LIviu Dragnea s-ar opunea însă demisiei vicepremierului, astfel că la şedinţa PSD ar putea urma o confruntare între premier şi liderul social-democrat. Surse din partid spun că Tudose îi va cere demisia lui Sevil Shhaideh chiar la începutul şedinţei Biroului Permanent.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, luni, că la Consiliul Executiv (CEx) al partidului din această săptămână va cere revocarea lui Tudorel Toader din funcţia de ministru al Justiţiei, acuzându-l că nu a luat atitudine împotriva DNA, în urma anchetei care le vizează pe Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb.

”Nu prea avem ministru al Justiţiei, pentru că în ultimele zile nu am văzut niciun punct de vcedere al lui Tudorel Toader vizavi de toate abuzurile şi de încălcarea deciziei CCR din partea DNA, dar sper ca astăzi totuşi domnul Tudorel Toader să aibă o poziţie, poziţia aceea de ministru al Justiţiei. Adică să apere ceea ce a jurat să apere când a depus jurământul la Cotroceni”, a declarat Ştefănescu înaintea şedinţei BPN al PSD.

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, spunea că partidul "priveşte cu îngrijorare" situaţia, care va fi analizată în cadrul Biroului Permanent de luni. Întrebat dacă s-ar impune demisia celor doi miniştri, Bădălău a spus că decizia este una politică şi se va lua în cadrul Biroului Permanent. "Vom avea toate datele, deocamdată n-avem toate datele şi în urma unei discuţii, pentru că suntem un partid democratic, vom lua decizia”, a declarat Bădălău, la RFI.

Liderul PSD a mai spus că şi vicepremierul Sevil Shhaideh, şi ministrul Rovana Plumb sunt "nişte oameni, nişte miniştri extrem de serioşi, cu putere de muncă şi care au făcut extrem de multe lucruri bune".

El a mai spus că “discuţia" este pe două acte administrative întocmite acum patru ani şi s-a declarat convins că Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb "au respectat procedurile corecte".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că "dosarul Belina" este o "ficţiune" şi reprezintă un atac violent la adresa Guvernului şi că a primit informaţii că procurorii DNA ar urma să ajungă şi la fiul său.

Întrebat dacă vicepremierul Sevil Shhaideh ar trebui să demisioneze după ce a fost pusă sub urmărire penală, Liviu Dragnea a spus că situaţia va fi discutată luni în Biroul Politic Naţional al PSD. "Mâine ne vom întâlni în BPN şi va fi prima care va vorbi. Vor vorbi şi premierul, şi ceilalţi colegi... O să spun mâine", a adăugat liderul PSD.

Prima reacţie a PSD după anunţul DNA a venit vineri, printr-un comunicat de presă semnat de secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.

El a acuzat că demersul DNA pivind punerea sub urmărire penală a vicepremierului Sevil Shhaideh este îndreptat împotriva lui Liviu Dragnea şi a susţinut că fostul şef al SRI George Maior, în prezent ambasador al România în SUA, "coordonează un plan de eliminare a lui Liviu Dragnea utilizând ultimele resurse pe care le mai are în sistem".

"Suntem pur şi simplu stupefiaţi! În plin scandal naţional ce are ca subiect abuzurile statului paralel, susţinut de înregistrări, filmări, declaraţii incendiare din interior, scandal care este preluat până şi de presa internaţională, rămăşiţele fostului binom, în loc să-şi prezinte în bloc demisiile de urgenţă, continuă bătălia nu numai împotriva PSD şi a lui Liviu Dragnea, ci pur şi simplu împotriva românilor care au votat pentru o schimbare totală de paradigmă, pentru drepturi, libertăţi fundamentale, stoparea abuzurilor, pentru a nu mai exista frică şi, nu în ultimul rând, pentru asanarea instituţiilor statului. Pentru că există tot mai multe informaţii că rămăşiţele binomului ce se simt ameninţate de campania de curăţare a sistemului, declanşată de PSD, acţionează coordonat împotriva lui Liviu Dragnea, preşedintele partidului, printr-o adevărată operaţiune desfăşurată în mod special prin intermediul DNA şi a acoperiţilor din presă. Adică, ne spun sursele, George Maior, cel care de ani de zile se visează preşedinte al PSD, prim-ministru sau chiar preşedinte de ţară, în echipă cu Coldea, Kovesi şi recent cu grupul Ponta, coordonează un plan de eliminare a lui Liviu Dragnea utilizând ultimele resurse pe care le mai au în sistem. Iar acţiunea de astăzi, împotriva viceprim-ministrului Sevil Shhaideh, este doar o ultimă zvâcnire în bătălia pe care o duc împotriva PSD", se menţiona în comunicatul PSD.

Codrin Ștefănescu

Tot vineri, a avut prima reacţie şi fostul lider al PSD Victor Ponta, acuzat că s-ar afla în spatele acestui scandal şi chiar că ar fi cel care ar fi făcut un denunţ la DNA. "Nu am făcut niciun denunţ, nici vreun autodenunţ, nici în acest dosar, nici contra lui Dragnea, nici împotriva altcuiva, Luni dosarul va veni la Parlament, se vor uita cei de la Comisia juridică şi în momentul în care vor constata că nu e niciun denunţ al meu, aştept scuze de la domnul Dragnea (...) Am fost chemat ca martor într-un dosar şi timp de 3-4 ore am explicat care este circuitul unei hotărâri de guvern. Din ceea ce stiu eu ca prim-ministru, pentru că eu nu mă ocup de circuitul documentelor. La prim-ministru vine la final, dupa ce a fost contrasemnată de toti miniştrii. În cazul de faţă a fost semnată de domnul Dragnea sau pe cine a împuternicit, de ministrul Justiţiei şi cine mai trebuia", a declarat Ponta la Antena 3, motivând astfel prezenţa sa la DNA cu câteva zile înainte ca procurorii să anunţe punerea sub urmărire penală a lui Sevil Shhaideh.

Duminică, Victor Ponta a lansat un atac dur la adresa lui Liviu Dragnea, căruia i-a cerut să demisioneze din funcţiile politice şi parlamentare. El s-a declarat convins că Rovana Plumb este doar o "victimă colaterală", susţinând că "toată problema a venit de la lăcomia bolnavă a unui singur om, care nu s-a mulţumit să treacă Lacul Belina la CJ Teleorman pentru a accesa un program european, ci imediat şi-a trecut ceea ce trebuia să fie pentru toţi oamenii la firma Teldrum şi în folosinţa sa exclusivă şi restrictivă". Ponta a mai spus că acum Guvernul este complet blocat din cauza problemelor personale ale lui Liviu Dragnea, iar Parlamentu şi PSD au devenit doar un instrument de apărare pentru o persoană.

Victor Ponta soseste la sediul Directiei Nationale Anticoruptie

Filmare cu drona în insula Belina

Vineri, DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală a actualului vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale Publice Sevil Shhaideh, suspectată de abuz în serviciu, infracţiune săvârşită în perioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilorpentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea "Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman.

Procurorii DNA spun că, în condiţiile în care Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului, "nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.

DNA spune că, iniţial, Ministerul Justiţiei şi cel al Finanţelor s-au opus acestei soluţii, dar ulterior Guvernul a trecut, în numai 17 ore, un alt act normativ, premergător, prin care se modificau codurile de clasificaţie ale imobilelor astfelîncât să se creeze "aparenţa că trecerea lor la CJ nu mai impune adoptarea unei legi”.

La data respectivă, noiembrie 2013, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice era condus de Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh fiind secretar de stat.


Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Luni 25 Septembrie 2017 08:43
Categorie: Stiri Politice
Dosarul lui Sevil Shhaideh, discutat în Biroul Permanent al PSD. ”Privim cu îngrijorare”
Dosarul lui Sevil Shhaideh, discutat în Biroul Permanent al PSD. ”Privim cu îngrijorare”
Sevil Shhaideh, pusă sub acuzare de DNA. În dosar este vizată și Rovana Plumb
Sevil Shhaideh, pusă sub acuzare de DNA. În dosar este vizată și Rovana Plumb
Surse: Dragnea a discutat cu premierul Tudose și Shhaideh la Palatul Victoria
Surse: Dragnea a discutat cu premierul Tudose și Shhaideh la Palatul Victoria

Sursa: News.ro Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Ionuț Mărieș - MasterChef 2019

I s-a spus că nu este potrivit la niciun job, însă a decis să vină la MasterChef. Ionuț a pregătit o farfurie inedită care l-a făcut pe chef Chelaru să zică:"Ce-ai făcut măi Ionuțe? Ce-a fost în capul tău?"


06:22
Mihai Pencea și Daniel Horvat - MasterChef 2019

Daniel și Mihai au gătit niște preparate îndrăznețe și vor să demonstreze că sunt demni de bucătăria MasterChef. "Întâi și întâi, acest preparat merge cu o palincă!"


03:41
Andreea Dos Santos - MasterChef 2019

Încă un șort de aur! Andreea Dos Santos i-a încântat pe cei trei jurați cu o rețetă deosebită și a scăpat de proba eliminatorie


06:49
Jeremy Besadoux - MasterChef 2019

Se distrează la locul de muncă și vrea să se simtă bine și la MasterCheF. Cu origini din Franța, Jeremy a pregătit o farfurie mediteraneană


06:16
Giani l-a vândut pe Labuș

02:50
Daniela Lupu - MasterChef 2019

"Cofetăria înseamnă relaxare pentru mine". Cu acest principiu, Daniela i-a relaxat și pe cei trei jurați cu un desert apetisant.


06:59
Profu' face pe babysitterul

02:30
Celentano l-a făcut fericit pe Firicel

03:03
"Tu crezi că ăștia-s proști sau fac mișto de noi?"

04:45
Cel mai bogat tânăr român, Sebastian Dobrincu, se lansează în muzică. Marius Moga i-a scris prima piesă

17:44
dan barna
Primul lucru pe care l-ar face Dan Barna dacă ar deveni președintele României
Macron şi Cioloş, discuții despre echipa Von der Leyen: ”Nu dau niciun cec în alb”
Teodorovici vrea impozitarea pensiilor speciale. Foștii președinți ar putea fi vizați
PSD continuă să tragă de timp în privința abrogării legii recursului compensatoriu
Fostul europarlamentar PSD Cătălin Ivan și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale
Birchall: Grupul de lucru din Ministerul Justiției nu susține funcționarea Secției Speciale
Stelian Ion
Stelian Ion: Ar fi bine ca Nicuşor Dan să fie singurul candidat al Opoziţiei
Premierul Viorica Dăncilă începe, duminică, o vizită în Statele Unite ale Americii
Discuții aprinse între Dăncilă și Teodorovici. Ministrul de Finanțe nu cedează
Comisia juridică din Senat a votat împotriva ridicării imunităţii senatorului PSD Bodog
Iohannis le-a transmis foștilor deținuți politici că are ”o constatare mai puțin plăcută”
Întâlnire la Parlament între USR, PMP, UDMR şi minorităţi pe tema moţiunii de cenzură