Liderii PSD şi ALDE fac front comun împotriva Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ei au decis ca vicepremierul Sevil Shaideh şi ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb să nu îşi dea demisia din Guvern.
Cei doi miniştri, anchetaţi pentru abuz în serviciu, în dosarul Belina, se bucură de sprijinul întregii conduceri a PSD. Liviu Dragnea a precizat că PSD nu va vota nici solicitarea făcută de DNA Parlamentului pentru ridicarea imunităţii parlamentare a Rovanei Plumb.
În plus, ia în calcul să sesizeze CCR pentru un posibil conflict instituţional între DNA şi Guvern. De cealaltă parte opoziţia cere demiterea imediată a celor doi miniştri şi acuză PSD că îşi protejează membrii suspectaţi de corupţie.
Cele două doamne din guvern, acuzate de DNA, le-au spus colegilor că sunt nevinovate. Iar aceştia le-au sfătuit să nu demisioneze.
DNA a trimis deja în Parlament o cerere de încuviinţare a începerii urmăririi penale pe numele Rovanei Plumb, deputat PSD.
Liviu Dragnea spune însă că social democraţii nu vor vota cererea pentru că anchetă nu este justificată. În plus liderul PSD a ţinut să precizeze că fiul sau nu a avut nicio legătură cu firma care s-a ocupat de administrarea insulei Belina după ce această a fost închiriată de la stat.
Şi şeful ALDE Călin Popescu Tăriceanu, care a participat la şedinţa conducerii PSD spune că social democraţii sunt decişi să le sprijine pe Sevil Shaideh şi Rovana Plumb.
Mai mult, secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu ceruse la începutul şedinţei o altă demisie - cea a Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru că acesta nu ar fi avut o poziţie dura faţă de demersurile DNA.
Liderii coaliţiei au anunţat că se vor consulta cu specialiştii în drept pentru a decide dacă poate fi sesizată CCR pentru un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi DNA
De cealaltă parte opoziţia cere demisiile sau demiterea miniştrilor vizaţi de DNA.
Deputaţii jurişti trebuie să dea un raport în care vor spune dacă sunt sau nu de acord că procurorii anticorupţie să înceapă urmărirea penală împotriva Rovanei Plumb. Decizia ar putrea fi luată în plenul Camerei Deputaţilor în cel mult două săptămâni.