Circul din politica romaneasca a impartit Europa in doua. Acuzatii grave intre alesii din PE

×
Codul embed a fost copiat

Scandalul politicienilor de la Bucuresti i-a invrajbit si pe alesii din Parlamentul European. Intr-o dezbatere in care au analizat situatia de la noi, euro-parlamentarii si comisarii si-au aruncat acuzatii extrem de grave.

"Sa ne aratati ce reguli au fost incalcate, in demersul de suspendare al lui Traian Basescu", au strigat socialistii, in timp ce democratii au vorbit despre incercari de acaparare, a justitiei.

Reprezentand punctul de vedere al Comisiei Europene, comisarul pe justitie a fost primul care a luat cuvantul in dezbaterea legata de situatia politica din Romania ultimelor luni.

Unul dintre liderii democrat-liberalilor europeni a calificat ce s-a intamplat la noi drept situatie tipica unei tari bananiere.

Liderul europarlamentarilor PSD a fost si mai dur la adresa comisarului Vivaine Reding.

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta: Voi anunta UE si pe prim-ministrii europeni ca au fost escrocati de Basescu si PDL
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Ultimul dintre europarlamentarii romani care au vorbit la Strasbourg a fost Corneliu Vadim Tudor.

Situatia politica de la Bucuresti a intrat in dezbaterea Parlamentului European la propunerea celor de la PDL.
 

SINTEZA EVENIMENTELOR

17:07 - Eurodeputatul PDL Cristian Preda a declarat, in dezbaterea privind Romania din plenul PE, ca ii cere demisia premierului Victor Ponta, deoarece liderul USL este "un politician care reprezinta trecutul" si este un exponent principal al majoritatii parlamentare care a devenit tiranica.

"Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat de catre universitatea care i-a acordat un titlu de doctor acum un deceniu si nu a avut curajul sa vina aici, la dezbaterea din Parlamentul European (...) Un asemenea politician reprezinta trecutul, nu viitorul, drept pentru care ii cer demisia", a declarat Preda, de la microfonul Parlamentului European.

Pe de alta parte, el a afirmat ca trebuie multumit Comisiei Europene pentru interventia prompta din ultimele luni in favoarea respectarii statului de drept si a independentei justitiei. Europarlamentarul PDL a aratat ca majoritatea parlamentara USL a devenit "tiranica", destituindu-i in cateva zile pe Avocatul Poporului, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si presedintele Romaniei, pentru ca a solicitat Curtii Constitutionale sa se pronunte in 24 de ore asupra suspendarii presedintelui Traian Basescu si a contestat dreptul de vot al cetatenilor romani aflati in strainatate.

"Nu e absurd ca un politician considera ca lista electorala permanenta trebuie constituita dupa consultarea cetatenilor si nu inainte?", a intrebat, retoric, Preda.

16:58 Liderul grupului S&D din PE, Hannes Swoboda, i-a spus, miercuri, in plen, vicepresedintelui CE Viviane Reding, ca a pus sub semnul intrebarii obiectivitatea Comisiei Europene, el intreband de ce in trecut nu s-a reactionat si fata de actiunile presedintelui Traian Basescu.

Swoboda a mai sustinut ca nu se poate vorbi despre o lovitura de stat in Romania si ca acuzatiile in acest sens i se pare "total nedrepte".

"De ce nu s-a reactionat cu luni inainte fata de faptele domnului Basescu?", a intrebat liderul S&D din PE, el spunandu-i comisarului Reding ca, prin reactiile fata de situatia din ultimele luni din Romania, a fost pusa sub semnul intrebarii obiectivitatea CE.

Hannes Swoboda a mai aratat ca 7,4 mil de romani s-au exprimat la referendum impotriva presedintelui Basescu, cu mult mai multi decat l-au ales.

El a acuzat europarlamentarii PDL, intre care a nominalizat-o pe Monica Macovei, de propaganda cu neadevaruri impotriva USL.

16:50 Presedintele ELDR, Graham Watson, a declarat, miercuri, in Parlamentul European, la dezbaterea despre situatia de la Bucuresti, ca cea mai buna solutie pentru Romania ar fi organizarea unor alegeri parlamentare si prezidentiale noi.

Potrivit acestuia, toate fortele politice ar trebui, dupa alegeri, sa se inteleaga asupra modului de functionare a relatiilor politice.

El a mai spus ca nicio forta politica nu iese castigatoare din situatia politica de la Bucuresti din aceasta vara. Watson a tinut sa intrebe Comisia Europeana de ce insista ca in Romania sa se aplice regula cvorumului la referendumul de demitere a presedintelui, in conditiile in care in toate statele din UE presedintele este demis cu 50% plus unul dintre cei care vin la vot.

16.00 - Vicepresedintele Comisiei Europene Viviane Reding a declarat, miercuri, in plenul PE, ca "situatia din Romania ramane fragila", ea exprimandu-si speranta ca toti actorii politici din tara sunt hotarati sa respectate in mod "durabil si ireversibil" statul de drept si independenta justitiei.

"La inceputul verii am asistat la o combinatie de actiuni intreprinse de autoritatile din Romania care au pus sub semnul intrebarii statul de drept, echilibrul democratic si independenta justitiei", a spus oficialul european, care purta un sacou portocaliu.

Comisia va continua sa monitorizeze situatia din Romania si va avea contacte cu autoritatile romane, a mai spus Reding. Ea a adaugat ca face apel la fortele politice din Romania sa respecte statul de drept si independenta justitiei si sa actioneze cu responsabilitate pentru stabilizarea situatiei politice.

"Sper ca in urmatoarele saptamani si luni sa vedem ca toti actorii politici din Romania sunt hotarati sa respecte statul de drept si independenta justitiei in mod durabil si ireversibil", a mai spus Reding.

12:30 - Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, in discursul de la Strasbourg privind starea Uniunii, ca e nevoie de un set de instrumente mai bune pentru combaterea situatiilor de incalcare a regulilor statului de drept, "constatate in ultimele luni in anumite state UE".

"In ultimele luni am asistat la amenintari impotriva cadrului legal si democratic in anumite state europene. PE si Comisia Europeana au fost primele care s-au sesizat si au tras alarma si au jucat un rol decisiv pentru ca aceste evolutii ingrijoratoare sa fie aduse sub control. Dar aceste situatii au dezvaluit si unele limite pentru cadrul nostru institutional. Trebuie sa dezvoltam un set mai bun de instrumente pentru aceste situatii, nu doar alternativa dintre «puterea soft» a persuasiunii politice si optiunea nucleara de la Articolul 7 al Tratatului nostru", a declarat Barroso, in discursul sustinut in plenul Parlamentului European, fara a face referire clara la o anumita tara membra.

Articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene ofera Consiliului European, la propunerea Comisiei si cu consultarea Parlamentului European, posibilitatea de a suspenda anumite drepturi ale unui stat membru, printre care si dreptul de vot in cadrul Consiliului. De asemenea, Barroso a aratat ca o mai buna uniune politica in cadrul UE inseamna ca trebuie intarite fundatiile pe care se bazeaza constructia europeana. "Trebuie sa respectam valorile fundamentale, sa respectam statul de drept si democratia", a spus Barroso.

El a mentionat ca angajamentul european pentru intarirea statului de drept este si in spatele intentiei Comisiei Europene de infiintare a biroului procurorului general al UE, asa cum este prevazut de Tratatele UE, urmand sa fie facuta in curand o propunere in acest sens. Presedintele Barroso a declarat vineri, intr-un discurs sustinut la o reuniune de la Florenta a Biroului grupului parlamentar al PPE, ca este mandru de rolul jucat de UE si de Comisie in "reinstaurarea statului de drept" in Romania.

11.26 - Europa are nevoie de o evolutie spre o "federatie de state-natiune", a afirmat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, transmite AFP.

"Avem nevoie sa avansam spre o federatie de state-natiune", a afirmat acesta in discursul sau privind starea Uniunii, in fata Parlamentului European.

"De asta avem nevoie, este orizontul nostru politic", a daugat el.

10.00 - Eurodeputatii romani din PSD, PDL, PNL si UDMR s-au pregatit pentru dezbaterea care va avea lor miercuri in Parlamentul European, de circa 40 de minute, privind situatia politica din Romania.

Parlamentul European va dezbate miercuri, in sesiunea plenara de la Strasbourg, de la ora locala 15.00 (16.00 ora Romaniei), situatia politica de la Bucuresti, dupa ce asculta pozitiile informative exprimate de Comisia Europeana, reprezentata de Viviane Reding, comisarul pentru Justitie, libertati fundamentale si cetatenie, precum si de presedintia Consiliului UE.

Dezbaterea nu se va incheia cu o rezolutie a PE, iar timpul pentru dezbatere va fi de aproximativ 30-40 de minute, in functie de numarul de intrebari care vor fi adresate oficialilor CE.

Din partea PDL vor lua cuvantul europarlamentarii Monica Macovei si Cristian Preda, de la PSD vor vorbi in plen Catalin Ivan, Corina Cretu si Ioan Enciu, din partea PNL va lua cuvantul Norica Nicolai. Cei doi eurodeputati UDMR, Iuliu Winkler si Sogor Csaba, vor adresa o interventie scrisa.

"Toata vara presa internationala a discutat despre Romania, au fost declaratii ale oficialilor europeni. Este firesc ca Parlamentul European sa discute despre problemele care au fost preocupante pentru opinia publica internationala, pentru statele membre si Comisia Europeana. Parlamentul European este cadrul institutional in care se discuta despre evenimentele politice europene", a declarat eurodeputatul PDL Cristian Preda.

El a amintit ca delegatia PDL a cerut o dezbatere in PE cu privire la situatia din Romania dupa instalarea Guvernului Victor Ponta si in 2 iulie, insa colegii de la PSD si PNL si-au convins atunci grupurile politice S&D si ALDE ca nu e cazul pentru o dezbatere in acest sens.

"Colegii din USL si-au convins atunci colegii ca nu e vreme rea, ba chiar ca vine vreme buna. Dar pana la urma, toata lumea a vazut ca este o furtuna, iar multi dintre colegii nostri populari s-au simtit frustrati pe durata verii ca nu au putut discuta despre Romania in conditiile in care avea loc suspendarea presedintelui tarii", a explicat Preda solicitarea grupului PPE privind desfasurarea acestei dezbateri.

De asemenea, Preda a a aratat ca este surprins de faptul ca premierul Victor Ponta nu a solicitat sa intervina in plenul de la Strasbourg, asa cum a facut-o premierul Ungariei, Viktor Orban, la inceputul anului, cand era in prim-plan in dezbaterea europeana situatia politica si constitutionala de la Budapesta.

"E surprinzator cu atat mai mult cu cat a sustinut ca situatia din Romania nu a fost prezentata asa cum a fost adevarul, iar acum avea o ocazie sa explice. Mi se pare destul de socant si ii reprosez acest lucru. Poate ca frica explica atitudinea lui sau e vorba de imaturitate politica", a spus Preda.

Totodata, el a aratat ca eurodeputatii PDL vor prezenta in plenul PE "punctul de vedere al cetatenilor romani care nu se simt incomodati de identitatea lor europeana si considera apartenenta la UE un lucru pozitiv".

"Apartenenta la UE este un lucru bun pozitiv si care nu trebuie sa ne creeze complexe, reactii emotionale, ci doar rationale", a spus Preda, adaugand ca asteapta de la oficialii Comisiei Europene sa prezinte stadiul rezolvarii de catre Guvernul Ponta a celor 11 solicitari adresate in iulie de presedintele Jose Manuel Barroso.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Liderii Partidului Popular European saluta revenirea lui Traian Basescu in functie
Liderii Partidului Popular European saluta revenirea lui Traian Basescu in functie

Presedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, si liderul grupului popular din Parlamentul European, Joseph Daul, saluta intoarcerea in functie a presedintelui Traian Basescu. 

Victor Ponta: Voi anunta UE si pe prim-ministrii europeni ca au fost escrocati de Basescu si PDL
Victor Ponta: Voi anunta UE si pe prim-ministrii europeni ca au fost escrocati de Basescu si PDL

Premierul Victor Ponta a anuntat ca va trimite Comisiei Europene, grupurilor din Parlamentul European si prim-ministrilor europeni scrisori in care va arata ca au fost "inselati si escrocati" de catre Basescu si PDL.

Presedintele Grupului PPE: Sunt ingrijorat de nerespectarea statului de drept in Romania
Presedintele Grupului PPE: Sunt ingrijorat de nerespectarea statului de drept in Romania

Presedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, afirma ca va cere o dezbatere in PE despre situatia democratiei in Romania.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.