Sindicatele ameninta cu proteste uriase. Premierul Boc nu e impresionat
Modificarile care se vor aduce Codului Muncii prin asumarea raspunderii Guvernului in Parlament i-a determinat pe sindicalisti sa ameninte cu organizarea unor proteste de mare amploare. Emil Boc raspunde sec: "Noi facem legi pentru romani".
USL incearca sa darame Guvernul, la asumarea Codului Muncii
Fara sa dea nume, premierul Emil Boc a lasat astazi sa se inteleaga faptul ca nemultumirile liderilor confederatiilor sindicale, referitoare la Codul Muncii, au de fapt un substrat personal.
"Ar trebui sindicatele sa ne convinga de faptul ca actualele prevederi propuse vin in contradictie cu interesele tarii. Poate ca unele prevederi nu intaresc puterea sindicatelor, asa cum ar dori ele. Dar ele, aceste prevederi, intaresc aceasta tara sub aspectul capacitatii de a avea mai multe locuri de munca aici, la noi. Si cred ca tot ceea ce este in interesul tarii trebuie promovat indiferent de pozitia personala a unuia sau a altuia dintre liderii de sindicat. Noi nu facem legi pentru persoane, facem legi pentru romani, pentru cetatenii acestei tari." - a declarat Emil Boc.
Intrebat de jurnalisti cum comenteaza faptul ca sindicatele se intalnesc astazi cu liderii opozitiei si pregatesc, totodata, actiuni de protest, premierul Emil Boc a explicat ca nu exista motive de contestare a modificarilor Codului Muncii.
"Vreau sa resping toate afirmatiile facute de unii dintre liderii de sindicat, afirmatii potrivit carora Codul Muncii ar incalca Directiva 88 cu privire la timpul de munca. Este fals, nu este adevarat. Directiva 88 a Uniunii Europene cu privire la timpul de munca este mult mai dura decat prevederea pe care noi o propunem in Codul Muncii." - a spus Emil Boc.
In urma cu cateva zile, presedintele Cartel Alfa Bogdan Hossu a declarat ca singura sansa a populatiei sa opreasca modificarile Codului Muncii este "sa iasa in strada si sa arunce cu pietre".
Boc: Romania, pe ultimul loc in UE in ce priveste ponderea contractelor pe durata determinata
Premierul a mai spus ca, in prezent, Codul Muncii din Romania prevede o durata maxima de 24 de luni pentru contractele de munca pe durata determinata. Boc a explicat insa ca, prin modificarile care se vor aplica, se afla si cea privind flexibilizarea acestei durate.
"Prin noile modificari, vizam posibilitatea de a avea noi locuri de munca. Acum Codul Muncii nu e suficient de flexibil pentru a permite mai multe locuri de munca, are prevederi care ingradesc ocuparea locurilor de munca. Exemplul e dat de contractul de munca pe durata determinata, care azi este de maximum 24 de luni. Un proiect european are durata minima de 3-4 ani. Cum poti angaja legal pe 3 ani cand durata maxima e de 2 ani?", a spus premierul Boc.
Seful Guvernului sustine ca, potrivit statisticilor, Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste ponderea contractelor individuale de munca pe durata determinata.
"In legislatia europeana putem observa ca exista foarte multe tari, precum Italia, unde nu exista niciun fel de limita pentru durata maxima a unui contract pe durata determinata, Olanda la fel, Polonia la fel - niciun fel de limita, Marea Britanie la fel. Germania are 24 de luni pentru un singur contract pe durata determinata, dar durata maxima cumulata e de opt ani", a spus premierul.