Legea privind statutul magistraților. Senatul a respins cererea de reexaminare a preşedintelui

proteste in Senat
Inquam Photos/ Octav Ganea

Plenul Senatului a respins marţi cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis pe modificările la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

UPDATE 14:20 Plenul Senatului a respins cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis pe modificările la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor cu 75 voturi ”pentru” respingerea reexaminării și 20 ”împotrivă”.

PNL a anunțat în plenul Senatului că va sesiza CCR. 

Preşedintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc, a declarat că preşedintele cere reexaminarea actului normativ "invocând lucruri care au fost tranşate în cadrul Comisiei speciale, soluţii care nu au fost acceptate de niciun fel de părţi în cadrul comisiei, soluţii care nu au legătură cu respectarea Constituţiei, ci pur şi simplu sunt în afara spiritului acestei legi, care se doreşte primul pas în reformarea sistemului judiciar, în consolidarea independenţei, dar şi a responsabilităţii magistraţilor''.

Citește și
Liviu Dragnea, Victor Ponta
Politicienii celebri trimiși de DNA în fața instanței, în timpul mandatului lui Kovesi
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Au fost dezbateri în Comisia juridică, au fost depuse amendamente care au preluat integral observaţiile preşedintelui României, în urma dezbaterilor din Comisia juridică vă propunem un raport de admitere cu amendamente respinse", a spus Cazanciuc.

Senatorul liberal Alina Gorghiu a anunţat că va ataca legea la CCR, împreună cu USR.

"Legea 303 fost făcută prost, că dacă era făcută bine nu sesizam CCR-ul de trei ori şi nu se întorcea de trei ori în Senat. Instituţia cererii de reexaminare pe care astăzi o foloseşte preşedintele României este una prevăzută de Constituţie. Dacă nu ducem totul în derizoriu şi încercăm să vorbim serios despre instituţia reexaminării făcută de preşedintele României, oricare ar fi el, am înţelege că această pârghie este un mijloc de dialog între Preşedinţie şi Parlament. Un dialog constructiv cu Legislativul ar duce, în mod cert, la o lege mai bună şi n-am fi siliţi ca mâine grupul PNL, împreună cu colegii de la USR, să sesizăm din nou Curtea Constituţională pe această lege 303. Sunt 24 de puncte pe care avem amendamente şi vă asigur că votul nostru, dacă aceste amendamente care practic transpun aspectele din cererea de reexaminare nu vor fi preluate în iniţiativă, votul grupului PNL va fi împotrivă. Am o singură speranţă în urma atacării la CCR a acestui proiect, şi anume aceea ca până în septembrie, când va da Curtea Constituţională termen, să se publice şi raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia şi că acest raport şi opinie preliminară vor fi baza viitoarei decizii a CCR", a susţinut Gorghiu.

Senatorul USR Nicu Fălcoi a criticat pensionarea magistraţilor prin această lege.

"Forul judecătorilor a atenţionat că prevederile Legii 303 vor genera o hemoragie estimată la aproximativ 4.000 de magistraţi, care va fi devastatoare pentru stabilitatea sistemului. E vorba de 2.000 de magistraţi care ar putea părăsi sistemul imediat prin pensionare şi alţi 2.000 - în următorii cinci ani. V-aş îndemna să nu votaţi legea în forma actuală, dar, fiindcă m-am convins deja că de vorbit vorbiţi numai când vă dă voie un dublu condamnat penal şi de privit priviţi doar în pământ de frica lui Dragnea, vă spun doar că mi-e milă de voi, de iresponsabilitatea de care daţi dovadă", a afirmat acesta.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a menţionat că cererea a fost făcută doar cu scopul de a tergiversa intrarea în vigoare a legii, pentru că au fost sesizate aceste aspecte şi Curţii Constituţionale, iar CCR a respins sesizarea preşedintelui.

"Am urmărit cu atenţie următoarea chestiune: aţi spus, dacă preşedintele României are nevoie de atât de mult timp să analizeze dacă promulgă sau nu această lege poate că o face la modul temeinic, preocupat de textul doar a actului normativ. Nici măcar o singură dezbatere nu a fost iniţiată de preşedintele Iohannis, nici măcar o singură discuţie, chiar informală cu CSM, cu Ministerul Public, cu asociaţiile profesionale, cu parlamentari, cu reprezentanţi ai Guvernului nu a fost făcută de domnul preşedinte Iohannis în toată această perioadă", a precizat el.

Legea este organică, Senatul fiind Cameră decizională în acest caz.

Amendamentele formulate de parlamentarii USR şi susţinute de liberali au fost respinse în comisie, pe motiv că sunt propunerile din cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis, respinse deja în plenul Camerei Deputaţilor, însă iniţiatorii au spus că le vor prezenta şi în plenul Senatului.

În şedinţa de luni, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea de reexaminare în cauză, fiind înregistrate 173 de voturi "pentru", 61 "împotrivă" şi o abţinere.

Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a precizat că o mare parte dintre punctele cererii de reexaminare vizează aspecte ce ţin de constituţionalitate, "deci aceste aspecte nu pot să facă parte dintr-o cerere de reexaminare, ci dintr-o sesizare la Curtea Constituţională".

Deputatul PNL Gabriel Andronache a arătat că liberalii vor susţine cererea de reexaminare trimisă de preşedinte.

"Chestiunile reclamate de preşedinte în cererea de reexaminare ţin de oportunitate. Pe cale de consecinţă, pot face obiectul reexaminării. În opinia noastră, această solicitare de reexaminare este admisibilă, de aceea noi vom vota pentru cererea de reexaminare", a spus Andronache.

Şi deputatul USR Stelian Ion a afirmat că susţine cererea de reexaminare şi că a formulat deja mai multe amendamente.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Primarul ex-PSD din Iaşi o laudă pe Kovesi.
Primarul ex-PSD din Iaşi o laudă pe Kovesi. "Un simbol al luptei împotriva corupţiei"

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, consideră că decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi este "o decizie surprinzătoare ca mod de prezentare", dar "nu surprinzătoare ca şi legalitatea deciziei în sine".

Politicienii celebri trimiși de DNA în fața instanței, în timpul mandatului lui Kovesi
Politicienii celebri trimiși de DNA în fața instanței, în timpul mandatului lui Kovesi

Chiar şi după revocarea lui Kovesi, cercul suspendării preşedintelui Klaus Iohannis nu se închide.

Parlamentul a respins cererea de reexaminare a Legii privind statutul magistraţilor
Parlamentul a respins cererea de reexaminare a Legii privind statutul magistraţilor

Parlamentul a respins luni cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea 303/204 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.