Primarul ex-PSD din Iaşi o laudă pe Kovesi. "Un simbol al luptei împotriva corupţiei"

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea (stg.), si presedintele Organizatiei Municipale Iasi, primarul interimar Mihai Chirica (dr.), participa la Conferinta Organizatiei Judetene a PSD Iasi.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, consideră că decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi este "o decizie surprinzătoare ca mod de prezentare", dar "nu surprinzătoare ca şi legalitatea deciziei în sine".

"Preşedintele României ca şi garant al respectării Constituţiei, în primul rând trebuie să aibă grijă de respectarea Constituţiei. În al doilea rând, având în vedere că mare parte dintre românii care mai cred într-un stat democratic şi îşi pun speranţe în preşedinte, domnia sa avea datoria să facă o prezentare poate chiar şi detaliată asupra deciziei, justificând cât mai pe înţelesul tuturor de ce acum şi nu acum o lună, (...), de ce după anunţul lui Tăriceanu că părăseşte ţara în vacanţă şi nu înainte de asta, sau de ce nu la întoarcerea lui Tăriceanu, de ce după ameninţările domnului Dragnea cu suspendarea şi plata unor sume de bani prin sprijinul ANAF pentru casa ocupată", a declarat luni, pentru AGERPRES, Mihai Chirica.

El a afirmat, referitor la modul în care a fost făcută publică revocarea din funcţie a procurorului şef al DNA, că "putea fi altfel tratat subiectul" pentru că este unul "sensibil".

"Am citit cu atenţie şi declaraţiile doamnei Kovesi, care se simte, pe faţă, înşelată, de modul în care s-a luat decizia de astăzi. Asta arată că a fost surprinsă, nu a existat o discuţie directă cu preşedintele României. Sigur că da, tăcerea care de regulă lasă loc la interpretare şi care deschide supoziţii, nu toate dintre ele favorabile preşedintelui României în momentul de faţă. Eu cred că (...) este vorba de mai multă transparenţă în această decizie care a trebuit să fie luată, pentru ca lumea să înţeleagă foarte clar", a spus Chirica.

Potrivit acestuia, Laura Codruţa Kovesi are "o abordare optimistă care vrea să şi sensibilizeze opinia publică".

Citește și
Mihai Chirica, primar Iasi - FOTO INQUAM
Primarul din Iaşi, despre motivul pentru care a fost huiduită Firea. "Ne cred proşti, dar nu suntem"
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

"Doamna Kovesi ştie mai multe decât se exprimă şi are mult mai multe detalii decât cele care sunt în spaţiul public sau au fost în momentul de faţă. Cred că nici nu putea să aibă o altă prezentare. Până la urmă, dumneaei a devenit un simbol al luptei împotriva corupţiei, cu toate că şi pe vremea mandatului dumneaei s-au făcut foarte multe abuzuri din partea unor colegi care au aplicat cu stângăcie sau cu rea voinţă legea, aducând oameni în pragul unor situaţii care nu vorbeau nici pe departe de statul de drept. Cum nu există pădure fără uscături, (...), nu poţi distruge un sistem doar pentru că ai găsit câteva lucruri care nu funcţionau bine. Dimpotrivă, se puteau corecta", a declarat primarul Iaşiului.

În viziunea sa, această schimbare va relansa lupta pentru preşedinţia României.

"O relansează într-o modalitate destul de imprevizibilă, pentru că deocamdată România nu s-a arătat pregătită pentru a primi un nou preşedinte, se creează un nou curent de simpatie cu preşedintele Iohannis, care reieşea şi din statisticile şi analizele făcute pe populaţia României în ultima perioadă. Nu înseamnă că s-a întărit PSD-ul. Sub nicio formă. Nu s-a întărit PSD-ul, dar s-a adus un plus de dezamăgire populaţiei acestei ţări, prin situaţia creată, care se simte vulnerabilizată de decizia politică. Nu văd cum vor putea evita instituţiile statului ingerinţa factorului politic în decizia de justiţie", a spus Mihai Chirica.

El a precizat că următorul nominalizat pentru funcţia de procuror şef al DNA trebuie "să ducă o cruce grea pe care, pe de o parte, să reuşească să tempereze furia politică împotriva DNA, pentru că este furie deja, se vede foarte clar". Pe de altă parte, susţine Chirica, viitorul şef al DNA trebuie să "poată tempera furia procurorilor împotriva clasei politice, care este privită ca un inamic şi care poate arunca lucrurile în sensul celălalt".

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Fostul primar PSD Mihai Chirica: ”Dragnea a pierdut pariul cu rațiunea”
Fostul primar PSD Mihai Chirica: ”Dragnea a pierdut pariul cu rațiunea”

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, salută reacţia ambasadelor "statelor civilizate ale lumii care au avertizat autorităţile din România că democraţia din ţara noastră este în mare pericol".

Primarul din Iaşi, despre motivul pentru care a fost huiduită Firea.
Primarul din Iaşi, despre motivul pentru care a fost huiduită Firea. "Ne cred proşti, dar nu suntem"

Primarul Mihai Chirica a declarat, marţi că era de aşteptat reacţia negativă din partea publicului de pe Arena Naţională faţă de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, în contextul nemulţumirilor stârnite în urma mitingului PSD de sâmbătă.

Mihai Chirica, atac la adresa lui Dragnea: „Descurajează munca și încurajează hoția și corupția”
Mihai Chirica, atac la adresa lui Dragnea: „Descurajează munca și încurajează hoția și corupția”

Primarul ieșean Mihai Chirica a criticat, luni, excluderea sa din PSD, pe care a calificat-o drept „un episod sinistru din filmul care reprezintă un partid mare, care și-a pierdut busola, valorile și încrederea în oameni.”

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.