Primarul ex-PSD din Iaşi o laudă pe Kovesi. "Un simbol al luptei împotriva corupţiei"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 09 Iulie 2018 19:17
Categorie: Politic
Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea (stg.), si presedintele Organizatiei Municipale Iasi, primarul interimar Mihai Chirica (dr.), participa la Conferinta Organizatiei Judetene a PSD Iasi.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, consideră că decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi este "o decizie surprinzătoare ca mod de prezentare", dar "nu surprinzătoare ca şi legalitatea deciziei în sine".

"Preşedintele României ca şi garant al respectării Constituţiei, în primul rând trebuie să aibă grijă de respectarea Constituţiei. În al doilea rând, având în vedere că mare parte dintre românii care mai cred într-un stat democratic şi îşi pun speranţe în preşedinte, domnia sa avea datoria să facă o prezentare poate chiar şi detaliată asupra deciziei, justificând cât mai pe înţelesul tuturor de ce acum şi nu acum o lună, (...), de ce după anunţul lui Tăriceanu că părăseşte ţara în vacanţă şi nu înainte de asta, sau de ce nu la întoarcerea lui Tăriceanu, de ce după ameninţările domnului Dragnea cu suspendarea şi plata unor sume de bani prin sprijinul ANAF pentru casa ocupată", a declarat luni, pentru AGERPRES, Mihai Chirica.

El a afirmat, referitor la modul în care a fost făcută publică revocarea din funcţie a procurorului şef al DNA, că "putea fi altfel tratat subiectul" pentru că este unul "sensibil".

"Am citit cu atenţie şi declaraţiile doamnei Kovesi, care se simte, pe faţă, înşelată, de modul în care s-a luat decizia de astăzi. Asta arată că a fost surprinsă, nu a existat o discuţie directă cu preşedintele României. Sigur că da, tăcerea care de regulă lasă loc la interpretare şi care deschide supoziţii, nu toate dintre ele favorabile preşedintelui României în momentul de faţă. Eu cred că (...) este vorba de mai multă transparenţă în această decizie care a trebuit să fie luată, pentru ca lumea să înţeleagă foarte clar", a spus Chirica.

Potrivit acestuia, Laura Codruţa Kovesi are "o abordare optimistă care vrea să şi sensibilizeze opinia publică".

"Doamna Kovesi ştie mai multe decât se exprimă şi are mult mai multe detalii decât cele care sunt în spaţiul public sau au fost în momentul de faţă. Cred că nici nu putea să aibă o altă prezentare. Până la urmă, dumneaei a devenit un simbol al luptei împotriva corupţiei, cu toate că şi pe vremea mandatului dumneaei s-au făcut foarte multe abuzuri din partea unor colegi care au aplicat cu stângăcie sau cu rea voinţă legea, aducând oameni în pragul unor situaţii care nu vorbeau nici pe departe de statul de drept. Cum nu există pădure fără uscături, (...), nu poţi distruge un sistem doar pentru că ai găsit câteva lucruri care nu funcţionau bine. Dimpotrivă, se puteau corecta", a declarat primarul Iaşiului.

În viziunea sa, această schimbare va relansa lupta pentru preşedinţia României.

"O relansează într-o modalitate destul de imprevizibilă, pentru că deocamdată România nu s-a arătat pregătită pentru a primi un nou preşedinte, se creează un nou curent de simpatie cu preşedintele Iohannis, care reieşea şi din statisticile şi analizele făcute pe populaţia României în ultima perioadă. Nu înseamnă că s-a întărit PSD-ul. Sub nicio formă. Nu s-a întărit PSD-ul, dar s-a adus un plus de dezamăgire populaţiei acestei ţări, prin situaţia creată, care se simte vulnerabilizată de decizia politică. Nu văd cum vor putea evita instituţiile statului ingerinţa factorului politic în decizia de justiţie", a spus Mihai Chirica.

El a precizat că următorul nominalizat pentru funcţia de procuror şef al DNA trebuie "să ducă o cruce grea pe care, pe de o parte, să reuşească să tempereze furia politică împotriva DNA, pentru că este furie deja, se vede foarte clar". Pe de altă parte, susţine Chirica, viitorul şef al DNA trebuie să "poată tempera furia procurorilor împotriva clasei politice, care este privită ca un inamic şi care poate arunca lucrurile în sensul celălalt".

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea (stg.), si presedintele Organizatiei Municipale Iasi, primarul interimar Mihai Chirica (dr.), participa la Conferinta Organizatiei Judetene a PSD Iasi. Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Fostul primar PSD Mihai Chirica: ”Dragnea a pierdut pariul cu rațiunea”
Fostul primar PSD Mihai Chirica: ”Dragnea a pierdut pariul cu rațiunea”
Primarul din Iaşi, despre motivul pentru care a fost huiduită Firea.
Primarul din Iaşi, despre motivul pentru care a fost huiduită Firea. "Ne cred proşti, dar nu suntem"
Mihai Chirica, atac la adresa lui Dragnea: „Descurajează munca și încurajează hoția și corupția”
Mihai Chirica, atac la adresa lui Dragnea: „Descurajează munca și încurajează hoția și corupția”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Viorica Dancila anunta noii ministri
Daniel Suciu şi Răzvan Cuc, numiți de Iohannis la Dezvoltare și Transporturi
Parlamentari condamnaţi definitiv votează în continuare legi. "N-au omorât pe nimeni"
Ce le-a scris președintele USR lui Juncker, Timmermans și Tajani despre legile justiției
PSD: ”De azi, campania electorală a lui Iohannis costă România 6,9 milioane de euro pe zi”
Liderul PNL, avertisment despre ordonanța care ”riscă să provoace o apocalipsă economică”
Ciorbea, ironic cu jurnaliștii: "Puneţi-vă în mişcare, #Rezist, tot ce vreţi”
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a trimis în Parlament o lege importantă pentru reexaminare
Membrii USR i-au cerut lui Ciorbea să reclame la CCR ordonanța privind legile justiției
Băsescu, mesaj ironic: "Oare cât de slabi şi neluaţi în seamă au ajuns baronii PSD”
Iohannis: În această zi, comemorăm cu toţii suferinţele îndurate de romi timp de secole
Mai multe organizații civice protestează față de nominalizarea lui Drăghici la şefia AEP
PNL îi cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în privinţa OUG privind legile Justiţiei