Politicienii celebri trimiși de DNA în fața instanței, în timpul mandatului lui Kovesi

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 09 Iulie 2018 18:42
Categorie: Justitie

Chiar şi după revocarea lui Kovesi, cercul suspendării preşedintelui Klaus Iohannis nu se închide.

În ziua revocării procurorului-șef al DNA, Liviu Dragnea a declarat că decizia lui Klaus Iohannis de a o demite pe Codruța Kovesi doar a amânat discuţia din coaliţie pe această temă.

Opoziţia a acceptat gestul preşedintelui, cu toate că a pus la îndoială decizia Curţii Constituţionale, care a stat la baza revocării. Pe de altă parte, analiştii politici atrag atenţia asupra riscului de derapaj în lupta anti-corupție.

La câteva ore după anunţul de la Cotroceni, preşedintele PSD a comentat decizia de revocare a procurorului şef DNA. 

Liviu Dragnea: "Decizia de astăzi este importantă, toţi parlamentarii ştiau că astăzi vom discuta despre calendarul procedurilor de iniţiere a suspendării. A apărut acesta decizie, sigur că am amânat discuţia, dar n-am închis-o."

Chiar dacă preşedintele României a numit un şef la SIE şi a ascultat Curtea Constituţională şi a revocat-o pe Kovesi, Liviu Dragnea consideră că Iohannis a strâns mai multe greşeli pe listă.

Liviu Dragnea: "Preşedintele Iohannis a revocat-o pe doamna după 30 de zile şi nu cred că a făcut-o de dragul respectării Constituţiei, ci a făcut-o din cauza unor presiuni generate de calcule persoanale, probabil, dar decizia de suspendare nu era generată doar de această încălcare a Constituției, ci de un complex de abateri constituționale ale președintelui."

Dacă Dragnea s-a arătat critic, opoziţia l-a susţinut pe Iohannis.

Ludovic Orbab, preşedintele PNL: "Preşedintele a ales între interesul personal şi interesul României. A ales interesul României. Klaus Iohannis a fost, este şi va fi un susţinător al luptei împotriva corupţiei."

Dacian Cioloș: "Într-un stat de drept, deciziile Curţii Constituţionale trebuie respectate. Însă credem că e nevoie să dăm un semnal clar că trebuie să punem sistemul juridic şi Constituţia în situaţia pentru ca astfel de situaţii imposibile pentru un preşedinte să nu să mai întâmple."

Imediat după anunţarea deciziei de revocare, sute de oameni au comentat pe pagina de socializare a preşedintelui României: unii au criticat dur decizia, alţii, faptul că nu a anunţat personal hotărârea luată şi parte din ei au spus chiar că nu-l mai votează. Alte sute au susţinut că şeful statului nu avea încotro şi că trebuia să respecte decizia CCR.

Cristian Pârvulescu, politolog: "Ceea ce îngrijorează pe toată lumea în România şi în afară este dacă nu cumva odată cu această revocare, DNA-ul va deveni doar o simplă anexă politică a majorităţii. În momentul în care o persoană pivot în jurul căreia s-a construit lupta anticorupţie dispare, lupta anticorupţie intră într-o perioadă de recul. Lovitura politică care s-a dat DNA-ului a fost uin avertisment adresat procurorilor. Urmează avertismentele care vor fi adresate judecătorilor."

Pivotul despre care vorbeşte analistul politic este Laura Codruta Kovesi, luni revocată din funcţie. Pentru Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorul şef care a condus instituţia în ultimii 5 ani a însemnat enorm, atât în plan naţional, cât şi internaţional.

A fost pentru prima dată când procurorii au deschis dosare penale unor miniştrii, judecători, oameni de afaceri. Dosarele penale au adus cu ele şi impunerea de sechestre asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor, în ultimii 5 ani, fiind blocate bunuri şi bani în valoare de 2 miliare de euro.

Printre numele cunoscute care au ajuns în instanţă se numără fostul premier Victor Ponta, actualul lider PSD, Liviu Dragnea, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, sau ministrul finanţelor, Darius Valcov.

Lor li se adaugă o lungă listă de prefecţi şi primari care au fost trimişi în judecată. În sute de cauze, DNA a obţinut condamnări, însă au fost achitări.

Activitatea DNA a fost lăudată de toate cancelariile occidentale, iar Codruța Kovesi a fost privită ca un port-stindard anticorupţie.

Susținători ai lui Kovesi, în fața sediului instituției: „Mulțumim DNA!”
Susținători ai lui Kovesi, în fața sediului instituției: „Mulțumim DNA!”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Bogdan Licu - agerpres
Bogdan Licu, procuror general interimar pentru două luni în locul lui Augustin Lazăr
Barna, despre Tudorel Toader: „Este unul dintre groparii Justiţiei din România”
Pensionarea lui Lazăr. După ce a vrut un mandat nou, acum spune că lasă locul tinerilor
Dosarul ”Revoluţiei”. Procurorii dezvăluie cum a preluat Iliescu puterea în decembrie 1989
Dosarul Revoluției. Violențele au fost comise de toate structurile militare ale României
Șefa ÎCCJ: În UE, doar Austria are la nivelul Curţii Supreme completuri specializate pe corupţie
Augustin Lazăr
Cererea de pensionare depusă de Augustin Lazăr, avizată de CSM. Ce urmează
Toader, întrebat dacă asupra sa s-au făcut presiuni: Nu vă voi răspunde aici, acum
Primele declarații făcute de Toader după revocare: ”Voința premierului este decisivă”
Opoziția, după modificarea Codurilor penale: ”Dragnea își schimbă cursul dosarului penal”
USR, despre Codurile Penale: ”Infractorii își fac un cadou. Dragnea e disperat”
Înalta Curte a amânat pentru 11 iunie dosarul lui Darius Vâlcov