Senatul a votat legea pensiilor speciale. Opoziția susține că se menține sistemul de ”pensii nesimțite”
Senatul a votat, miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind pensiile speciale, cu amendamentele agreate de coaliţia PSD-PNL-UDMR.
Proiectul de lege a fost votat cu 79 de voturi pentru şi 37 împotrivă şi va merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Recalcularea pensiilor speciale a fost condiția pe care europenii au impus-o României prin PNNR, iar în joc sunt 3 miliarde de euro.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Proiectul a stat mai multe luni în Senat, iar Comisia Europeană şi Banca Mondială au transmis mai multe observaţii la lege.
Potrivit legii, pensiile speciale nu pot fi mai mari ca ultimul salariu primit, nu se vor mai putea cumula, iar cele mai mari decât salariul mediu vor fi taxate diferențiat.
Puterea s-a lăudat că a eliminat din calculul pensiei cinci sporuri, dar rămân totuși multe altele. Proiectul a trecut cu voturile PSD și PNL.
Amendamentele USR care prevedeau eliminarea tuturor pensiilor speciale şi trecerea acestora pe principiul contributivității au fost respinse.
De altfel, parlamentarii USR au protestat, susținând că, de fapt, se menține sistemul de pensii speciale.
Excepție ar fi făcut doar magistrații, pentru care opoziția propunea recalcularea. Potrivit proiectului, cei aproape 10.000 de beneficiari vor plăti un impozit de până la 15% şi nu vor mai cumula mai multe pensii speciale.
De asemenea, pensia nu va putea să depăşească leafa încasată până la retragerea din activitate. Sindicaliștii din Apărare și Interne, invitați la discuții, au protestat vehement.