Proiectul privind pensiile speciale a trecut de comisiile din Senat. Europarlamentar: ”Ne ducem spre colaps cu viteză”

Statutul magistraților a fost modificat de senatorii PSD-ALDE
Inquam Photos / George Calin

Comisiile juridică, de apărare şi de muncă din Senat au adoptat, marţi, un raport de admitere cu amendamente admise şi respinse la proiectul de lege privind pensiile speciale. Acest proiect urmează să ajungă la vot în plenul Senatului.  

Reprezentanţii USR au acuzat puterea că nu i-au lăsat să îşi prezinte punctul de vedere pe lege.

Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei.

”Vă înţeleg poziţia extrem de ingrată, trebuie să reprezentaţi o coaliţie de guvernare, al cărui premier are o pensie specială de 18.000 de lei. Este şi angajat al guvernului este şi pensionar de lux”, a declarat senatorul Ştefan Pălărie (USR) în cadrul dezbaterii din comisiile reunite, potrivit News.ro.

El a arătat că actuala Putere îşi bate joc de pensionarii României şi au acuzat că nu există niciun impact bugetar al legii, câţi bani vor economisi.

Citește și
Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor
Surse: Liderii coaliției PSD-PNL au căzut de acord să modifice pensiile speciale, pentru ca România să nu piardă banii PNRR

”Vedem o zgârietură superficială a acestor privilegii, cu tot felul de acrobaţii, de impozitare a unei bucăţele care depăşeşte o anumită sumă şi o anumită plafonare dar nu de eliminare a luxului, a privilegiului şi nici măcar de trecere pe principiul contributivităţii”, a arătat Pălărie, precizând că actuala propunere are lacune îngrozitoare.

De asemenea, europarlamentarul Dragoș Pâslaru, fost ministru al Muncii, susține că aceste amendamente sunt doar ”o perdea de fum”, astfel că România se îndreaptă ”spe colaps cu viteză maximă”.

Pensiile speciale au câștigat astăzi în Parlament. Nu doar că nu sunt eliminate, dar se și măresc în fiecare an odată cu inflația! Proiectul de lege PSD-PNL-UDMR a trecut în Comisia de muncă a Senatului și probabil doar o minune îl va mai opri să nu treacă și de plen. Supraimpozitarea pensiilor speciale cu 15% este doar o perdea de fum. La o pensie specială de 10.000 de lei, înseamnă 1.500 de lei impozit, beneficiarul rămâne cu 8.500 de lei în buzunar, echivalentul a vreo 6 pensii ”normale”. Nu rezolvă nici problema diferențelor majore dintre pensii și nici nu salvează sistemul de pensii de faliment în următorii ani. Ne ducem spre colaps cu viteză maximă.

Ne-am asumat că vom face reforma acestui sistem putred de pensii, dar interesul politic e mai mare decât această țară. Vom pierde mulți bani din PNRR și există riscul de blocaj. Miliardele europene pentru investiții în această țară sunt aruncate la gunoi pentru bunăstarea politicienilor cu statut special plătit din buzunarul nostru.” - a transmis Pâslaru.

În schimb, senatorul Virgil Guran (PNL) a susținut că ”pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale”.

”Am văzut o afirmaţie legată de premierul Ciucă, premierul Ciucă are pensie de serviciu. Specială e interpretată de USR, că la USR totul e special”, a spus Guran.

Sunt de acord cu contributivitatea, dar trebuie să reţinem un lucru, în armată, în sistemul de apărare, interne, există următorul principiu, pensiile sunt acordate din bugetul acelor instituţii, nu din bugetul asigurărilor de stat”, a completat Guran.

Printre amendamentele admise, depuse de coaliţia de guvernare, se află principiul potrivit căruia nicio pensie nu va depăşi veniturile din timpul activităţii.

De asemenea, se introduce un impozit de 15%, iar pensiile speciale se vor indexa anual cu rata inflaţiei.

Nu se va mai permite cumulul pensiilor speciale, dacă cineva a activat în două sisteme speciale, iar în cazul pensiilor din Apărare se elimină cinci sporuri din baza de calcul pentru pensie.

Nu treceţi pe contributivitate şi nu desfiinţaţi nicio pensie astăzi”, a spus şi senatoarea Simona Spătaru, arătând că cei de la Putere au creat o nouă pensie specială pentru cei din justiţie.

 

 

Citește și...
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale și cele militare atunci când valoarea lor va depăși salariul mediu
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale și cele militare atunci când valoarea lor va depăși salariul mediu

Departe de a găsi o soluție în privința pensiilor speciale, politicienii au convenit doar câteva principii pe baza cărora vor modifica legea care reglementează aceste venituri.

Surse: Liderii coaliției PSD-PNL au căzut de acord să modifice pensiile speciale, pentru ca România să nu piardă banii PNRR
Surse: Liderii coaliției PSD-PNL au căzut de acord să modifice pensiile speciale, pentru ca România să nu piardă banii PNRR

Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că liderii coaliției guvernamentale PSD-PNL-UDMR au căzut de acord în privința modificărilor care trebuie aplicate la legea pensiilor, pentru a pune în aplicare reforma pensiilor speciale, cerută de UE.  

Iohannis, despre pensiile speciale: Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Ciucă: Pensiile militare nu sunt speciale
Iohannis, despre pensiile speciale: Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Ciucă: Pensiile militare nu sunt speciale

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, cu privire la pensiile speciale, că se aşteaptă ca proiectul ce va fi înaintat de Guvern să vizeze un sistem de pensii corect, echitabil şi sustenabil.

“Oamenii ăștia se îndreaptă cu capul spre zid”. Ping pong cu pensiile speciale. România riscă să piardă trei miliarde de euro
“Oamenii ăștia se îndreaptă cu capul spre zid”. Ping pong cu pensiile speciale. România riscă să piardă trei miliarde de euro

Se aprind spiritele în coaliție, pe tema pensiilor speciale. România riscă să piardă trei miliarde de euro din PNRR, pentru că nimeni nu își asumă o reformă a pensiilor speciale, așa cum o cere Comisia Europeană.  

Recomandări
Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor:
Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor: "Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?"

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut, joi, declarații dure la adresa cadrelor didactice, după ce liderii sindicali au anunțat că nu sunt de acord cu ultima ofertă făcută de Guvern și că greva din învățământ va continua.

Ungaria nu vrea ca aderarea Ucrainei la NATO să fie pe agenda summitului de la Vilnius:
Ungaria nu vrea ca aderarea Ucrainei la NATO să fie pe agenda summitului de la Vilnius: "Să fim clari în această privinţă"

Aderarea Ucrainei la NATO nu se poate pe afla pe agendă la summitul Alianţei Nord-Atlantice din luna iulie, de la Vilnius, a declarat, joi, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, informează Reuters şi MTI, citate de Agerpres.

Guvernul anunță că negocierile cu sindicatele din Educație ”au luat sfârșit”. Surse: Oferta de majorare este finală
Guvernul anunță că negocierile cu sindicatele din Educație ”au luat sfârșit”. Surse: Oferta de majorare este finală

Ordonanţa de urgenţă privind educaţia a fost adoptată de Guvern, iar negocierile cu sindicatele au luat sfârşit, a anunțat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.