Senatul a adoptat proiectul privind creșterea pedepselor pentru agresiuni sexuale

Ultima actualizare: 02-03-2020 17:25
viol
iStock

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege care prevede creșterea pedepselor pentru agresiuni sexuale împotriva minorilor și pentru trafic de persoane.

Astfel, proiectul de lege inițiat de deputatul independent Oana Bîzgan, va ajunge în Camera Deputaților, care este for decizional.

”Inițiativa pe care am depus-o inițial a pornit de la dorința de a nu mai permite pedepse cu suspendare pentru agresorii sexuali. Am colaborat apoi cu membrii Comisiei Juridice și reprezentanți ai Ministerului Justiției pentru a face toate modificările necesare pentru protejarea victimei și nu pentru favorizarea infractorului.

Votul dat astăzi în comisie reprezintă un pas important și confirmarea vehementă că nu tolerăm abuzurile sexuale și că victimele sunt cele care trebuie să fie avute în vedere atunci când este implementată legea.” - a scris pe Facebook deputatul, după ce proiectul a primivt aviz favorabil de la Comisia juridică din Senat. 

Principalele modificări aduse de inițiativa legislativă fac referire la creșterea pedepselor pentru aceste infracțiuni, la creșterea pragurilor de vârstă pentru victime sau completarea circumstanțelor agravante.

Astfel, în cazurile de viol, persoanele condamnate pot primi pedepse de la 5 la 10 ani (3-10 ani conform legislației în vigoare), de la 7 la 12 ani dacă victima este un minor (3-12 ani conform legislației în vigoare), de la 7 la 15 ani dacă victima este un minor și sunt circumstanțe agravante, și de la 9 la 18 ani (7-18 conform legislației în vigoare) în cazul în care fapta a avut ca urmare moartea victimei. În cazurile de act sexual cu minori, pedepsele sunt mărite, astfel încât infractorii să nu mai poată primi pedepse cu suspendare, în special când agresorii sunt majori sau când fapta a fost comisă în circumstanțe agravante” - mai spune parlamentarul într-un comunicat.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO