Vaccinarea ar putea fi obligatorie. Părinții care refuză riscă amenzi de până la 10.000 lei

×
Codul embed a fost copiat

Vaccinarea ar putea fi obligatorie şi le-ar putea aduce sancţiuni părinţilor care nu-şi imnunizează copiii.

Deputaţii din comisia de sănătate au decis să introducă şi amenzi pentru nerespectarea legii, însă au eliminat interdicţia ca cei mici să nu fie primiţi în şcoli şi grădiniţe dacă nu sunt vaccinaţi.

Proiectul este ţinut la sertar de peste doi ani, dar acum aleşii vor să-l aprobe rapid. Într-un sondaj recent, aproape jumătate dintre români sunt de acord ca pe lista vaccinurilor obligatorii să fie introdus şi cel pentru gripă.

După doi ani şi jumătate de amânări, deputaţii din comisia de sănătate au decis că cele şapte vaccinuri incluse acum în calendarul pentru cei mici să fie obligatorii. Sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului şi hepatitei B.

Mama va trebui să spună dacă este de acord să-şi vaccineze copilul încă de la naştere. Dacă nu va fi de acord, fără să aibă o contraindicaţie medicală, doctorul de familie va trebui să-i explice beneificiile vaccinării. Dacă părintele va refuza în continuare, atunci, un grup de specialişti din Ministerul Sănătăţii va consilia părinţii, din trei în trei luni. Dacă mama va continua să refuze, timp de un an, atunci va primi un avertisment şi, ulterior, o amendă între 500 şi 1000 de lei. Sancţiunile cele mai drastice ajung şi până la 10.000 de lei.

Citește și
Olivia Steer si medicul Mihai Craiu
Răspunsul unui medic la întrebarea Oliviei Steer dacă vaccinurile pot provoca autism
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Proiectul de lege, în formă iniţială, ar fi stabilit să nu fie primiţi în şcoli şi grădiniţe copiii nevaccinaţi. Prevederea a fost însă eliminată, cu excepţia epidemiilor. Totodată, în situaţiile speciale, de epidemii grave, şi alte vaccinuri ar putea deveni obligatorii, inclusiv cel antigripal.

Un sondaj CURS, realizat în luna februarie, arată că 56% dintre români sunt total de acord cu vaccinarea copiilor, iar alţi 23% şi-ar da acordul parţial. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinarea previne aproape 3 milioane de decese pe an. Ca atare, şi Comisia Europeană le-a recomandat statelor membre să susţină imunizarea.

Ce spun partidele despre Legea vaccinării obligatorii

 

Președintele PRO România, Victor Ponta: ”Evident că vom susține ideea vaccinării. Este o idee modernă, aici ține până la urmă de faptul că trebuie să avem grijă de copii și de generațiile următoare.”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban: "Am avut o dezbatere pe tema asta. În principiu, suntem de acord să găsim o formă de responsabilizare a părinţilor în vederea vaccinării, rămâne în schimb să stabilim detaliile acestei legi, pentru că numai aşa să emiţi un proiect de lege... În primul rând, statul trebuie să asigure vaccinurile necesare pentru toate categoriile de boli pentru care se fac vaccinările, într-un număr suficient, astfel încât să permită vaccinarea tuturor celor care doresc. În al doilea rând, trebuie făcute campanii de informare cu consecinţele negative ale nevaccinării şi, în mod evident, trebuie găsită o formă de responsabilizare a părinţilor, că practic părinţii iau decizia pentru copii, dacă îşi vaccinează copiii".

Întrebat dacă ar trebui sancţionaţi părinţii care nu îşi vaccinează copiii, el a răspuns: "Asta este o chestiune care este în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Specialiştii noştri îşi exprimă un punct de vedere în cursul acestei dezbateri, după care vom decide".

Preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, deputatul PSD Florin Buicu, a anunţat sâmbătă că proiectul legii vaccinării ar putea fi adoptat în această săptămână.

"Discuţiile pe legea vaccinării continuă, nu este o lege care a fost pusă în sertar, după cum am fost acuzaţi de unii şi de alţii, şi îmi doresc, nu ştiu dacă reuşim, dar ne-am propus să încercăm să avem o formă finală şi trecem legea săptămâna viitoare. Luni deja este anunţată o manifestaţie în jurul Parlamentului organizată de cei care sunt împotriva vaccinării. Mesajele care vin pe Facebook din partea celor care susţin vaccinarea sunt tot împotriva unor modificări propuse în legea vaccinării. Deci undeva suntem la mijloc: pe de o parte cei care susţin vaccinarea, pe româneşte, ne înjură, cei care sunt împotriva vaccinării, tot pe româneşte, ne înjură. În condiţiile acestea, dacă tot suntem înjuraţi, vom lua o decizie săptămâna viitoare", a declarat Buicu, potrivit Agerpres.

El a spus că susţine vaccinarea şi, în contextul actual, România are nevoie de legea vaccinării.

De altfel, și secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu, a anunțat că social-democraţii susţin dezbaterea în procedură de urgenţă a legii prin care vaccinarea devine obligatorie.

Şi secretarul de stat în MS Horaţiu Moldovan a precizat că Ministerul Sănătăţii susţine vaccinarea.

"S-a dovedit că vaccinul este o metodă terapeutică ce reprezintă o revoluţie în sănătatea societăţii umane, este un apanaj al dezvoltării, un mesaj al civilizaţiei. (...) Din punctul de vedere al celor care reprezintă medicina ştiinţifică, medicina academică, este o surpriză că cineva se mai îndoieşte în 2020 de oportunitatea de a face vaccin. Ministerul Sănătăţii se poziţionează alături de Administraţia Prezidenţială şi, înţeleg, de comisiile de sănătate, într-o poziţie de susţinere a programului naţional de vaccinare. În România rata de vaccinare este încă mică, este sub media europeană şi în acest sens Ministerul Sănătăţii a promovat măsuri pentru a schimba această realitate", a mai spus Moldovan.

La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că vaccinarea este un drept la viaţă al copiilor şi că susţine principiul vaccinării obligatorii.

"Principiul în sine (al vaccinării obligatorii - n.r.) este unul corect, pe care îl susţin, o să vedem dacă sunt necesare diverse circumstanţieri, dar principiul de fond este acesta - vaccinarea cred că este un drept la viaţă al copiilor şi asta e dincolo de eventuale considerente pe care le are un părinte sau altul. Ceea ce este deja confirmat şi dovedit medical e cazul să folosim, trebuie să ieşim din logica unor principii de Ev mediu în care ne protejează Sfântul Spirit. E foarte bună şi componenta de credinţă, dar partea medicală trebuie să o folosim acolo unde ea este în momentul de faţă", a spus Barna, potrivit Agerpres, întrebat dacă ar fi de acord cu vaccinarea obligatorie.

În schimb, deputatul PNL Matei Dobrovie s-a declarat împotriva obligativităţii vaccinării.

”Sunt împotriva obligativităţii vaccinării! (...) Vaccinurile sunt şi trebuie să rămână o procedură medicală opţională, pe care cetăţeanul o accesează dacă doreşte. Nu sunt împotriva vaccinării per se, ci a obligativităţii”, a scris Matei Dobrovie pe pagina sa de Facebook, potrivit News.ro.

El precizează că a primit în ultima vreme foarte multe mesaje privind legea vaccinării obligatorii.

”Am primit în ultima vreme foarte multe mesaje privind legea vaccinării obligatorii. Proiectul a fost adoptat în cvasiunanimitate la Senat pe 23 octombrie şi înregistrat la Camera Deputaţilor pe 30 octombrie, a primit termen final pentru depunerea amendamentelor - 7 noiembrie, doar o săptămână! Am depus atunci mai multe amendamente pentru eliminarea obligativităţii”, adaugă el.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Paul Stănescu: PSD va susține Legea vaccinării obligatorie în procedură de urgenţă
Paul Stănescu: PSD va susține Legea vaccinării obligatorie în procedură de urgenţă

Secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu, a anunțat că social-democraţii susţin dezbaterea în procedură de urgenţă a legii prin care vaccinarea devine obligatorie.

Răspunsul unui medic la întrebarea Oliviei Steer dacă vaccinurile pot provoca autism
Răspunsul unui medic la întrebarea Oliviei Steer dacă vaccinurile pot provoca autism

Olivia Steer a declarat, joi, la Vorbește lumea, că nu e de acord ca reglementări privind vaccinarea copiilor să fie impuse de autorități, ținînd cont de faptul că în vaccinuri se regăsește aluminiu, despre care se crede că poate provoca autism.

Monica Pop, amenințată cu moartea pentru că susține vaccinarea obligatorie
Monica Pop, amenințată cu moartea pentru că susține vaccinarea obligatorie

Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie din București, spune că a fost amenințată cu moartea, pe Facebook, după ce a anunțat că susține vaccinarea obligatorie.

Tot mai multi părinți refuză vaccinarea: ”Fac rău, să rămână paralizați”
Tot mai multi părinți refuză vaccinarea: ”Fac rău, să rămână paralizați”

În timp ce rujeola face victime în multe locuri din țară, iar în Comisia de Sănătate legea vaccinării creează dispute, părinții sunt tot mai bulversați.

Legea vaccinării obligatorii a fost adoptată de plenul Senatului
Legea vaccinării obligatorii a fost adoptată de plenul Senatului

Plenul Senatului a adoptat luni cu 99 de voturi ”pentru” şi o abţinere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.