Senatul a adoptat legea infiintarii Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate. Deputatii vor da votul final
Senatorii au adoptat, in sedinta plenului de miercuri, propunerea legislativa care vizeaza infiintarea Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate.
Initiativa legislativa semnata de deputati apartinand tuturor grupurilor parlamentare stipuleaza ca agentia este o institutie publica, cu personalitate juridica, urmand sa functioneze in subordinea autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si sa fie finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat.
"Structura organizatorica, numarul de personal, atributiile si competentele Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea autoritatii publice centrale pentru protectia mediului, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi", se arata in textul propunerii de lege, conform Agerpres.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
In expunerea de motive, initiatorii subliniaza faptul ca, in prezent, Romania este singura tara membra UE care isi administreaza reteaua nationala de arii naturale protejate prin intermediul persoanelor fizice si juridice care incheie conventii de custodie si contracte de administrare cu autoritatea publica centrala pentru protectia mediului.
"In acest context, administrarea ariilor naturale protejate se realizeaza diferit de la o arie protejata la alta, in functie de prioritatile si capacitatea financiara, tehnica, umana, stiintifica a persoanelor fizice si juridice care au dobandit calitatea de custode/administrator, generand aparitia disparitatilor in ceea ce priveste aplicarea unor seturi de masuri de conservare similare pentru speciile si habitatele protejate identice, aflate pe suprafata mai multor arii naturale protejate", se arata in documentul citat.
Potrivit initiatorilor, situatia existenta ingreuneaza implementarea unitara si eficienta a politicilor si strategiilor in domeniul biodiversitatii si ariilor naturale protejate, ceea ce ar putea conduce, pe termen lung, inclusiv la afectarea starii de conservare a speciilor si habitatelor.
"In momentul de fata, numeroase arii naturale protejate din Romania nu detin custode sau administrator care sa aplice masurile corespunzatoare de conservare a speciilor si habitatelor care au stat la baza instituirii regimului de arie naturala protejata a zonelor respective, situatie care poate afecta, pe termen lung, statutul de conservare a speciilor si habitatelor protejate. Neaplicarea masurilor corespunzatoare de conservare (...) poate produce consecinte negative la nivelul intregii retele de arii naturale protejate din Romania, fapt ce va conduce la incalcarea angajamentelor asumate de Romania prin Tratatul de aderarea la UE", mai sustin initiatorii propunerii legislative.
Acestia precizeaza ca propunerea de lege privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate vizeaza crearea unui sistem prin care sa se asigure implementarea unitara, la nivel national, a politicilor, strategiilor si legislatiei in domeniul biodiversitatii.
"Totodata, prin operationalizarea Agentiei se urmareste prevenirea pierderii de biodiversitate si degradarii habitatelor protejate, efecte ce pot surveni ca urmare a neaplicarii masurilor corespunzatoare de conservare sau aplicarii acestora pe arii restranse, fapt ce face ca, la nivel national, masurile de conservare sa fie lipsite de eficienta si coerenta", se mai arata in expunerea de motive.
Propunerea de lege are un caracter ordinar si a fost adoptata de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, cu 71 de voturi 'pentru', un vot 'impotriva' si o abtinere.