Senatul a adoptat ordonanta prin care sunt infiintate Garzile Forestiere. Ce atributii vor avea agentii de teren

Defrisare

Senatorii au adoptat, in sedinta plenului de marti, ordonanta guvernului prin care sunt infiintate Garzile forestiere, pentru a combate si preveni fenomenul taierilor ilegale de masa lemnoasa.

Potrivit actului normativ, Garzile forestiere sunt institutii publice cu personalitate juridica, aflate in subordinea autoritatii publice centrale raspunzatoare de domeniul silvic. Garzile preiau atributiile, posturile si personalul de la Comisariatele de Regim Silvic si Cinegetic care sunt desfiintate.

"Activitatea Garzilor este coordonata tehnic la nivel central de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, prin secretarul de stat pentru paduri si prin structura care coordoneaza activitatea in domeniul silvic si cinegetic din cadrul acesteia si se desfasoara la nivel teritorial", prevede actul normativ.

Garzile vor avea ca atributii monitorizarea, implementarea si controlul aplicarii regimului silvic in fondul forestier national si in vegetatia forestiera de pe terenurile din afara fondului forestier national, precum si aplicarea a regimului cinegetic in fondul cinegetic national.

De asemenea, Garzile asigura monitorizarea si controlul trasabilitatii materialelor lemnoase.

Citește și
Defrisare - GETTY
Ministrul Mediului la PRO TV, despre "marea defrisare" a Romaniei: "In 2012-2013 s-a taiat foarte mult ilegal"

Numarul maxim de posturi alocat Garzilor este de 617, iar numarul minim de posturi pentru o Garda este de 40. Ocuparea posturilor se face numai cu promovarea evaluarilor de integritate.

Printr-un amendament formulat in comisia de specialitate a Senatului s-a stabilit ca "salariile de baza ale personalului din cadrul Garzilor se stabilesc la nivelul salariilor de baza aferente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala".

Finantarea cheltuielilor curente si de capital ale Garzilor se asigura integral de la bugetul de stat.

Suprafata fondului forestier national este de 6.545 mii ha, la care se adauga aproximativ 300.000 ha vegetatie forestiera de pe terenurile din afara fondului forestier national.

"In ultimii ani, fenomenul taierilor ilegale de masa lemnoasa a luat amploare. In acest sens, din datele puse la dispozitie de catre Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti - Serviciu Inventarul Forestier National rezulta ca volumul de lemn recoltat in perioada 2008-2014 din paduri este estimat la o medie de 26,69 milioane mc pe an. Din datele Institutului National de Statistica reiese faptul ca volumul autorizat si recoltat in perioada 2008-2014 este de aproximativ 17,9 mil. mc pe an. Pe cale de consecinta, diferenta de masa lemnoasa intre cantitatea raportata de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice si cea recoltata in mod legal se presupune a fi recoltata ilegal", explica initiatorul in expunerea de motive.

Potrivit Guvernului, pierderea produsa anual bugetului national este estimata la aproximativ 250 milioane euro, iar cantitatea de masa lemnoasa recoltata in mod ilegal "pune in pericol siguranta publica".

"Se estimeaza ca, pe langa reducerea volumului de lemn taiat ilegal, infiintarea Garzilor forestiere determina realizarea unor venituri la bugetul de stat, provenite din contraventii si confiscari de materiale lemnos, in valoare de circa 39.000 mii lei in anul 2015, iar in urmatorii ani (...) volumul de masa lemnoasa taiata ilegal va scadea semnificativ", se mai arata in expunerea de motive a ordonantei.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 32/2015 privind infiintarea Garzilor forestiere are un caracter ordinar si a fost adoptat de Senat, in calitate de prima Camera legislativa sesizata, cu 70 de voturi 'pentru', un vot 'impotriva' si trei abtineri.

Citește și...
Cum functioneaza
Cum functioneaza "Radarul Padurilor". Un barbat ar fi fost amendat pentru ca a sunat la 112 ca sa verifice un camion cu lemne

 Lansat cu mare fast in octombrie anul trecut, “Radarul Padurilor” se pare ca nu merge chiar perfect.

Ministrul Mediului la PRO TV, despre
Ministrul Mediului la PRO TV, despre "marea defrisare" a Romaniei: "In 2012-2013 s-a taiat foarte mult ilegal"

Ministrul Mediului, Gabriela Gavrilescu, a fost invitata in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la PRO TV si online pe PROTV NEWS, de la ora 10.00.

Scandalul Codul Silvic. Traian Basescu:
Scandalul Codul Silvic. Traian Basescu: "Romania trebuie sa ingradeasca defrisarile si nu comertul"

Fostul presedinte Traian Basescu se implica in continuare in scandalul legat de modificarea Codului Silvic, in care PSD si Victor Ponta se cearta cu PNL si Klaus Iohannis.

Recomandări
Inflația bate record după record în Europa. Economiștii vin cu vești sumbre pentru toamnă
Inflația bate record după record în Europa. Economiștii vin cu vești sumbre pentru toamnă

În Europa inflația bate record după record, iar economiștii avertizează că situația se va înrăutăți din toamnă când se vor resimți acut scumpirile din energie.

Cei doi tineri dispăruți în mare, la Costinești, ar fi fost trimiși pe plajă pentru că urma un control la terasa unde lucrau
Cei doi tineri dispăruți în mare, la Costinești, ar fi fost trimiși pe plajă pentru că urma un control la terasa unde lucrau

Au apărut secvențe tulburătoare cu cei doi tineri din Huși, dispăruți acum o săptămână la Costinești, în timpul uneia dintre cele mai puternice furtuni din Marea Neagră.

La Zimnicea, din Dunăre a mai ramas doar un fir îngust de apă și a apărut o uriașă întindere de nisip
La Zimnicea, din Dunăre a mai ramas doar un fir îngust de apă și a apărut o uriașă întindere de nisip

Zeci de nave sunt blocate pe Dunare, la Zimnicea, din cauza nivelului foarte scăzut al fluviului. Convoaiele de barje sunt în așteptare, în speranța că apele vor crește și își vor putea relua drumul către destinație.