Legea ANI a trecut de Senat
UPDATE: Legea ANI a fost votata de plenul Senatului cu 78 de voturi "pentru" si o abtinere. Actul normativ a fost adoptat in forma propusa de Camera Deputatilor.
Legea ANI a fost adoptata, dupa ce Senatul a respins amendamentul admis de Comisia juridica, privind exceptarea liderilor de sindicat de la obligatia de a depune declaratii de avere si de interese.
Prin respingerea acestui amendament, senatorii au fost de acord ca liderii de sindicat sa fie obligati sa depuna declaratii de avere si de interese, la fel cum au decis si deputatii.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Amendamentul de eliminare a obligativitatii depunerii declaratiilor de avere si de interese pentru liderii de sindicat a fost motivat de o solicitare din partea Organizatiei Internationale a Muncii, privind eliminarea din textul legii a acestei obligativitati, avand in vedere conventiile internationale la care Romania este parte, precum si faptul ca liderii de sindicat nu s-ar incadra nici la categoria de functionari publici, nici la cea de demnitari.
Liberalii au anuntat in cursul sesiunii extraordinare a Senatului de marti ca nu sunt de acord cu prevederile Legii Agentiei Nationale de Integritate, daro vor vota. Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a declarat in plen ca votul liberalilor va fi unul "pur politic".
"PNL va vota acest proiect de lege, dar nu va fi decat un vot politic, un vot eminamente politic, pentru ca noi consideram ca asa, cum ne este prezentat acest proiect, are unele elemente de neconstitutionalitate. Dar, daca au fost ilustre voci, voci grele, voci importante, cele mai importante din aceasta tara, care au spus ca, daca noi nu vom vota aceasta lege unica in UE, suntem impotriva interesului national, ei, bine, nu putem fi impotriva interesului national", a spus Puiu Hasotti.
Pe ordinea de zi a Senatului s-au mai numarat, pe langa Legea ANI, si proiecte privitoare la descentralizare si la taxe si impozite.
Sedinta extraordinara a Senatului a fost una tensionata, in conditiile in care social-democratii au anuntat ca nu sunt de acord cu acest proiect de lege, pe care il considera "neconstitutional."
De altfel, premierul Emil Boc a si declarat, luni, ca este posibil ca Legea ANI sa fie boicotata, la Senat, de PSD si de alte partide de opozitie si a facut un apel la responsabilitatea tuturor politicienilor "sa nu se ascunda in spatele usilor capitonate".
In schimb, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, dupa sedinta BPN, ca senatorii partidului vor asigura cvorumul necesar pentru sedinta Senatului de marti, insa se vor abtine de la votul asupra Legii Agentiei Nationale de Integritate.
In actuala forma a legii, demnitarii vor fi obligati sa-si publice in declaratiile de avere si interese proprietatile, conturile, tablourile, bijuteriile, cardurile de credit si contractele cu statul.
De asemenea, inspectorii vor avea la dispozitie trei ani, dupa terminarea mandatului, sa verifice averile demnitarilor. Pe langa Curtile de Apel vor functiona comisii de ancheta formate din procurori si judecatori care vor continua munca inspectorilor.
Senatul a adoptat, la finalul sesiunii parlamentare din primavara, eliminarea din Legea ANI a unor prerogative ale Agentiei, legate de controlul averilor demnitarilor. De asemenea, presedintele Traian Basescu a atacat actul normativ la Curtea Constitutionala, institutie care a admis sesizarea sefului statului.
Presedintele a solicitat convocarea sesiunii parlamentare extraordinare pentru dezbaterea mai multor legi, printre care si cele de organizare a Agentiei Nationale de Integritate si de accelerare a solutionarii proceselor. Demersul presedintelui a venit la scurt timp dupa ce Comisia Europeana a criticat, in cel mai recent raport despre justitia din Romania, faptul ca Parlamentul a redus atributiile Agentiei in ceea ce priveste controlul averilor demnitarilor.
Legea ANI a fost adoptata, la mijlocul lunii august, de Camera Deputatilor, in absenta deputatilor PSD, care parasisera sala la momentul votului. Forma de la Camera a legii restabilea atributiile Agentiei.
Comisiile juridica si pentru drepturile omului din Senat au adoptat, saptamana trecuta, raport favorabil la Legea ANI in forma votata de Camera Deputatilor, eliminand insa liderii sindicali din sfera de aplicabilitate a actului normativ.
Presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda, a afirmat ca modificarile aduse de Camera Legii ANI sunt neconstitutionale, iar Romania va fi condamnata la compensatii pentru abuzuri si modificarea legislatiei si precizeaza ca nu va participa la sedintele Senatului.
Premierul Emil Boc a declarat, sambata, la Lugoj, ca spera ca Senatul sa nu amane sub nicio forma adoptarea Legii ANI, pentru ca actul este foarte important din punctul de vedere al credibilitatii externe a Romaniei.
Tot marti, Senatul a mai adoptat si Ordonanta de Urgenta privind majorarea TVA-ului de la 19, la 24%, cu 64 de voturi "pentru" si 50 "impotriva".
Senatorii au mai dezbatut si adoptat cu 69 de voturi "pentru", 41 de voturi "impotriva" si o abtinere, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a Codului de procedura civila si a Codului de procedura penala. Acest act a trecut de Camera Deputatilor prin adoptare tacita.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: PSD, PNL, tva, PDL, parlamentari, senatori,
Dată publicare:
24-08-2010 00:00