Senatorii liberalii vor depune plangere penala in cazul modificarii legii Educatiei. Reactia Ecaterinei Andronescu


Ultimul update: Joi 22 Septembrie 2016 06:58
Data publicarii: Luni 19 Septembrie 2016 14:08
Categorie: Stiri Politice
Ecaterina Andronescu, presedintele Senatului Universitatii Politehnice din Bucuresti

Proiectul care ar duce la amanarea concursurilor pentru directori de scoli produce un adevarat scandal in Senat.

Grupul PNL de la Senat va depune plangere penala pe tema falsului de semnatura din raportul dat de Comisia pentru invatamant la propunerea de modificare a Legii Educatiei care prevede amanarea concursurilor pentru posturile de directori de scoli, a anuntat luni copresedintele partidului Alina Gorghiu.

"S-a discutat despre subiectul examenelor pentru directorii de scoli. Tema, foarte importanta, a fost dezbatuta cu toti colegii mei din Comisia de educatie. Concluziile sunt doua. Una ca o sa solicitam intoarcerea proiectului la comisie pentru a putea sa se lamureasca exact despre ce e vorba si cum poate fi impiedicat acest proiect. Si, doi, evident ca PNL va face plangere penala pentru a se descoperi cum e posibil ca in Senatul Romaniei sa se falsifice o semnatura. Vorbim despre Senatul Romaniei 2016, falsificari de semnaturi pentru a mentine o stare de politizare in tot ce inseamna scolile din Romania", a declarat Alina Gorghiu, la finalul sedintei Biroului Politic National al PNL.

Copresedintele liberalilor a adaugat ca plangerea penala va fi depusa de grupul de la Senat.

"Cei de la Senat, cei de la Comisia de educatie sunt cei care ne-au sesizat cu acest fals in acte publice, fals intr-un raport. Nu a fost pe ordinea de zi proiectul, nu a fost semnat de secretarul comisiei, nu a fost semnat de vicepresedintele comisiei", a completat Gorghiu.

Secretarul comisiei, liberalul Dumitru Oprea, a declarat saptamana trecuta pentru AGERPRES ca pe ordinea de zi a sedintei forului de saptamana trecuta nu figura si propunerea de modificare a Legii Educatiei in sensul amanarii concursurilor pentru posturile de directori de scoli, precizand ca raportul in acest caz nu a fost contrasemnat de el, ci de o alta persoana.

"Nu am idee cine, cum si pe ce procedura s-a facut fortarea asta de nota. Nici nu a figurat subiectul pe ordinea de zi a comisiei si puteti sa verificati, mergand pe data de 14 (septembrie - n.r.). Deci eu nu am participat la discutia unui astfel de punct. Constat insa ca este o alta semnatura (pe raportul comisiei - n.r.) si asta nu este o despovarare, ci, dimpotriva, este o intrebare pusa celor care au dat curs unei astfel de rezolutii. (...) E pus un 'pentru', dar, de regula, pentru orice 'pentru', daca e nevoie, tu ca secretar delegi responsabilitatea sub o forma, ori eu nici nu am fost intrebat de subiectul asta. Sunt curios si eu sa aflu detaliile ca secretar, totusi, al comisiei, fiindca eu nu pot sa votez pe o propunere legislativa care nu a existat pe ordinea de zi si nici nu exista", a declarat el.

 

Seful Comisiei pentru invatamant din Senat, Ecaterina Andronescu (PSD), sustine ca a semnat in calitate de presedinte raportul privind modificarea Legii Educatiei in sensul amanarii concursului pentru directorii de scoli, insa la acel moment nu exista si semnatura secretarului.

 

Ea a confirmat luni faptul ca la sedinta comisiei in care s-a adoptat acest amendament secretarul Dumitru Oprea (PNL) nu a fost prezent, raportul nefiind astfel semnat de catre acesta.

"Eu pot sa spun ceea ce stiu: s-a terminat sedinta comisiei, s-a intocmit raportul, am semnat pentru calitatea mea de presedinte de comisie si ramasese sa se ia semnatura pentru pozitia de secretar. (...) Cand am semnat, nu exista semnatura secretarului. Raportul putea sa ajunga in plen si fara semnatura secretarului si plenul este suveran, putea sa il intoarca inapoi la comisie, sa ceara o revizuire. (...) Domnul profesor Oprea nu a fost la acea sedinta, va confirm acest lucru. Nu a venit", a precizat Ecaterina Andronescu.

Intrebata daca se teme de plangerea penala pe care PNL doreste sa o faca impotriva sa, senatorul PSD a replicat: "Traim in vremurile acestea in care oricine poate sa spuna orice, dar absolut orice si sa arunce zoaie peste oricine. (...) De ce sa ma ingrijoreze (plangerea penala impotriva sa - n.r.). Eu stiu ce am facut, nu am niciun motiv sa fiu ingrijorata".

Referitor la posibilitatea de a face o ancheta la nivelul comisiei pentru a se afla cui de fapt apartine semnatura atribuita secretarului, Andronescu a sustinut ca toti membrii comisiei au obligatia de a fi prezenti la sedinte, amintind ca nu si-a delegat niciodata atributiile de presedinte, asumandu-si aceasta pozitie.

"Nu am cerut (staff-ului comisiei sau celorlalti membri - n.r.) sa semneze (in locul secretarului - n.r.). Niciodata nu am facut acest lucru si i-am spus azi dlui Oprea ca niciodata, in patru ani de zile, nu am cerut nimanui dintre membrii PSD din comisie sa semneze in dreptul secretarului comisiei, pentru ca am inteles ca, in felul acesta, presedintele fiind dintr-un grup politic trebuie sa asiguram echilibrul acceptarii amendamentelor comisiei. Timp de patru ani, toate amendamentele au fost amendamentele comisiei, desi foarte multe dintre ele au fost amendamente pe care eu le-am propus comisiei, adica am lucrat fara partipriuri politice. Cine poate sa faca vreo acuzatie de interes politic n-are niciun fel de suport sau argument si spun asta raspicat si in deplina cunostinta de cauza", a mai spus Ecaterina Andronescu.

 

 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO