DOSARUL MICROSOFT. Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu, urmariti penal. Ambii si-au sustinut nevinovatia in fata presei

×
Codul embed a fost copiat

La mai bine de o saptamana de la votul din Parlament cand le-a fost ridicata imunitatea, fostii ministri din cabinetul lui Adrian Nastase au fost chemati la DNA sa dea primele declaratii.

Faptele vizate sunt din perioada in care aceasta a fost ministru al Educatiei.

Ecaterina Andronescu a ajuns cu noaptea in cap la Directia Nationala Anticoruptie, curioasa sa afle de la anchetatori ce au sa ii reproseze. Senatul a hotarat in urma cu mai bine de o saptamana ca fosta sefa de la ministerul educatiei poate fi urmarita penal pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani. A primit insa vestea ca va fi cercetata doar pentru o singura acuzatie: abuz in serviciu.

"Sunt suspectata de abuz in serviciu. Incerc sa-mi dovedesc nevinovatia. N-am primit niciodata nimic, n-am conditionat niciodata pe nimeni si n-am sa fac asta niciodata", a spus Ecaterina Andronescu.

Fostei titulare a portofoliului de la educatie i se reproseaza faptul ca ar fi dispus abuziv de bugetul ministerului pentru contracte scumpe, ba chiar ca ar fi cumparat licente si echipamente it la preturi uriase, cu mult peste cele practicate pe piata.

Citește și
Ecaterina Andronescu, Serban Mihailescu
Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu au ramas fara imunitate. "Nu va cer sa ma aparati" vs. "Nu acceptati solicitarea!"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"- In cariera dumneavoastra, ati avut multe calitati, cea de urmarit penal cum vi se pare?
- E neplacuta", a comentat si Serban Mihailescu.

Senatorul Serban Mihailescu este acuzat si el in acelasi dosar de instigare la abuz in serviciu. L-ar fi determinat pe urmasul sau la sefia secretariatul general al guvernului, Eugen Bejinariu, sa incheie contractele cu firma lui Claudiu Florescu - artizanul acestor afaceri - fara sa ii spuna insa ca statul roman ar trebui sa beneficieze de un discount de 50 de procente.

"Despre ce suma vorbesc procurorii ca ati fi incasat prin off-shore-uri?
- N-am off-shore-uri, n-am conturi in strainatate, n-am incasat nimic", a mai spus Serban Mihailescu.

Senatorul Serban Mihailescu este acuzat si el in acelasi dosar de instigare la abuz in serviciu. L-ar fi determinat pe urmasul sau la sefia secretariatul general al guvernului, Eugen Bejinariu, sa incheie contractele cu firma lui Claudiu Florescu - artizanul acestor afaceri - fara sa ii spuna insa ca statul roman ar trebui sa beneficieze de un discount de 50 de procente.

Ecaterina Andronescu, la DNA

Fostul ministru a ajuns la sediul DNA in jurul orei 11.30, fiind practic urmarita de mai multi jurnalisti, care doreau sa smulga cateva declaratii. Ecaterina Andronescu nu a vrut insa sa stea de vorba cu presa si a incercat sa se strecoare printre multimea de microfoane si camere de luat vederi: "Va rog, lasati-ma sa trec". Asaltata de intrebari, liderul PSD a spus, scurt, ca nu a luat niciodata mita.

Surse judiciare au declarat ca procurorii au citat-o pe Ecaterina Andronescu sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiata in dosarul Microsoft, dupa ce, in 19 noiembrie, Senatul a avizat inceperea urmaririi penale a acesteia, pentru perioada in care a fost ministru al Educatiei. Potrivit surselor citate, Ecaterina Andronescu trebuia sa se prezinte la DNA in jurul orei 10.00, insa aceasta a venit mai devreme cu mai bine de doua ore.

Senatorul Ecaterina Andronescu a fost ministru al Educatiei in perioadele 2000-2003 si 2008-2012, in dosarul Microsoft fiind suspectata de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Procurorii sustin ca Andronescu, in perioada in care a fost ministru al Educatiei, ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului "Sistem Educational Informatizat" si respectiv pentru proiectul ce a vizat licentierea Microsoft.

De asemenea, Andronescu ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care s-ar fi urmarit favorizarea firmelor Compaq si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora si ar fi stabilit, printr-un Memorandum, firmele care sa participe la realizarea proiectului, atestand in mod nereal ca acestea fac parte dintr-un consortiu.

Fostul ministru ar fi stabilit procente de participare la proiect in favoarea anumitor firme, ar fi acceptat cesiunea contractului de catre SIVECO, desi invocase necesitatea achizitiei de la aceeasi sursa, ar fi inlesnit firmei SIVECO si colaboratorilor sai incheierea contractului in conditiile lipsei de competitie, incheind contractul in conditii oneroase pentru ministerul pe care il conducea, toate acestea avand drept consecinta prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achizitiei de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata, potrivit anchetatorilor.

De asemenea, in perioada 2001 -2009, Andronescu ar fi pretins si primit de la firma SIVECO si firmele colaboratoare foloase necuvenite constand in sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, in scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu ministerul.

Andronescu declara, dupa ce procurorii au cerut aviz de urmarire penala de la Senat, ca nu a cerut si nu a luat niciun leu in perioada in care a fost ministru.

Serban Mihailescu, audiat la DNA in dosarul Microsoft

Senatorul PSD Serban Mihailescu a venit, joi, la DNA pentru a fi audiat in dosarul licentelor Microsoft, in care este suspectat de instigare la abuz in serviciu, trafic de influenta si spalare de bani, faptele fiind din perioada in care acesta era ministru coordonator al SGG.

Serban Mihailescu a declarat, la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ca a venit conform procedurilor, sa vada ce vor procurorii de la el.

Fostul sef al Secretariatului General al Guvernului a precizat ca nu a comis niciuna din faptele prezentate in referatul DNA prin care s-a cerut aviz de la Senat pentru urmarirea sa penala in dosarul Microsoft. Intrebat daca se teme ca va fi arestat, Serban Mihailescu a spus ca "legea permite orice" si a aratat ca este neplacut sa ai calitatea de urmarit penal.

Serban Mihailescu a fost citata sa se prezinte joi la DNA, dupa ce, in 19 noiembrie, Senatul a avizat inceperea urmaririi penale a acestuia.

Procurorii sustin ca Serban Mihailescu, ministru coordonator al SGG in perioada decembrie 2000 - octombrie 2003, ar fi determinat un alt ministru sa semneze HG 1473/2003, HG 470/2004 si respectiv Contractul de licentiere Microsoft, in conditiile pe care le negociase in perioada in care isi desfasurase activitatea ca ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, respectiv acceptand oferta tehnica si financiara transmisa de firma Fujitsu Siemens Computers, fara a-i aduce la cunostinta existenta unor impedimente juridice decurgand din faptul ca aceasta firma nu era unic distribuitor de licente Microsoft (pentru a beneficia de incheierea contractului prin incredintare directa) si fara a detalia modalitatea de stabilire a pretului, respectiv pretul practicat de Microsoft, discount-ul acordat in considerarea Guvernului Romaniei si pretul de vanzare al Fujitsu Siemens Computers.

De asemenea, potrivit procurorilor, in perioada aprilie - noiembrie 2004, Mihailescu ar fi pretins si primit o parte din suma de circa 20 milioane de dolari virata de Fujitsu Siemens Computers in contul unor societati de tip off-shore cu titlu de consultanta si asistenta tehnica aferenta contractului incheiat cu Guvernul Romaniei pentru ca, in baza influentei pe care o avea, sa asigure incheierea contractului in conditiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers.

Dosarul Microsoft

In dosarul Microsoft, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie, cererea de incepere a urmaririi penale a deputatului Valerian Vreme. Presedintele Traian Basescu a avizat, in 3 octombrie, cererea DNA, pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu.

In 19 noiembrie, Plenul Senatului a avizat inceperea urmarii penale in cazul senatorilor PSD Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate, sustin anchetatorii.

Potrivit DNA, contractul cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se, in mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40 la suta mai mare fata de cel real, avand la baza un necesar nefundamentat, sustin procurorii.

Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata la data de 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a actiunii de control efectuata la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale.

Intrucat din Raportul de control rezultau indicii cu privire la incheierea, in conditii nelegale, a contractului comercial de inchiriere licente din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educationale Microsoft, a actelor aditionale la acest contract, precum si a contractelor aferente derularii Programul "Sistem Educational Informatizat" (SEI), Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si respectiv a unor infractiuni de coruptie in legatura cu derularea acestor contracte.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu ar putea ajunge joi in fata anchetatorilor. Ultimele detalii din acest dosar
Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu ar putea ajunge joi in fata anchetatorilor. Ultimele detalii din acest dosar

Procurorii anticoruptie au mana libera sa inceapa urmarirea penala impotriva senatorilor Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, implicati in scandalul Microsoft pe vremea cand amandoi erau membri in guvernul condus de Adrian Nastase.

Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu au ramas fara imunitate.
Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu au ramas fara imunitate. "Nu va cer sa ma aparati" vs. "Nu acceptati solicitarea!"

Fostul ministru Ecaterina Andronescu si fostul secretar general al guvernului, Serban Mihailescu, au ramas fara imunitate parlamentara.

Votul care a
Votul care a "albit" martea. Parlamentarii au rezolvat rapid "problemele" Andronescu, Mihailescu, Mora, Rosca, Dinita si Adam

Parlamentarii s-au grabit sa discute si situatia a 6 dintre colegii lor, pentru care procurorii au cerut incuviintarea arestarii sau inceperea urmaririi penale. "Martea neagra" a devenit astfel "martea neagra".

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.