Ecaterina Andronescu si Alexandru Athanasiu, pot fi urmariti penal pentru coruptie

11-09-2015 12:05


Ecaterina Andronescu si Alexandru Athanasiu pot fi urmariti penal pentru fapte de coruptie, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat cererea DNA de redeschidere a urmaririi penale pe numele fostilor ministri ai Educatiei.

Procurorii DNA au facut cerere la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca sa li se permita anchetarea celor doi demnitari, dupa ce au aparut probe noi in dosarul Microsoft. Acum ca judecatorii au aprobat solicitarea, procurorii trebuie sa ceara si avizul Senatului, pentru a incepe umarirea penala impotriva celor doi.

Andronescu si Athanasiu sunt suspectati de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

"In baza art. 335 alin. 4 C. proc. pen. confirma redeschiderea urmaririi penale in dosarele nr. 19/P/2006 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie si nr. 90/P/2007 al aceleiasi sectii, dispusa prin Ordonanta nr. 102/C1/2015 din 22 iunie 2015 emisa de procurorul sef adjunct al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie", se arata in decizia Curtii Supreme.

Procurorii DNA au solicitat judecatorilor sa confirme redeschiderea urmaririi penale intr-un dosar in care sunt vizati Alexandru Athanasiu si Ecaterina Andronescu, pentru abuz in serviciu si achizitii publice facute in timpul mandatelor de ministru al Educatiei.

Cererea DNA a fost depusa pe 22 iunie, are ca obiect 'confirmare redeschidere urmarire penala (art. 335. alin. 4 NCPP)'.

Potrivit unor surse judiciare faptele din acest dosar sunt similiare cu cele retinute in dosarul 'Microsoft', in care Alexandru Athanasiu si Ecaterina Andronescu au fost deja pusi sub acuzare.

Alexandru Athanasiu a afirmat, intr-o interventie telefonica la Digi 24, ca redeschiderea acestui dosar, vechi de 9 ani, reprezinta "o ilegalitate extrem de mare" si se bazeaza pe "denunturi facute intr-un alt dosar".

"Sunt extrem de revoltat pentru ca nu am crezut, ca profesor de drept si om onest, ca se poate deschide un dosar pe doua fapte penale, una dezincriminata si a doua care nu era in vigoare (...) Eu nu sunt oricine si nu sunt bataia de joc a anchetatorilor DNA", a spus el.

Acesta a argumentat ca au fost efectuate cercetari in ceea ce priveste achizitia de licente Microsoft in 2006 si 2007 in doua dosare cu acelasi obiect, acte de coruptie ale demnitarilor, dar acest articol ar fi fost abrogat prin legea de punere in vigoare a noului Cod Penal, si a doua infractiune, "art 14 indice 2 din legea 78, care a intrat in vigoare in 2 decembrie 2004, cu mult timp dupa prezumtiva fapta de abuz constand in semnarea unui contract de achizitii cu un an inainte, pe 17 decembrie 2003".

El a amenintat cu reclamatia la CEDO deoarece numele sau a fost "batjocorit".

"Sa redeschizi un dosar 9 ani dupa aceeasi institutie, DNA, prin doua rezolutii de neincepere a urmaririi penale, a treia oara, pe niste fapte care nu pot fi imputate dupa toate principiile de drept e o incalcare grosolana a legislatiei, penale, o hratuire a mea nepermisa ca nu va ramane asa", a spus Athanasiu.


VIDEO PROTVPLUS.RO