Senatorii au respins Legea pensiilor, dar au votat să-și păstreze pensiile speciale
Senatul a respins, miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PNL prin care pensiile speciale erau eliminate.
În favoarea proiectului au votat 20 de senatori, 52 au fost împotrivă şi 8 s-au abţinut.
Propunerea legislativă prevede, prin abrogarea sau modificarea unor articole de lege din mai multe acte normative care reglementează activitatea mai multor categorii de persoane, eliminarea, după cum este stipulat şi în titlul proiectului, a "pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România".
Citește și: Legea pensiilor a fost respinsă în Senat
Liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, consideră că pentru această temă a pensiilor speciale, de serviciu şi a indemnizaţiilor este necesară o discuţie elaborată pe fiecare categorie de pensie în parte. El a subliniat că votarea actului normativ în forma propusă "ar schimba intenţia iniţiatorilor".
Senatorul Florina Presadă a anunţat susţinerea USR pentru "proiectul în sine".
Senatorul PNL Eleonora Hărău a explicat, după votul de respingere, că, deşi proiectul "are lacune de tehnică legislativă, are meritul de a deschide problema rezolvării unei situaţii în legătură cu care oprobriul public este uriaş".
Senatorul Cseke Attila a precizat că prin amendamentele UDMR, respinse de plen, s-a încercat reintroducerea principiului contributivităţii în calculul pensiilor vizate.
Senatorul PSD Liviu Pop a menţionat că printre motivele care l-au determinat să nu voteze iniţiativa liberalilor s-a numărat "confuzia" făcută de iniţiatori între pensiile de serviciu şi pensiile speciale.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.