Incident fara precedent in ultimii ani. Pe cine a dat Boc afara dintr-o sedinta pe fonduri UE

×
Codul embed a fost copiat

Seful Autoritatii de Management pentru POS CCE, Calin Istratoiu, a fost dat afara de premierul Boc din sala in care se discuta despre absorbtia fondurilor europene.

Premierul a solicitat, joi, in cadrul reuniunii guvernamentale privind absorbtia fondurilor europene, date exacte privind corectiile financiare aplicate pana in prezent de autoritatile de management in cazul proiectelor UE intarziate nejustificat sau derulate cu incalcarea legii achizitiilor publice, informatii care nu au putut fi prezentate de conducerea Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE), au relatat pentru MEDIAFAX surse participante la sedinta.

"Seful autoritatii a spus ca nu cunoaste aceste date, moment in care premierul s-a enervat si i-a reprosat ca vine nepregatit la sedinta, desi in Guvern se vorbeste de mai multe saptamani despre problema absorbtiei fondurilor europene. El i-a cerut acestuia sa iasa din sala", au relatat sursele.

Intr-un comunicat transmis ulterior de Guvern se arata ca premierul a dispus ca ministrii sau secretarii de stat cu atributii in domeniu, precum si directorii autoritatilor de management ale programelor operationale sa prezinte periodic - in cadrul comitetului interministerial - rapoarte privind rezultatele controalelor de reverificare a procedurilor de achizitii publice pentru proiectele europene aflate in derulare.
De asemenea, seful Guvernului a cerut ministrilor sa faca publice eventualele nereguli si corectiile aplicate in urma acestor verificari.

"Niciun proiect aflat in implementare nu va avea de suferit ca urmare a realizarii acestor verificari, daca beneficiarii au respectat procedurile legale", a spus Boc, citat in comunicat.
In sedinta de miercuri a Guvernului, premierul Emil Boc a cerut ministrilor si sefilor autoritatilor de management sa aplice corectii financiare in proiectele UE pentru care sunt incalcate normele achizitiilor sau sunt intarziate nejustificat, solicitand totodata si ca numele sefilor responsabili din aceste autoritati sa fie indicat public.

Citește și
chinatown
"China Town" in Romania e doar un en-gros. Mancarea chinezeasca, inlocuita cu saormerii
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Rugamintea si solicitarea expresa este faceti publice si numele celor care conduc autoritatile de management din ministere, pentru ca eu tot trag la raspundere ministrii, dar in fapt cei care trebuie sa propuna si sa ia decizii sunt cei care conduc autoritatile de management. Ori ei trebuie sa stie ca au o responsabilitate fata de aceasta tara, iar numele lor trebuie sa fie public. Asa cum intr-o sentinta judecatoreasca avem un judecator care da o sentinta, si la unul care coordoneaza o autoritate de management de la un minister trebuie sa fie o persoana cunoscuta, invocata si care trebuie sa aiba si o responsabilitate publica in raport cu ceea ce inseamna derularea fondurilor europene", a spus atunci Boc.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a adresat Guvernului rugamintea ca pentru moment Romania sa inceteze sa mai trimita facturi la decontare la Bruxelles, mai putin pe agricultura, precizand ca premierul a si dispus o asemenea masura.

Agentia MEDIAFAX a anuntat, la inceputul lunii iulie, ca statul va rambursa cheltuielile firmelor la derularea unui proiect cu fonduri UE doar dupa ce va verifica modul in care contractele de achizitii au fost atribuite si va taia intre 2%-100% din suma de restituit daca descopera nereguli.

Decizia a fost luata atunci de Guvern prin ordonanta de urgenta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Drum de 14 milioane de euro in comuna natala a lui Emil Boc. Ce spune premierul despre proiect
Drum de 14 milioane de euro in comuna natala a lui Emil Boc. Ce spune premierul despre proiect

Drumul principal din satul Rachitele, localitatea natala a premierului Emil Boc, este inclus intr-un proiect de modernizare derulat de Consiliul Judetean Cluj, seful Guvernului fiind intrebat joi despre lucrarile de asfaltare din zona.

"China Town" in Romania e doar un en-gros. Mancarea chinezeasca, inlocuita cu saormerii

La Afumati, linga Bucuresti, a fost inaugurat astazi China Town. Nu va ganditi insa la cartierele similare din New York, Londra, Roma sau Paris.

National Arena arata
National Arena arata "fantastic". Iata stadionul prin care Romania intra in randul lumii. FOTO

Emil Boc a vizitat, vineri, noul stadion din Capitala, care va purta numele de Arena Nationala, si a declarat ca acesta "arata fantastic", el precizand ca prin constructia lui Romania intra in sfarsit in randul lumii.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.