"China Town" in Romania e doar un en-gros. Mancarea chinezeasca, inlocuita cu saormerii

Dată publicare: 19-07-2011 13:14
Dată actualizare: 04-11-2012 00:27


La Afumati, linga Bucuresti, a fost inaugurat astazi China Town. Nu va ganditi insa la cartierele similare din New York, Londra, Roma sau Paris.

Dansul dragonului e singurul element care ne duce cu gandul la inaugurarea celui mai mare China Town din regiune. In realitate insa aici gasim doar hale pline de produse chinezesti si nicidecum faimoasele pagode asiatice.

Iar inauntru, gasim de la lenjerie intima sau pantofi si pana la decoratiuni, unelte sau jucarii. Nimic atragator pentru turisti, asa cum se intampla cu faimoasele cartiere din Europa ori Statele Unite.

Nici asa zisele preturi de producator nu sunt toate pe placul cumparatorilor. Cu o mica precizare. Nu poti cumpara la bucata, ci doar cu baxul.

Iar de bon fiscal nici nu se pune problema, chiar sub ochii oficialilor.

Nici la capitolul alimentatie nu reusim sa ne aliniem. Sutele de restaurante cu specific din cartierele chinezesti de langa marile metropole la noi sunt inlocuite de fast-food-uri si saormerii.

Deocamdata vorbim despre o investitie de 27 de milioane de euro si 1240 de magazine. In zona se vor construi cladiri de birouri si cartiere rezidentiale iar anul viitor vor fi ridicate 300 de case traditionale chinezesti.

Si totusi, premierul Emil Boc priveste situatia cu un aer optimist. Zona aduce 3000 de locuri de munca dar si taxe la bugetul local.

In Romania sunt inregistrate aproape 10000 de companii cu actionari chinezi, cu un capital social de 380 de milioane de dolari. In topul investitiilor de la noi, China este pe locul 17.


VIDEO PROTVPLUS.RO