Orban, despre vaccinul anti Covid: ”Autoritățile nu pot să oblige pe cineva să se vaccineze”

Ultima actualizare: 23-11-2020 13:28

Premierul Ludovic Orban a transmis, luni, un semnal pozitiv populației, afirmând că ”nu mai avem mult” în ceea ce privește campania de vaccinare anti Covid-19.

”Nu mai avem mult. Deja e clar că e fază finală de avizare un vaccin, dacă nu și mai multe vaccinuri.” - a declarat Orban la sediul PNL.

Pe de altă parte, șeful Guvernului a precizat faptul că cetățenii nu vor fi obligați să se vaccineze, astfel că autoritățile vor încerca să îi convingă pe români să facă acest lucru cu ajutorul unor campanii de promovare. 

”Campania nu va fi obligatorie. Autoritățile nu pot să oblige pe cineva să se vaccineze. Noi putem să le arătăm toate avantajele vaccinării. Noi putem să încercăm să îi convingem să se vaccineze, dar, evident, nu putem obliga pe cineva să se vaccineze. Sigur că vaccinarea e cea mai bună soluție pentru ca cineva să nu contracteze această boală. O campanie reușită de vaccinare este cea care poate să ne conducă la revenirea la normalitate într-un orizont de timp rezonabil.”

În ce stadiu se află România în privința ieșirii din pandemie: ”Suntem aproape”

 

Premierul este optimist în privința ieșirii României din această criză medicală. El spune că ”suntem aproape” și că se vede ”luminița de la căpătul tunelului”.

Orban a desemnat deja conducerea Comitetului Național de Conducere a Campaniei de Vaccinare, un organism care va fi condus de colonelul Valentin Gheorghiță, medic militar.

”Eu zic că suntem aproape. Se vede deja, știți vorba aia, luminița de la capătul tunelului.  Am desemnat memorandumul guvernamental, decizie de prim-ministru, am desemnat Comitetul Național de Conducere a Campaniei de Vaccinare. Președinte este medicul militar, domnul colonel Valentin Gheorghiță, vicepreședinte este secretarul de stat Andrei Baciu. Toate instituțiile care trebuie să își desemneze reprezentanții își vor desemna reprezentanți.” - a declarat Ludovic Orban.

”Suntem aproape siguri că există vaccin cu eficiență mare”

 

Cât privește modul în care vor fi distribuite primele doze de vaccin, premierul a subliniat faptul că totul depinde de Comisia Europeană.

Orban a spus că nu poate să ofere informații, în prezent, referitoare la numărul de doze, însă a repetat, încă o dată, că ”avem vești bune”.

”Noi suntem într-un context european. Știți foarte bine că a fost o decizie a statelor pe care am salutat-o la momentul respectiv, ca să se implice Comisia Europeană în asigurarea, practic, a vaccinului, în achiziționarea vaccinului. Distribuția cantităților de vaccin contractate de Comisia Europeană se face către țări proporțional cu populația. În funcție de cantități și de ritmul în care aceste cantități contractate sunt produse și practic distribuite în Europa, noi vom avea anumite cantități și în funcție de aceste cantități pe care le vom avea, vom asigura în baza strategiei de vaccinare vaccinarea persoanelor în baza priorităților care sunt stabilite. Nu pot să vă dau cifre în momentul de față. Sigur, avem vești bune. E clar că avem vești bune. Practic, suntem aproape siguri că există vaccin, vaccin cu eficiență mare. Ce e important pentru noi este să ne pregătim să derulăm la nivel național campania în cele mai bune condiții.” 

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO