Guvernul a abrogat OUG de modificare a codurilor penale si desecretizarea stenogramelor. Ordonanta, publicata in M. Oficial
Monitorul Oficial a publicat textul ordonantei de urgenta prin care este abrogata OUG 13/2017 privind modificarea codurilor penale. In preambulul ordonantei, este invocata, printre motivele abrogarii, reactia populatiei care a manifestat in strada.
In documentul care a fost publicat deja in Monitorul Oficial este invocata presiunea societatii civile, a institutiilor din sistemul judiciar si chiar a presedintelui Klaus Iohannis.
Iar prevederile Ordonantei abrogate se vor regasi intr-un proiect de lege pe care Guvernul il va trimite la Parlament, pentru dezbatere si aprobare.
Sedinta extraordinara de guvern a inceput la ora 14. Premierul Sorin Grindeanu nu a mai lasat presa sa participe pentru cateva minute la discutii, asa cum se intampla de obicei. Iar decizia, anuntata inca de sambata seara, a fost de adoptare a unei Ordonante care sa o abroge pe cea adoptata marti seara si care a scos sute de mii de romani la proteste.
Nici un ministru nu a mai facut declaratii la final, decizia fiind transmisa presei printr-un comunicat. Imediat, Ordonanta 14 a fost publicatat in Monitorul Oficial, asadar a intrat in vigoare. Cel mai greu le-a fost guvernantilor sa motiveze abrogarea.
Dupa ce au explicat prea putin motivele urgentei modificarii Codului Penal prin Ordonanta, guvernantii sustin ca presiunea strazii si a institutiilor statului au dus la decizia de astazi.
Ordonanta a fost abrogata ”avind in vedere ca au existat foarte multe reactii, nu numai in ce priveste fondul actului normativ, cat si in ce priveste modalitatea de adoptare a acestuia, constatand ca faptul ca actul normativ mentionat a suscitat un real interes in ranul cetatenilor Romaniei, acestia intelegand sa se implice activ nu numai prin participarea la dezbaterea publica in perioada prealabila adoptarii, dar si prin sustinerea ideilor in cadrul unor manifestari publice, observand ca puternica reactie a cetatenilor romani a vizat in special insuficienta dezbatere a solutiilor de interes pentru intreaga comunitate, solicitand o mai mare dezbatere in cadrul Parlamentului”.
In continuare, este evocat riscul unei puternice divizari sociale prin adoptarea OUG 13/2017.
”Constatand ca pe fondul tensiunilor create (...) exista un pericol real de divizare a societatii, in contextul general de neintelegere, observand ca tensiunile pot fi inlaturate prin abrogarea expresa si imediata a acestor texte (...) Guvernul adopta urmatoarea ordonanta de urgenta”, se arata in preambului documentului care contine doua articole.
In noua ordonanta se revine la prevederile Codului de Procedura Penala de dinainte de modificarile mult criticate.
Una dintre acestea a fost declarata anul trecut neconstitutionala de CCR, insa specialistii spun ca articolul respectiv nu se refera la abuzul in serviciu.
Pe de alta parte, guvernantii nu renunta la ideea modificarii codului penal si vor sa trimita un proiect de lege la Parlament. In legislativ va trebui sa treaca de dezbaterile din comisii, dar si din plen, iar la final, presedintele Klaus Iohannis se poate opune promulgarii unei astfel de legi care sa slabeasca lupta anticoruptie.
Ordonanta de abrogare vine cu mai multe prevederi. In primul rand, articolul I prevede abrogarea OUG 13 privind codurile penale in totalitatea ei.
Cu toate acestea, avand in vedere ca OUG 13 contine prevederi care intrau in vigoare odata cu emiterea (precum cea privind denuntul), dar si unele care intrau in vigoare abia dupa 10 zile (precum cea privind abuzul in serviciu si dezincriminarea neglijentei in serviciu), a fost nevoie de precizari suplimentare.
Astfel, prin articolul I, care abroga OUG 13, sunt eliminate prevederile privind pragul de 200.000 de lei in cazul abuzului in serviciu si cele privind dezincriminarea neglijentei in serviciu - masuri care nu au intrat inca in vigoare -, dar trebuiau eliminate si modificarile aparute deja in lege, precum cea privind denuntul.
Articolul II al OUG de abrogare contine astfel prevederi exprese privind abrogarea din lege a modificarilor pe tema denuntului, fiind eliminat acel termen de maximum 6 luni pentru valabilitatea unui denunt.
Guvernul adauga insa doua noi prevederi, care se refera la punerea in acord a unor decizii ale CCR. Astfel, se stabileste ca masura controlului judiciar poate fi prelungita in etape de cel mult 60 de zile, fiind nevoie de noi decizii ale judecatorilor pentru prelungiri suplimentare. Se stabileste, de asemenea, ca actiunea civila, in caz de achitare sau intrerupere a actiunii penale, ramane nesolutionata de instanta.
Membrii Executivului au aprobat, duminica, proiectul ordonantei de urgenta prin care este abrogata OUG 13/2017 prin care au fost modificate Codul Penal si Codul de Procedura Penala.
A fost aprobat si memorandumul prin care sunt declasificate stenogramele sedintelor de Guvern prin care au fost modificate codurile in anul 2016 si 2017. Prin aprobarea unui memorandum vor putea fi date publicitatii stenogramele sedintei din 18 mai 2016 cand guvernul Ciolos a modificat cele doua coduri si a sedintei in care guvernul Grindeanu a facut acelasi lucru pe 31 ianuarie.
"Astazi, in cadrul sedintei de Guvern s-a aprobat proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru abrogarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal si al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala.
De asemenea, in cadrul aceleiasi sedinte a fost aprobat Memorandumul cu tema Aprobarea declasificarii stenogramelor cuprinzand dezbaterile din sedintele Guvernului desfasurate la data de 18.05.2016 (extras) si la data de 31.01.2017 (integral).
Informatiile vor fi facute publice astazi pe site-ul Guvernului.
Prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ca in perioada imediat urmatoare Ministerul Justitiei sa demareze de urgenta dezbateri publice cu toate partidele politice si cu societatea civila pe tema subiectelor din ordonanta care a fost abrogata astazi.
Totodata, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care care sa puna in acord deciziile Curtii Constitutionale, Directivele europene, Codul Penal si Codul de Procedura Penala, in vederea dezbaterii acestuia in Parlament." - se arata in comunicatul de presa al Guvernului.
Prin aprobarea unui memorandum vor putea fi date publicitatii stenogramele sedintei din 18 mai 2016 cand guvernul Ciolos a modificat cele doua coduri si a sedintei in care guvernul Grindeanu a facut acelasi lucru pe 31 ianuarie.
In ce-l priveste pe Florin Iordache, surse guvernamentale au declarat ca premierul Sorin Grindeanu i-a solicitat ministrului Justitiei, Florin Iordache, sa faca o evaluarea a activitatii sale si a ministerului pe care il conduce de la preluarea mandatului.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, sorin grindeanu, ordonanta, oug, desecretizare, stenograme,
Dată publicare:
05-02-2017 13:14