Sorin Grindeanu: Duminica vom face de urgenta o sedinta de guvern pentru abrogarea OUG de modificare a Codului Penal

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Sorin Grindeanu a anuntat sambata ca duminica, intr-o sedinta de urgenta a Guvernului, va abroga Ordonanta de Urgenta 13, care modifica Codul Penal.

El a motivat decizia spunand ca "nu vreau sa dezbinam Romania. Romania nu poate fi rupta in doua. Romania, in acest moment, prin ce se intampla, pare rupta in doua, dar e ultima mea dorinta sa se ajunga la asa ceva".

Grindeanu a mai spus ca ministrul Justitiei "isi asuma consecintele" pentru situatia creata, fara a explica insa daca acest lucru inseamna demisia sau remanierea lui Florin Iordache.

"Am ascultat si am vazut si am auzit in aceste zile foarte multe opinii, venind din partea colegilor mei de partid, colegi din coalitie, colegi de politica, de la partide de opozitie, opinii de la oameni simli, vocea strazii. Vin azi sa va spun decizia mea ca premier", a declarat premierul.

"Nu vreau sa dezbinam Romania. Romania nu poate fi rupta in doua. Romania, in acest moment, prin ce se intampla, pare rupta in doua, e ultima mea dorinta sa se ajunga la asa ceva
In acelasi timp vreau sa va spun ca tot ce inseamna deciziile pe care CCR le-a luat in timp si nu au fost puse in practica e normal ca in cel mai scurt timp sa-si gaseasca transpunerea in cadrul legal. Pe de alta parte, dincolo de mitinguri, am vazut pozitile oamenilor, unele argumentate, altele nu, ideea e ca s-a creat un clivaj in societate. Membrii nostri ne indeamna sa continuam. Va anunt ca am luat cateva decizii. Maine vom face de urgenta o sedinta de guvern pentru abrogarea OUG
", a mai spus Sorin Grindeanu.

Citește și
sigla PSD
Un deputat PSD anunta organizarea unui miting: "Daca va fi vreun incident, va fi responsabilitatea lui Iohannis"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"E nevoie totusi de punerea in concordanta a decizie CCR. Voi demara consultare cu celalalte partide, excluzand pragul de 200.000 de lei, astfel ca dupa un dialog pe care sper sa-l am, in cel mai scurt timp sa trimitem proiect de lege spre Parlament. De asemenea, e important sa spunem ca toate argumentele pe care le-am avut in sustinerea OUG nu au fost bine comunicate. Din acest motiv s-a creat multa confuzie, distorsiuni, care nu au legatura cu ce s-a adoptat. De aceea, Ministerul si ministrul Justitiei isi asuma consecintele. Inchei prin a va spune ca doresc in continuare sa pun in practica programul de guvernare, mai avem 12 puncte de adoptat astfel incat ce au votat romanii sa se regaseasca in viata lor. Va multumesc, o seara buna", a fost mesajul premierului Grindeanu.

Coalitia de guvernare a luat decizia de a retrage OUG de modificare a Codurilor penale, a anuntat sambata presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

"Am luat aceasta decizie - sa retragem ordonanta, sa o abrogam, ca nu are niciun fel de dedicatie pentru cineva si ca oamenii sa inteleaga in final ca nu acesta a fost scopul nostru de a ne apara cumva de justitie. (...) Nu e vorba de a ceda in fata unui adversar, ci de a avea intelepciunea de a ne gandi la interesul tarii, la interesul major al Romaniei. Si tocmai pentru ca aceasta ordonanta nu are niciun fel de ascunzisuri, niciun fel de dedicatie speciala, de ce sa nu aratam ca putem sa o retragem pentru ca nu avem nici un fel de interes personal", a anuntat Tariceanu, la Romania TV.

Corespondentul Stirilor ProTv Marius Tian a relatat in aceasta seara ca, potrivit unor surse, duminica a avut loc o intalnire in trei intre Daniel Constantin, Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea la o vila de protocol din Capitala unde au luat decizia de abrogare a ordonantei. Decizia a fost comunicata si lui Sorin Grindeanu care urmeaza sa faca un anunt in cursul serii.

Liderii PSD si ALDE dau semnale ca vor sa "stinga conflictul"

Conform unor surse politice, decizia de abrogare a ordonantei 13 care modifica Codul Penal si Codul de Procedura Penala a fost luata deja in urma unei discutii intre Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

A fost anuntat si premierul Sorin Grindeanu, insa ramane de vazut cand va fi facut si anuntul oficial. In acest moment, avem de-a face cu un anunt pe surse venit din partea unor deputati PSD care au aflat si ei ce s-a intamplat sambata dupa-amiaza, la o vila de protocol din Capitala.

Va veti intreba cum s-a ajuns la aceasta decizie, de vreme ce in urma cu aproximativ 48 de ore, atat Sorin Grindeanu, cat si Liviu Dragnea spuneau ca nu au de gand sa retraga aceasta ordonanta.

Insa a intervenit sesizarea pe care Avocatul Poporului a facut-o la Curtea Constitutionala, precum si presiunea internationala din partea ambasadelor si a Comisiei Europene. La acestea s-a adaugat, bineinteles, presiunea strazii in Romania, unde sute de mii de oameni au protestat si continua sa protesteze fata de modificarea legislatiei penale.

UPDATE: Calin Popescu Tariceanu, presedintele ALDE - formatiune politica aflata acum la guvernare impreuna cu PSD - a scris pe Facebook ca va propune "celor interesati" "sa ne asezam la masa", pentru a discuta despre o "eventuala adoptare a deciziei de abrogare a ordonantei".

"Eventuala adoptare a deciziei de abrogare a ordonantei ne va permite sa avem o discutie serioasa cu segmente largi ale societatii si cu intreg spectrul politic despre cum ne construim viitorul ca tara.

Romania se afla intr-un blocaj grav din cauza abuzului de putere al anumitor institutii si autoritati si va fi nevoie de o abordare lucida si nepartizana pentru a gasi o rezolvare la aceasta problema.

De aceea voi propune de indata tuturor celor interesati, partide, reprezentanti ai societatii civile, mediul economic sa ne asezam la aceeasi masa." a scris Calin Popescu Tariceanu pe reteaua de socializare.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Ziua a cincea de proteste. Participare record in Capitala: 170.000 de oameni:
Ziua a cincea de proteste. Participare record in Capitala: 170.000 de oameni: "Trebuie sa isi dea cu totii demisia"

LIVE TEXT. Manifestantii din Piata Victoriei au plecat, la finalul unei zile in care protestele au inceput de dimineata si s-a atins o participare record de 170.000 de oameni.

Un deputat PSD anunta organizarea unui miting:
Un deputat PSD anunta organizarea unui miting: "Daca va fi vreun incident, va fi responsabilitatea lui Iohannis"

Deputatul PSD Liviu Plesoianu a anuntat ca social-democratii vor organiza un miting de sustinere a guvernului Grindeanu in cursul saptamanii viitoare.

Euronews, comparatie intre protestele de acum si Revolutia din 1989.
Euronews, comparatie intre protestele de acum si Revolutia din 1989. "In '89, erau mai naivi. Au vrut sa mearga si sa lupte"

 Postul paneuropean de televiziune Euronews face o comparatie intre protestele de saptamana aceasta, din Romania, si Revolutia din 1989.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.