Romania va avea o brigada multinationala NATO la Craiova incepand din 2018. Marii absenti de la sedinta CSAT
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a pus in aplicare decizia, luata la Summit-ul NATO de la Varsovia: mai exact infiintarea unei brigazi multinationale in Romania.
La ora 17:00, dupa sedinta CSAT, presedintele a anuntat constituirea si operationalizarea brigazii multinationale NATO. Aceasta va fi constituita din Brigada 2 Infanterie Rovine, cu sediul in Craiova care va prelua rolul de brigada multinationala.
"Brigada multinationala am tratat-o separat pe ordinea de zi (n.r. a CSAT), fiindca aici trebuie luate decizii care se valideaza separat in CSAT. Pot sa va anunt, in premiera, ca s-au facut pasi foarte importanti pentru punerea in practica a acestei decizii, mai exact MApN a decis care unitate din Romania se va constitui in aceasta brigada multinationala. Este vorba de Brigada 2 Infanterie 'Rovine' care va prelua rolul de brigada multinationala. Aceasta brigada isi are sediul in Craiova si acolo va functiona si brigada multinationala", a spus seful statului la Palatul Cotroceni. El a precizat ca, in opinia sa in 2017, se va putea declara capacitatea initiala a brigazii - cine participa, cu ce efective.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Amplasata asadar in apropierea scutului antiracheta de la Deveselu, brigada va fi formata din soldati din mai multe state NATO. Alaturi de militarii nostri vin bulgari si polonezi, dar si din alte state. Seful statului nu a spus care va fi numarul celor inrolati in brigada, dar a mentionat ca aceasta va fi functionala in 2018.
Presedintele a anuntat si imbunatatirea relatiei cu Moldova prin stabilirea unei strategii pe termen mediu si lung, dar si masuri privind reorganizarea industriei de armament romanesti. "Este nevoie de o reorganizare la Compania Nationala ROMARM pentru a o face mai performanta, credibila si suficient de mare, pentru a deveni un partener serios pentru un investitor in special din afara tarii. Este nevoie de o corelare intre nevoia de dotare a Armatei romane si oferta pe care o prezinta Compania Nationala ROMARM", a spus Iohannis.
Klaus Iohannis a cerut si imbunatatirea cadrului legislativ privind securitatea cibernetica. "Sunt multe institutii unde nu s-a inteles cat de importanta e securitatea cibernetica", a spus presedintele, dand ca exemplu furnizorii de utilitati si riscul ca sistemele acestora sa fie atacate de "o entitate statala sau non-statala".
Referitor la problemele sistemului de sanatate, presedintele a spus ca s-au facut "progrese notabile". El a calificat drept "obraznicie politica" orice punere sub semnul indoielii a juramantului presedintelui, raspunzand la acuzatiile lansate de seful Senatului, care i-a cerut sa precizeze daca prin numirea unui premier va respecta votul majoritar al romanilor la alegerile din decembrie.
Ministerele Economiei si Apararii au primit sarcina sa rezolve rapid situatia industriei romanesti de aparare. Pe de alta parte, Klaus Iohannis a anuntat reluarea relatiilor economice cu multe din tarile Orientului Mijlociu. Conflictul din Siria a dus la intreruperea schimburilor comerciale cu multi parteneri traditionali din zona, a precizat seful statului.
De la sedinta CSAT care a durat mai bine de patru ore au lipsit primii doi oameni din SRI. Serviciul Roman de Informatii a precizat ulterior ca directorul Eduard Hellvig si prim-adjunctul Florian Coldea sunt plecati din tara, intr-o misiune.
In primul rand, vor fi luate masuri pentru implementarea tuturor deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varsovia, in ceea ce priveste Romania.
Madalina Dobrovolschi, purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei: "Vor mai fi discutii despre situatia operatori lor din industria de aparare, evaluarea nivelului de securitate cibernetica al institutiilor publice din Romania, constituirea si operationalizarea brigazii multinationale pentru dezvoltarea si consolidarea elementelor esentiale ale prezentei aliate inaintate adaptate, sistemul de sanatate publica si starea de sanatate a cetatenilor."
De asemenea, va fi evalutata si situatia migratiei. La finalul sedintei, sunt anuntate declaratii de presa ale presedintelui Klaus Iohannis.