Şedinţă a coaliţiei de guvernare, prima după revocarea ministrului Sănătăţii

Florin Citu, Guvern, coalitie
Agerpres

Coaliţia de guvernare se reuneşte luni, de la ora 17:00, în prima şedinţă de la revocarea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii.

Liderii PNL au afirmat că această coaliţie poate merge mai departe, chiar şi după afirmaţiile reprezentanţilor USR PLUS conform cărora premierul Florin Cîţu nu mai are susţinearea Alianţei. Cîţu a subliniat că aşteaptă o nominalizare din partea USR PLUS pentru portofoliul Sănătăţii.

Biroul Executiv al PNL s-a reunit, de la ora 10:00, în sala grupului PNL de la Camera Deputaţilor. Liderii liberali urmează să facă declaraţii la finalul acestei şedinţe, potrivit News.ro.

De pe altă parte, este aşteptată o şedinţă a coaliţiei de guvernare, prima care are loc după revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii.

În urma deciziei de revocare, copreşedintele USR PLUS Dan Barna a anunţat că premierul Florin Cîţu nu mai are susţinerea Alianţei USR-PLUS. Ulterior, surse din USR PLUS au declarat pentru News.ro că Alianţa ia în calcul să meargă la şedinţa coaliţiei inclusiv cu propunerea ca Florin Cîţu să fie înlocuit de Ludovic Orban la şefia Executivului, aceasta fiind o condiţie pentru ca actuala formulă de guvernare să fie menţinută.

Citește și
Vlad Voiculescu
Voiculescu, acuzații grave: Ministerul Sănătății este în colaps. Cîțu e un mincinos patentat?
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Rareş Bogdan, despre conflictul din coaliţie: Nu vă pot spune că în seara asta după coaliţie va ieşi fum alb

 

Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Rareş Bogdan, a anunţat, referindu-se la conflictul din coaliţie, că pânâ mâine seară lucrurile se vor încheia şi se va merge mai departe în aceeaşi formă, precizând că nu se pune problema ca premierul Florin Cîţu să plece din funcţie.

“Eu am privit acuzaţiile, m-au îndurerat, cred că uneori ar trebui să fim mai calmi atunci când stăm în aceeaşi construcţie politică, noi nu avem o altă construcţie politică decât cu USR-PLUS, au 80 de parlamentari, noi avem împreună cu UDMR şi minorităţile abia 178, deci până la 234 pentru a avea majoritate e nevoie de voturile USR-PLUS. Sper ca lucrurile să se calmeze şi nu vă pot spune că în seara asta după coaliţie va ieşi fum alb, probabil ambele partide vor sta pe poziţii de forţă, dar pot să vă garantez că până mâine seară lucrurile se vor încheia şi vom merge mai departe în aceeaşi formă”, a declarat luni, Rareş Bogdan, conform news.ro.

Întrebat cu ce variantă merge PNL şi ce vor face liberalii în condiţiile în care USR-PLUS va insista ca Florin Cîţu să plece din funcţie de premier, Rareş Bogdan a răspuns: ”Nu se pune problema ca Florin Cîţu să plece, Florin Cîţu este premierul de care are nevoie Românie, se bucură de sprijinul PNL. Eu voi propune şi un vot de susţine pentru Florin Cîţu pentru a se vedea extrem de clar că suntem în jurul lui, preşedintele se află într-un parteneriat asumat cu premierul şi e un lucru extrem de important”.

Prim vicepreşedintele PNL a precizat că liberalii nu îl vor schimba pe Cîţu şi nu vor da un alt minister decât cele negociate în decembrie.

“Nu-l schimbăm pe Florin Cîţu, nu dăm niciun alt minister decât cele negociate în decembrie, nu dăm nicio agenţie guvernamentală în plus faţă de ce am negociat. Nu avem niciun motiv, nu am greşit cu absolut nimic, suntem responsabili, vrem să guvernăm, vrem să guvernăm pentru români. Nu cred că ceea ce se întâmplă acum în spaţiul public ne ajută deloc nici ca ţară, nici ca partide politice. (...) Vom găsi o formulă în care să discutăm pe politici, sunt total de acord că putem veni cu politic şi eu îi aştept pe cei de la USR-PLUS să nu vină cu poziţii guvernamentale în plus sau cu aberaţia de cerere de a schimba premierul, ci să vină spre exemplu, şi i-aş susţine, dacă mi-ar spune că vor să introducem obligatoriu două tururi de scrutin sau să venim cu profesionalizarea în spaţiul public sau cu transparentizarea”, a mai declarat Florin Cîţu.

Chiar şi după aceste declaraţii, lideri ai PNL au dat asigurări, în ultimele zile, că această coaliţie va merge mai departe.

 

 

"Coaliţia merge mai departe, PNL este un partid responsabil, un partid care s-a angajat în procesul de dezvoltare al României şi care, în momentul în care şi-a asumat răspunderea guvernării ca principal partid de guvernământ, a făcut-o pentru a pune în practică un program de guvernare serios, care să asigure dezvoltarea României", a susţinut Ludovic Orban, sâmbătă, într-o conferinţă de presă în Maramureş.

El a afirmat că premierul nu poate fi schimbat doar pentru că "nu-i convine unui partid din coaliţie că a fost schimbat un ministru lipsit de performanţă".

"Orice ministru trebuie să ştie că, înainte de a-şi ataca premierul, trebuie să-şi scrie demisia. Dacă nu şi-a scris demisia, trebuie să ştie că va pleca acasă exact cum a plecat acasă Voiculescu", a atenţionat Orban.

El a susţinut că liberalii aşteaptă "să se termine exerciţiul acesta de supărare, de orgoliu, şi să fie desemnat un ministru din partea USR PLUS care într-adevăr să pună sănătatea pe roate".

La rândul său, premierul Florin Cîţu a declarat că aşteaptă ca USR PLUS să desemneze noul ministru al Sănătăţii, având în vedere că portofoliul revine acestei formaţiuni politice. Coaliţia de guvernare poate merge mai departe, a adăugat Cîţu, precizând că, în calitate de şef al Executivului, va evalua miniştrii în funcţie de ceea ce fac, şi nu de ceea ce spun.

"Aştept desemnarea ministrului Sănătăţii de la USR PLUS, este un portofoliu care revine USR PLUS. Până atunci, voi asigura interimatul şi mă voi asigura că lucrurile vor funcţiona în continuare foarte bine. Tot ce înseamnă discuţii politice vor avea loc la coaliţie, la discuţia din coaliţie, cu cele trei formaţiuni politice”, a declarat Florin Cîţu, duminică după-amiază.

În ceea ce priveşte propunerea pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, surse politice au declarat pentru News.ro că ar putea fi vorba despre medicul Radu Lupescu, decorat de preşedintele Franţei Emmanuel Macron pentru implicarea în lupta cu pandemia de Covid-19. O altă variantă luată în calcul de PLUS este Ioana Mihăilă, în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

După revocarea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătăţii, a fost vehiculat numele medicului Adrian Wiener (USR) ca posibil înlocuitor, dar în cadrul Alianţei postul a fost atribuit PLUS.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Voiculescu, despre pandemia de Covid-19: ”Indicatorii sunt calculați greșit, pentru că au fost mermeliți”
Voiculescu, despre pandemia de Covid-19: ”Indicatorii sunt calculați greșit, pentru că au fost mermeliți”

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, afirmă că, de multe ori, datele în baza cărora s-au luat unele decizii privind măsurile anti Covid-19 au fost greșite.

Voiculescu, acuzații grave: Ministerul Sănătății este în colaps. Cîțu e un mincinos patentat?
Voiculescu, acuzații grave: Ministerul Sănătății este în colaps. Cîțu e un mincinos patentat?

Fostul ministru Vlad Voiculescu a lansat acuzații grave, susținând că ”Ministerul Sănătății este în colaps” și că acest minister ”nu este o instituție funcțională”, în plină pandemie de Covid-19.

Din 1 iunie am putea merge din nou la spectacole și concerte. Ce variante sunt
Din 1 iunie am putea merge din nou la spectacole și concerte. Ce variante sunt

De la 1 iunie am putea merge din nou la spectacole, concerte și festivaluri. Restricțiile nu dispar de tot, masca va rămâne obligatorie, dar adeverința de vaccinare, de exemplu, ar putea deveni principalul bilet la spectacol.

Premierul Cîțu, discurs politic la Guvern: ”Economia liberalilor este singura soluție”
Premierul Cîțu, discurs politic la Guvern: ”Economia liberalilor este singura soluție”

Premierul Florin Cîţu a susținut, sâmbătă, un discurs politic la Palatul Victoria. Șeful Guvernului a afirmat că măsurile luate de PNL în această perioadă sunt cele mai bune ”pentru bunăstarea românilor”.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.