DOCUMENT. Decizia de formare a grupului care trebuia să verifice raportarea deceselor de Covid, trimisă premierului Cîțu

Dată publicare: 18-04-2021 21:06
Dată actualizare: 18-04-2021 21:16


Document2

Un grup de lucru pentru verificarea modului în care sunt raportate decesele de Covid-19 a fost constituit pe 12 aprilie, potrivit unui document semnat de fostul secretar de stat Andreea Moldovan, ajuns în posesia Știrilor ProTV.

În cursul zilei de duminică, premierul Florin Cîțu a declarat că nu există un grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit documentului Ministerului Sănătății, din grupul tehnic de lucru fac parte Andreea Moldovan și alte patru persoane.

Acest grup tehnic ar fi trebuit să verifice „procedurile privind raportarea datelor și informațiilor”, precum și raportările făcute de direcțiile de sănătate publică cu privire la decesele COVID.

Potrivit surselor Știrilor ProTV, joi, la 11:30, secretarul de stat Ioana Mihăilă a trimis la guvern informarea că există diferențe în raportările deceselor COVID. 

Documentul destinat premierului Florin Cîțu a ajuns la una dintre secretarele de la Guvern.

Premierul Florin Cîţu a declarat că nu există un grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii privind raportarea deceselor de COVID-19 şi a anunţat că acest grup de lucru va fi înfiinţat.

El a fost întrebat, duminică, dacă intenţionează să trimită Corpul de control sau să facă verificări suplimentare la Ministerul Sănătăţii după declaraţiile lui Vlad Voiculescu cu privire la neconcordanţele între cele două platforme în care sunt înregistrate decesele.

"Secretarului de stat Baciu i-am cerut ieri, în urma informaţiilor apărute în presă, să îmi spună dacă există la nivelul Ministerului Sănătăţii un grup de lucru, aşa cum a fost informaţia care a apărut în presă, care se ocupă de aşa ceva. Azi avem confirmarea că acest grup de lucru nu există, deci nu am cum să vă dau vreo informaţie. Vom face un grup de lucru care să investigheze şi vom urmări toată procedura, grup de lucru care va trebui să vină cu nişte concluzii, care trebuie să fie prezentate în Guvern şi după aceea să tragem şi concluziile", a spus Cîţu, după ce a participat la şedinţa Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei de la Ciolpani, potrivit Agerpres.

El a precizat că încă nu a primit de la vicepremierul Dan Barna vreun material în privinţa modului de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi.

"Am verificat stenograma şedinţei de Guvern şi nu este nicio informare în şedinţa de Guvern. Am verificat dacă de la Ministerul Sănătăţii a plecat vreun material către Cabinetul premierului, nu a plecat niciun material. Am verificat la Registratura Guvernului dacă există vreun material primit de la Ministerul Sănătăţii sau de la vicepremier. Nu există niciun material, este posibil să fie pe drum", a spus Cîţu.

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a afirmat vineri că "există diferenţe fundamentale" între numerele raportate şi cele reale în ceea ce priveşte decesele din spitalele COVID . Întrebat de ce nu a semnalat această situaţie până acum, el a susţinut că a descoperit în urmă cu mai puţin de 10 zile şi că formase un grup de lucru care să verifice metodologia de raportare.

Vicepremierul Dan Barna a declarat ulterior că, în cursul zilei de joi, a fost informat de echipa de la Ministerul Sănătăţii că verifică posibile inadvertenţe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi şi a transmis o notă la Cabinetul premierului.

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO