Orban: Propunerea noastră de premier este Florin Cîțu. Va urma o perioadă dificilă

×
Codul embed a fost copiat

După o discuţie cu şeful statului şi o consultare în interiorul partidului, actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîțu, este desemnat de liberali să formeze guvernul.

Negocierea cu celelalte forţe de dreapta se anunţă însă complicată. Liberalii vor să păstreze 10-11 ministere, iar celor de la USR-Plus să le cedeze cinci sau şase. Liderii USR-Plus analizează acum oferta.

Ludovic Orban a schiţat înainte de prânz listă scurtă a celor pe care i-ar vrea la şefia Guvernului, după demisia sa. După ce marți seară liberalii au avut o întâlnire informală cu preşedintele Klaus Iohannis, a urmat miercuri o nouă discuţie privată, între preşedinte şi fostul premier. Preşedintele PNL a mers la Cotroceni cu trei nume în plic.

Liderul PNL Ludovic Orban s-a dus la întâlnirea cu o listă scurtă şi cu multe emoţii. S-a întors zâmbitor, chiar jovial. A refuzat să divulge soluţia agreată spunând că nu vrea să se joace cu numele oamenilor, însă în biroul său din sediul partidului, acolo unde îl aşteptau câţiva colegi. A spus atât - am scăpat.

În urma discuţiilor, Ludovid Orban a cerut conducerii liberale să aprobe ca Florin Citu, actualul ministru de Finanţe, să fie propunerea pentru postul de premier.

Citește și
Parlament
Cum va arăta Parlamentul României. Numărul de deputați și senatori pe care îi vor avea marile partide
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Variantele de rezervă erau actualul premier interimar, Nicolae Ciucă şi ministrul Fondurilor Europene Marcel Ioan Boloș.

Orban: BPN al PNL a decis ca propunerea pentru funcţia de premier să fie Florin Cîţu

 


Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că Biroul Politic Naţional al liberalilor a decis, cu o singură abţinere, ca Florin Cîţu să fie propus pentru funcţia de premier.

"Cu o singură abţinere, Biroul Politic Naţional al PNL a decis ca propunerea noastră pentru funcţia de premier să fie Florin Cîţu", a spus Orban la sediul PNL.

Orban a dezvăluit că şi el şi preşedintele Klaus Iohannis au scris, la iniţiativa şefului statului, propunerea de premier. "Am scris acelaşi nume", a menţionat Orban.

El a afirmat că nominalizarea lui Cîţu nu este una întâmplătoare.

"Va urma o perioadă dificilă în care este nevoie de o bună cunoaştere a administraţiei, a situaţiei finanţelor publice, este nevoie de un premier care să aibă credibilitate în faţa mediului de afaceri, instituţiilor financiare internaţionale, să nu uităm că domnul ministru Cîţu a purtat negocieri extrem de importante şi cu partenerii europeni, a purtat negocieri importante cu instituţii internaţionale, a reuşit alături de ceilalţi - Banca Naţională, de Guvern să menţină ratingul de ţară într-o situaţie extrem de dificilă pentru România. Domnul ministru cunoaşte foarte bine care sunt problemele cu care ne-am confruntat în perioada guvernării şi în mare parte are şi pregătite soluţii, care multe dintre ele se derulează în continuare", a explicat Orban.

Preşedintele PNL consideră că propunerea lui Florin Cîţu pentru funcţia de premier este una foarte bună.

"În analiza propunerii pe care am făcut-o evident că ne-am gândit la multe aspecte care ţin de capacitatea efectivă de gestiune a treburilor publice în perioada dificilă care va urma, chiar şi posibilitatea de acceptare a candidatului la funcţia de premier de către partenerii noştri. Eu cred că este o propunere foarte bună, o propunere care sper să reuşim prin negocieri să constituim majoritatea parlamentară, să finalizăm programul de guvernare şi formula de Guvern astfel încât, într-un termen cât mai scurt, să reuşim învestirea Guvernului", a mai spus Orban.

Negocieri pentru noul Cabinet

 

Odată convenit numele premierului, trebuie agreată în viitoarea coaliţie şi structura guvernului. Noul cabinet ar urma să aibă între 16 şi 18 de portofolii, dintre care 10 sau 11 să rămână la PNL, 5 sau 6 să fie conduse de USR PLUS, iar alte două de UDMR.

Reprezentanţii USR Plus spun că negocierile oficiale nici nu au început.

Liberalii nu vor să renunţe la ministerele care să le asigure accesul la resurse, respectiv la finanţe, economie, transporturi, fonduri europene sau dezvoltare. În timp ce USR PLUS ar vrea portofoliile care avizează toate actele guvernului: Justiţia şi Finanţele. Pe lângă aceste portofolii cheie, alianţa ar dori şi Ministerul dezvoltării, transporturile, internele şi fondurile europene.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să cheme partidele la consultări chiar la finalul acestei săptămâni.

Cu condiţia să fie invitaţi primii, social-democraţii se vor duce şi ei la discuţii. Aceştia vor să îl propună premier pe Alexandru Rafila.

Noul Guvern are nevoie de 234 de voturi pentru a fi investit. Calculele PNL arata că împreună cu USR şi UDMR ar strânge 244, cu 10 voturi în plus faţă de minimul necesar.

Odată desemnat premierul, are 10 zile la dispoziţie să-şi formeze echipa de miniştri şi să ceară votul în Parlament. Preşedintele le-a transmis liberalilor că vrea ca noul cabinet să depună jurământul pe 23 decembrie.

Președintele Iohannis vrea un calendar accelerat

 

Potrivit unor surse, într-o discuție avută marți seara cu liderii PNL într-o vilă de protocol din centrul Capitalei, președintele României le-a spus că dorește un calendar accelerat, astfel ca pe 21 decembrie să se producă preluarea mandatelor noilor parlamentari, și nu mai târziu de 23 decembrie, ajunul Crăciunului, să avem învestit un nou Executiv.

Așadar, trebuie găsită rapid o soluție la aceste negocieri, iar liberalii vor să găsească un nume de premier cât mai repede, precum și o împărțire a viitorului Executiv, astfel încât să mulțumească pe toată lumea, mai exact pe partenerii lor de alianță, USR și UDMR.

Cum se vor împărți viitoarele ministerele

 

Cel mai probabil, liberalii vor păstra 8 ministere. Ei doresc să le păstreze pe cele mai importante, Justiția sau Economia, adică ministere cu roluri de decizie.

Și cei din USR-PLUS își doresc posturi importante în viitorul Executiv. Potrivit unor surse politice, ei ar ținti ministerul Justiției sau Ministerul de Interne. De asemenea, și cei de la UDMR ar putea primi 3 posturi în viitorul Guvern, pentru a susține Executivul pentru următorii 4 ani.

După discuția cu președintele Iohannis, președintele PNL își va convoca colegii într-o nouă ședință, pentru a discuta despre propunerea de premier și împărțirea mandatelor.

O ședință este programată și la USR, iar cei de la PSD, care susțin că lor li se cuvine guvernarea, din moment ce au câștigat cel mai mare număr de parlamentari, vor avea și ei o șdeință, joi, pentru a-l susține pe medicul Alexandru Rafila pentru nominalizarea în funcția de premier.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
PNL îi înaintează lui Klaus Iohannis ”3-4 propuneri” de premier. Rareș Bogdan: ”Domnia sa va alege”
PNL îi înaintează lui Klaus Iohannis ”3-4 propuneri” de premier. Rareș Bogdan: ”Domnia sa va alege”

Europarlamentarul Rareş Bogdan a anunţat că liberalii discută miercuri, la prânz, propunerile de premier cu care vor merge la preşedintele Klaus Iohannis, iar acestea vor fi validate miercuri seară în cadrul BPN.

Cum va arăta Parlamentul României. Numărul de deputați și senatori pe care îi vor avea marile partide
Cum va arăta Parlamentul României. Numărul de deputați și senatori pe care îi vor avea marile partide

Partidele politice sunt în febra negocierilor pentru formarea Guvernului. Deşi orgoliile şi pretenţiile sunt mari, rezultatele nu prea lasă mult loc de discuţii.

Cine ar putea fi propunerea PNL pentru funcția de premier. Sunt 3 nume pe lista scurtă
Cine ar putea fi propunerea PNL pentru funcția de premier. Sunt 3 nume pe lista scurtă

La o zi după ce Ludovic Orban și-a dat demisia din fruntea Guvernului, liberalii caută alte propuneri de premier. Pentru că singuri nu vor putea forma o majoritate, noul șef al Executivului va trebui agreat de USR PLUS și de UDMR. 

Rezultate oficiale parțiale BEC alegeri parlamentare 2020. PSD-29%, PNL-25%, USR-15%, AUR-9%, UDMR-6%
Rezultate oficiale parțiale BEC alegeri parlamentare 2020. PSD-29%, PNL-25%, USR-15%, AUR-9%, UDMR-6%

Rezultatele oficiale parţiale de la BEC pentru alegerile parlamentare de duminică relevă că PSD se menţine pe primul loc atât la Camera deputaţilor, cât şi la Senat, fiind urmat de PNL şi USR-Plus.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Fostul ministru social-democrat al Sănătății Sorina Pintea, a fost condamnată, vineri, de Tribunalul Cluj, la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.