Orban: Propunerea noastră de premier este Florin Cîțu. Va urma o perioadă dificilă
După o discuţie cu şeful statului şi o consultare în interiorul partidului, actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîțu, este desemnat de liberali să formeze guvernul.
Negocierea cu celelalte forţe de dreapta se anunţă însă complicată. Liberalii vor să păstreze 10-11 ministere, iar celor de la USR-Plus să le cedeze cinci sau şase. Liderii USR-Plus analizează acum oferta.
Ludovic Orban a schiţat înainte de prânz listă scurtă a celor pe care i-ar vrea la şefia Guvernului, după demisia sa. După ce marți seară liberalii au avut o întâlnire informală cu preşedintele Klaus Iohannis, a urmat miercuri o nouă discuţie privată, între preşedinte şi fostul premier. Preşedintele PNL a mers la Cotroceni cu trei nume în plic.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Liderul PNL Ludovic Orban s-a dus la întâlnirea cu o listă scurtă şi cu multe emoţii. S-a întors zâmbitor, chiar jovial. A refuzat să divulge soluţia agreată spunând că nu vrea să se joace cu numele oamenilor, însă în biroul său din sediul partidului, acolo unde îl aşteptau câţiva colegi. A spus atât - am scăpat.
În urma discuţiilor, Ludovid Orban a cerut conducerii liberale să aprobe ca Florin Citu, actualul ministru de Finanţe, să fie propunerea pentru postul de premier.
Variantele de rezervă erau actualul premier interimar, Nicolae Ciucă şi ministrul Fondurilor Europene Marcel Ioan Boloș.
Orban: BPN al PNL a decis ca propunerea pentru funcţia de premier să fie Florin Cîţu
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că Biroul Politic Naţional al liberalilor a decis, cu o singură abţinere, ca Florin Cîţu să fie propus pentru funcţia de premier.
"Cu o singură abţinere, Biroul Politic Naţional al PNL a decis ca propunerea noastră pentru funcţia de premier să fie Florin Cîţu", a spus Orban la sediul PNL.
Orban a dezvăluit că şi el şi preşedintele Klaus Iohannis au scris, la iniţiativa şefului statului, propunerea de premier. "Am scris acelaşi nume", a menţionat Orban.
El a afirmat că nominalizarea lui Cîţu nu este una întâmplătoare.
"Va urma o perioadă dificilă în care este nevoie de o bună cunoaştere a administraţiei, a situaţiei finanţelor publice, este nevoie de un premier care să aibă credibilitate în faţa mediului de afaceri, instituţiilor financiare internaţionale, să nu uităm că domnul ministru Cîţu a purtat negocieri extrem de importante şi cu partenerii europeni, a purtat negocieri importante cu instituţii internaţionale, a reuşit alături de ceilalţi - Banca Naţională, de Guvern să menţină ratingul de ţară într-o situaţie extrem de dificilă pentru România. Domnul ministru cunoaşte foarte bine care sunt problemele cu care ne-am confruntat în perioada guvernării şi în mare parte are şi pregătite soluţii, care multe dintre ele se derulează în continuare", a explicat Orban.
Preşedintele PNL consideră că propunerea lui Florin Cîţu pentru funcţia de premier este una foarte bună.
"În analiza propunerii pe care am făcut-o evident că ne-am gândit la multe aspecte care ţin de capacitatea efectivă de gestiune a treburilor publice în perioada dificilă care va urma, chiar şi posibilitatea de acceptare a candidatului la funcţia de premier de către partenerii noştri. Eu cred că este o propunere foarte bună, o propunere care sper să reuşim prin negocieri să constituim majoritatea parlamentară, să finalizăm programul de guvernare şi formula de Guvern astfel încât, într-un termen cât mai scurt, să reuşim învestirea Guvernului", a mai spus Orban.
Negocieri pentru noul Cabinet
Odată convenit numele premierului, trebuie agreată în viitoarea coaliţie şi structura guvernului. Noul cabinet ar urma să aibă între 16 şi 18 de portofolii, dintre care 10 sau 11 să rămână la PNL, 5 sau 6 să fie conduse de USR PLUS, iar alte două de UDMR.
Reprezentanţii USR Plus spun că negocierile oficiale nici nu au început.
Liberalii nu vor să renunţe la ministerele care să le asigure accesul la resurse, respectiv la finanţe, economie, transporturi, fonduri europene sau dezvoltare. În timp ce USR PLUS ar vrea portofoliile care avizează toate actele guvernului: Justiţia şi Finanţele. Pe lângă aceste portofolii cheie, alianţa ar dori şi Ministerul dezvoltării, transporturile, internele şi fondurile europene.
Preşedintele Klaus Iohannis urmează să cheme partidele la consultări chiar la finalul acestei săptămâni.
Cu condiţia să fie invitaţi primii, social-democraţii se vor duce şi ei la discuţii. Aceştia vor să îl propună premier pe Alexandru Rafila.
Noul Guvern are nevoie de 234 de voturi pentru a fi investit. Calculele PNL arata că împreună cu USR şi UDMR ar strânge 244, cu 10 voturi în plus faţă de minimul necesar.
Odată desemnat premierul, are 10 zile la dispoziţie să-şi formeze echipa de miniştri şi să ceară votul în Parlament. Preşedintele le-a transmis liberalilor că vrea ca noul cabinet să depună jurământul pe 23 decembrie.
Președintele Iohannis vrea un calendar accelerat
Potrivit unor surse, într-o discuție avută marți seara cu liderii PNL într-o vilă de protocol din centrul Capitalei, președintele României le-a spus că dorește un calendar accelerat, astfel ca pe 21 decembrie să se producă preluarea mandatelor noilor parlamentari, și nu mai târziu de 23 decembrie, ajunul Crăciunului, să avem învestit un nou Executiv.
Așadar, trebuie găsită rapid o soluție la aceste negocieri, iar liberalii vor să găsească un nume de premier cât mai repede, precum și o împărțire a viitorului Executiv, astfel încât să mulțumească pe toată lumea, mai exact pe partenerii lor de alianță, USR și UDMR.
Cum se vor împărți viitoarele ministerele
Cel mai probabil, liberalii vor păstra 8 ministere. Ei doresc să le păstreze pe cele mai importante, Justiția sau Economia, adică ministere cu roluri de decizie.
Și cei din USR-PLUS își doresc posturi importante în viitorul Executiv. Potrivit unor surse politice, ei ar ținti ministerul Justiției sau Ministerul de Interne. De asemenea, și cei de la UDMR ar putea primi 3 posturi în viitorul Guvern, pentru a susține Executivul pentru următorii 4 ani.
După discuția cu președintele Iohannis, președintele PNL își va convoca colegii într-o nouă ședință, pentru a discuta despre propunerea de premier și împărțirea mandatelor.
O ședință este programată și la USR, iar cei de la PSD, care susțin că lor li se cuvine guvernarea, din moment ce au câștigat cel mai mare număr de parlamentari, vor avea și ei o șdeință, joi, pentru a-l susține pe medicul Alexandru Rafila pentru nominalizarea în funcția de premier.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, negocieri, guvern, PSD, PNL, premier, Parlament,
Dată publicare:
09-12-2020 13:39