Cine ar putea fi propunerea PNL pentru funcția de premier. Sunt 3 nume pe lista scurtă

Ultima actualizare: 08-12-2020 17:16
Ludovic Orban
Pro TV

La o zi după ce Ludovic Orban și-a dat demisia din fruntea Guvernului, liberalii caută alte propuneri de premier. Pentru că singuri nu vor putea forma o majoritate, noul șef al Executivului va trebui agreat de USR PLUS și de UDMR. 

Până la formarea unui nou Guvern, șeful statului l-a numit pe Nicolae Ciucă prim-ministru interimar.

Demisia lui Ludovic Orban a fost urmată de primele discuții în PNL, despre cine ar putea fi noua propunere de premier. Pe lista scurtă discutată de liberali se află ministrul interimar al Finanțelor, Florin Cîțu, șeful PNL Bihor, Ilie Bolojan, și ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă.

Reporter: Ar putea fi Nicolae Ciucă propunerea PNL pentru prim ministru?
Ludovic Orban, președintele PNL: ”Când vom lua o decizie... Am evaluat mai multe variante posibile, când vom lua o decizie, împreună cu președintele Klaus Iohannis, va fi anunțată. Evident că această propunere trebuie testată cu partenerii cu care vom forma o majoritate parlamentară.”

Parteneri ar urma să fie cei de la USR PLUS și UDMR. Potrivit unor surse politice, negocierile pentru ministere deja au început. În condițiile unui cabinet mai restrâns, 8 portofolii ar reveni liberalilor, 5 celor de la USR PLUS și 3 UDMR-iștilor.

Ludovic Orban, președintele PNL: ”Se poate forma o majoritate parlamentară fără PSD. Din calculul mandateleor, reiese clar că există această posibilitate politică”.

Între timp, Guvernul este condus interimar de Nicolae Ciucă. Social democrații au și ei o propunere de premier: Alexandru Rafila.

Gabriela Firea, prim-vicepreședinte PSD: ”Ce semnal dăm în Europa când aducem militari la conducerea țării? Ne îndreptăm către o dictatură militară? Trebuie să accepte propunerea noastră de premier Alexandru Rafila și să găsească o formulă de guvernare”.

A patra forță politică este Alianța pentru Unirea Românilor - AUR, proaspăt intrată în Parlament. Aici, refuzurile sunt ferme.

George Simion, co-președinte AUR: "Nu facem nicio coaliție la guvernare. Numele vehiculate până acum pentru postul de prim ministru nu ne satisfac. Parlamentarii AUR nu vor vota cu acești indivizi".

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO