Schema de ajutor pentru reducerea facturilor la curent și gaze întârzie din cauza partidelor din coaliție
În timp ce populația primește îngrozită facturi uriașe la gaze și curent, partidele din coaliție nu reușesc să se pună de acord asupra unei scheme de ajutor. Iar fiecare negociere întârzie adoptarea măsurilor.
Liberalii au propus reducerea TVA la 5% la energie din aprilie, însă PSD vrea ca o astfel de măsură să se aplice și la gaze, chiar din februarie. Și companiile ar urma să să fie sprijinite, în special cele din agricultură și din industria alimentară. ANRE și ANPC verifică furnizorii care au trimis facturi cu prețuri neplafonate și fără compensații.
De la 1 aprilie, premierul Nicolae Ciucă promite că statul va suporta în continuare o parte din costurile cu energia și gazele. În primul rând, liberalii ar vrea ca certificatele verzi să nu mai fie plătite de români, la fel și contribuția pentru cogenerare, iar taxa pe valoare adăugată la energie să fie redusă de la 19 la 5%. Liderii PSD plusează însă și cer ca TVA-ul să scadă și la gaze.
Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD: „Genul acesta de măsuri anunțate cu 1 aprilie pot fi devansate. Pot fi aduse mult mai repede, începând cu 1 februarie”.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Aceste scenarii pe care le luăm în calcul vor fi discutate și validate în coaliție”.
Să luăm exemplul unei familii care locuiește într-un apartament de două camere și care consumă aproximativ 95 de kilowatti oră pe lună. În decembrie, oamenii au plătit o factură de 68 de lei, cu TVA de 19%. Dacă aceasta scade la 5% pentru energie și sunt eliminate costurile cu certificatele verzi și contributia de cogenerare, atunci factura acestei familii va scădea până la 54,6 de lei.
Dacă Guvernul va stabili TVA de 5% și pentru celelalte componente ale facturii, adică transportul, distribuția, accizele, atunci factura scade și mai mult, până la 51 de lei.
Până la noi măsuri, guvernul a cerut ca facturile la energie sau la gaze care nu includ măsurile de plafonare sau de compensare a prețului să fie recalculate, iar furnizorii care nu aplică legea ar urma să fie sancționați, în baza controalelor făcute de ANPC și ANRE. O procedură greoaie, susțin social-democrații. Drept urmare, ministrul Energiei a anunțat că va modifica legea chiar săptămâna viitoare.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Vom aduce imposibilitatea debranşării și pentru ceilalți consumatori, nu doar pentru consumatorii vulnerabili de multe ori. Lupta cu furnizorii este inegală și își bat joc de oameni și nu îi bagă în seamă”.
Pe lângă consumatorii casnici, coaliția de guvernare pregătește o schemă de ajutor de stat pentru microîntreprinderi, astfel încât acestea să beneficieze de aceleași reduceri, în special în agricultură și în industria alimentară.
Ministrul Energiei spune că pentru aceste măsuri există bani de la buget. Însă cu un deficit deja de aproape 6%, pentru a găsi noi resurse financiare, ar trebui ca țara noastră fie să se împrumute, fie să reducă alte cheltuieli bugetare.
Conform unui document de la Ministerul Finanțelor, citat de Hotnews, țara noastră va împrumuta în acest an 145,4 miliarde lei, mai mult cu aproape 10 miliarde de lei ca în 2021.
Sursa: Pro TV
Etichete: gaze, coalitie, ministrul energiei, partide,
Dată publicare:
12-01-2022 19:47